RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstrem planlegging


VÆR SOM VERST: Flommer og oversvømmelser kommer hyppigere nå som klimaet er i endring.
VÆR SOM VERST: Flommer og oversvømmelser kommer hyppigere nå som klimaet er i endring.
Husk ekstremværet i planleggingen av nye hus. I motsatt fall kan det bli dyrt.

I Mellomvannet boligfelt i Hammerfest skal veiene legges slik at vinden bærer snøen med seg.

Forberedt

Takene på de planlagte husene skal utgjøre en plate som lar vinden passere. Garasje og hus monteres sammen, slik at inngangspartiene holdes tørre.

– Når klimaet blir villere og våtere, skal vi være godt forberedt, sier arealplanlegger i Hammerfest kommune, Øyvind Sundquist.

I 2011 skal Mellomvannet boligfeltet være ferdig tilrettelagt.

– Vi er tidlig ute med klimatilpasning, og er nok pionerer på dette feltet. Vi startet med klimatilpasning, av nødvendighet, allerede på 1980-tallet. Da ble enkelthus tilpasset klimaet, men her har vi gjort et større grep og tilpasset et helt felt.

Hyppig og heftig

Det er ikke bare Hammerfest som må tenke klimaendring når fremtidens boliger planlegges. Meteorologisk institutts klimaforskere mener havet vil stige opptil 70 centimeter de neste 100 årene, og at været blir villere.

– Det som i dag er ekstremvær, og som har kommet hvert femte til tiende år, kan bli årlige hendelser, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Det må vi ta høyde for både når vi reiser bygg og utarbeider ny infrastruktur.

Konsekvensene av klimaendringene har ofte vært studert i fattige land, men både klima- og byggfagforskerne er enige om at også rike land er sårbare. Dette kommer klart fram i en rapport fra SINTEF Byggforsk.

Rike land som Norge er ikke nødvendigvis så godt forberedt på det nye været, som vil utsette både bygg og infrastruktur for større påkjenninger.

Langsiktighet

Å planlegge nedbør og storm inn i nye prosjekter er god økonomi.

– Hvis vi ikke tar hensyn til klimaendringer når vi bygger i dag, blir det dyrt når vi om femten år må pumpe både kjellere og gater, sier klimaforsker Hygen.

Ikke nok med det. Med ekstreme nedbørshendelser er det større sannsynlighet for at en bekk eller en lokal elv går over sine bredder.

– Man må også tenke avstand til vann og trekke seg noen meter unna, sier Hygen.

- Men fortsatt er vi mer opptatt av innredning og beliggenhet enn av miljø og sikring av verdier, mener overarkitekt i Stavanger kommune, Paal Kloster.

– Vi er dessverre mest opptatt av lommeboka og av mote når vi bygger i dag. Folk fokuserer på beliggenhet, og det styrer valgene de tar i byggeprosesser.

Byggmesterforbundet påpeker at vi sjelden tar hensyn til lokale klimaforhold når vi setter opp hus:

– I dag bygger man oppå den steinen som man i gamle dager bygget i le av. Vi vil ha prangende utsikt, sier daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen.

– Det bygges likt uansett hvor i landet vi er. Det er betimelig å spørre om vi bygger riktig.

Hvem tar ansvaret?

Byggmesterforbundet forklarer at ansvaret for klimasikring er tredelt. Det er formgiverne og planleggingsmyndighetene som legger føringene for hvordan fremtidens bygg blir.

– Vi byggmestere bygger det som byggherrene ønsker, sier Andersen.

Men til sist kan det være den fremtidige forbrukeren som må være med å betale regningen.

– Vi må ha et langt perspektiv når vi reiser bygg. Dersom vi ikke har det, vil noen andre få problemene etterpå. De med god økonomi vil kunne betale seg ut, mens andre vil bli sittende igjen med et dårlig sikret bygg, sier arkitekt Paal Kloster.

Vindskjerm

På sørsiden av det nye boligfeltet Mellomvannet er det hvert fall ikke noe som vil bli dårlig sikret.

Langs sørøstsiden av feltet kommer en mur som legger feltet i le for vind og snø. Arealplanlegger Øyvind Sundquist i Hammerfest kommune sier han er spent på hvordan resultatet blir:

– Vi tror dette vil lønne seg. Samtidig ser vi på boligfeltet som et kommunalt forskningsprosjekt, som også kan være til nytte for andre utbyggere.

Mer nedbør

Slik påvirker klimaendringene Norge:

Vi får mer nedbør, spesielt på Vestlandet og i Nord-Norge. Beregninger viser at vi i perioden 2030-2050 kan vente rundt 20 prosent mer nedbør på høsten i disse områdene sammenlignet med perioden 1980-2000.

På Østlandet ventes økningen i nedbør først og fremst å komme om vinteren.

I løpet av det 21. århundre kan havnivået langs norskekysten forventes å stige med rundt 70 centimeter langs kysten av Sør- og Vestlandet, rundt 60 centimeter i Nord-Norge og rundt 40 centimeter i Oslo- og Trondheimsfjorden.

Temperaturen ventes å stige over hele landet, men mest om vinteren og mest i Nord-Norge.

Gjennomsnittlig vindhastighet ventes å øke litt de fleste steder i vinterhalvåret. Hyppigheten av stormer med stor skade vil øke noe, og da mest på kysten av Møre og Trøndelag.

Klimaendringer vil få konsekvenser for enkeltarter av planter og dyr, og for hele økosystemer.

I noen områder vil det være nødvendig å begrense utbygging av hus i områder som i framtiden vil kunne bli mer utsatt for flom, storm, snøskred og jordskred.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere