RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstra blikk for ungdomstrøbbel


Bydelsdirektør Thor-Even Strømme og prosjektleder Anne Usterud-Svendsen åpner dørene for barn, unge og voksne som sliter i hverdagen. Foto: Vidar Bakken
Bydelsdirektør Thor-Even Strømme og prosjektleder Anne Usterud-Svendsen åpner dørene for barn, unge og voksne som sliter i hverdagen. Foto: Vidar Bakken
For ett år siden ble et tverrfaglig prosjekt for risikoutsatte barn og ungdom (RISKBA) startet i Bydel Ullern. Snart lanseres Familiens hus!

ULLERN: Bakgrunnen for prosjektet var blant annet bekymring for økende antall bekymringsmeldinger og alvorlighetsgraden i barnevernsaker. Samtidig hadde pårørende problemer med å finne frem i jungelen av personer og instanser som kunne hjelpe dem. Bydelen ønsket å få til et bedre samarbeid mellom tjenestene innad og fremstå mer samordnet utad.

Det ekstra blikket

– Et hovedpoeng er å fange opp problemene før situasjonen blir akutt. Vi merker nå at stadig flere ulike tjenestesteder melder bekymringer. Det er bra for da kan vi sette i gang tiltak på et tidligere tidspunkt. Når barnevernet møter en 15-åring, er det ofte for sent. Det kan bety at et barn har gått i årevis uten hjelp, og at akuttplassering på institusjon er eneste løsning. Gjennom RISKBA er målet at det "ekstra blikket" gjør at vi kan observere, identifisere problemene og handle på et mye tidligere tidspunkt. Dermed får vi færre og kortere plasseringer på institusjon, sier prosjektleder for RISKBA, Anne Usterud-Svendsen.

Hjelp i hjemmesituasjonen

Bydelsdirektør Thor-Even Strømme ser at prosjektet har høstet positive erfaringer.

– Ansatte i bydelen har fått mer kompetanse i det å se etter tidlige tegn om barn eller voksne har det vanskelig. Et eksempel er bydelens tjenesteapparat som møter voksne med psykiske eller store sosiale problemer. Da har vi samtidig fokus på deres barn. Vi spør foreldrene om barna har hjelpebehov på grunn av hjemmesituasjonen. Vi kan sette inn hjelpetiltak for barna og informere om foreldreveiledningskurs og pårørendetilbud til familien, sier Strømme.

Nytt forebyggende tiltak

– Vi har opprettet et nytt tilbud som heter Forum for hjelp til barn og unge, sier Strømme. Tilbudet består blant annet av et team som kan hjelpe foreldre og barn/ungdom til å finne fram i hjelpeapparatet. Det er satt samen av fagpersoner fra helsestasjon, psykisk helse, barne- og ungdomspsykiatrien, barnevernet og ved behov fra barnehager og skoler.

– Vi legger ut et eget telefonnummer til teamet på bydelens hjemmeside og annonserer det i Akersposten før sommeren. Inntil da kan man ta kontakt med leder for RISKBA-prosjektet, Anne Usterud- Svendsen på telefon 952 98 336.

Familiens hus

– Det store nye til høsten er "Familiens hus", som er åpent for alle. Her vil du finne en åpen barnehage, barselsgrupper, ulike temagrupper om for eksempel ernæring og foreldreveiledning for dem som ønsker det. Det skal være en informasjonssenter hvor du får vite hva som fins av tilbud for barn og unge enten de gis av bydelen eller andre instanser. Her vil det være fagpersoner som kan gi råd og støtte, og et treffsted for sosial kontakt. I vårt konsept er disse tilbudene i "første etasje" i Familiens hus, sier Usterud-Svendsen.

Økt mestring

– I "andre etasje" vil vi ha tilbud til barn, unge og familier med individuelle behov. Generelt vil det være snakk om oppfølging av den enkelte, slik at brukerne opplever økt mestring av egen hverdag. I "tredje etasje" i Familiens hus vil tilbudet gjelde barn, unge og familier med særskilte behov og som har behov for tett oppfølging fordi man sliter med store og sammensatte problemer. Familiens hus blir sånn sett et åpent hus for alle; et hus med egne tilbud og god informasjon om andres tilbud til barn og unge, sier Usterud-Svendsen.

Fjerne skottene

– Hensikten er å fjerne skottene mellom de ulike tjenestene. RISKBA er forankret i den administrative og politiske ledelsen bydelen og fremdriften er god. Vi ser økt fagkompetanse på alle nivåer og min kongstanke er en mer fasttømret organisasjon for barn og unge som oppleves av brukerne som én enhet, sier Strømme.

Taushetsplikten

Et av de store problemene som det har vært fokus på i forbindelse med bekymringer omkring barn, er hvordan de ansatte forholder seg til taushetsplikten. Denne er blitt praktisert ulikt i for eksempel barnehager og på skoler når det gjelder bekymringsmeldinger.

– Taushetsplikten kan være til hinder for samarbeid mellom ulike enheter og til andre deler av tjenesteapparatet. Barnevernet er for eksempel bygget på absolutt tillit når det gjelder taushetsplikten. Da blir det viktig å komme i dialog med dem det gjelder og innhente samtykke til å bringe informasjon videre i hjelpeapparatet. Barn og unge som henvender seg til oss skal vite at vi håndhever taushetsplikten på en riktig måte, sier hun.

– Når det gjelder barnehager og skoler eller andre arenaer er det også en plikt som opphever taushetsplikten, hvis det er åpenbart at et barn lider. For mange er det vanskelig å vite hvor grensen går. Derfor arrangerer vi denne uken i bydelen et seminar med temaet "Tverrfaglig samarbeid i ly eller lys av taushetsplikten". Dette er fulltegnet med 150 deltakere, sier Usterud-Svendsen.

Egen nettside

– RISKBA er et omfattende prosjekt og vi vil opprettet en egen nettside som skal inneholde hvilke aktiviteter og tilbud som inngår i RISKBA. Dette ska vi gjøre i samarbeid med medie- og kommunikasjonslinjen ved Ullern videregående, opplyser Strømme.

 

Les også:

- Ullern-ungdom trenger mer hjelp

Tidligere hjelp til risikoutsatte barn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere