RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekte hytteliv midt i naturen

I stedet for å eie kan du godt leie. For en rimelig penge kan du oppleve ekte hytteliv i vårt langstrakte land.

NORGE: Hvis du klarer deg uten badstue og flatskjerm på hytta, har du uante muligheter i vente. På nettsteder som ut.no, inatur.no og turistforeningen.no, er det et panorama av utleiehytter. De fleste hyttene er ubetjente og har avskjermet beliggenhet. Gjør som gjøken og søk skogens ro!

Lei en privat perle

– I påskeferien kan du leie hytter fra 225 kroner. Du trenger ikke å være medlem hos oss, forteller Rune Søderholm i Inatur.

Riktignok er det ikke så veldig mange ledige hytter igjen i påsken, men det er jo flere dager i året. Klikker du deg inn på de enkelte hyttene, finner du raskt ut når de er best egnet til bruk. Utleiehytter er stort sett åpne for bruk hele tiden. Gjennom et online bookingystem kan du ved å klikke på de aktuelle tilbudene, reservere hyttedrømmen din.

– Når du bestiller hytta med kredittkort får du en kvittering og en beskjed om hvor du kan finne nøkkelen til hytta. Noen ganger hentes den på en lokal bensinstasjon, andre ganger finner du nøkkelen ved hytta, forteller Marianne Tveito i Inatur.

Hun beskriver hyttene på nettsiden deres som ekte hytteliv.

– De ligger ikke i typisk hyttelandsby og de har litt mindre komfort, men det er veldig hyggelig å være der. Det er et stykke fra folk og du finner virkelig roen der, sier hun.

Tveito anbefaler spesielt Bergens Jæger- og Fiskeforening sine hytter, som ligger midt mellom Oslo og Bergen. Navn på hyttene er Urevasshytta, Urbyehytten, Vierbotthytta, Skarvåhytta og Lordebu. Bestillingen foregår på inatur.no.

– Jeg synes de er veldig attraktive. De ligger langs riksvei 50 sør for Geiteryggstunnellen, helt opp på vidda, forteller hun.

Hyttene skal være midt i terrenget for jakt og fiske, men de duger også om du bare vil nyte naturen til fotturer eller vinterbruk. Inatur forteller om flott skiterreng og kort vei til Hallingskarvet Skisenter.

Standard hyttene på inatur.no har vedovn og propanapparat. Noen har innlagt strøm og enkelte er mer avansert med solcellepanel og innlagt vann.

Book en seng

Den Norske Turistforening (DNT) har 470 hytter over hele landet, som er tilgjengelig for medlemmer. De har ingen utleiemulighet, men det går an å booke sengeplass. Det finnes tre ulike hyttetyper: ubetjent (små hytter med 5-25 sengeplasser), selvbetjent (med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta) og betjent hytte (drives av bestyrere/hyttevertskap. Servering av måltider overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Noen få hytter har også badstue).

Alle kan bruke hyttene som ligger på nettsiden ut.no, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til nøkkel. Ett års medlemskap koster fra 100-510 kroner.

– I Oslomarka er det litt spesielt. Da får du ikke seng hvis du ikke har booket deg, men ingen kan likevel bortvises, sier Per Roger Lauritzen i Turistforeningen.

På ut.no kan du søke både alfabetisk og geografisk etter hytter. Enten du foretrekker kort reisevei til Oslomarka, eller en 150 mils marsj til Troms, vil du møte på mange spennende turmuligheter.

Katnosdammen i Nordmarka er et eksempel på en hytte det går an å avlegge et besøk. Hytta er en tidligere damvokterbolig, og skal ha praktfull beliggenhet med utsikt over vannet. Katnosdammen ligger like i utkanten av naturreservatet Katnosa-Spålen, et visstnok ypperlig utgangspunkt for turer i området.

Andre fine mål er Bekkestua, Hovdehytta, Lille Tømtehytta, Myrseter, Sinnerdammen, Snellingen og Spikertjernhytta.

Sjekk etter ledige sengeplasser i bookingkalenderen på ut.no.

Betjente hytter

Kobberhaughytta er DNT Oslo og Omegns eneste betjente hytte i Nordmarka. Kobberhaughytta ligger fritt og godt til med utsikt over Nordmarka. På klare dager kan man se helt til Bærum. Godværsdager kan nytes ute på nedsiden av hytta, med en god lunch mens man skuer utover marka. Blir du der litt lenger kan du kanskje også få med deg en romantisk solnedgang. DNT mener at dette alene er verdt turen opp til Kobberhaughytta. Finn priser på turistforeningen.no.

Familietur

Mange hytter er lett tilgjengelig slik at selv de minste kan komme seg frem uten å bli utslitt. Disse selvbetjente og ubetjente hyttene ligger nær bilvei, og det er kun 0-3 kilometer å gå:

Rondane-Lillehammer: Gråhøgdbu, Vetåbua

Norefjell: Toveseter, Dusehesten

Blefjell/Vegglifjell: Øvre Fjellstul

Setesdalsheiene: Bjørnevasshytta

Femundsmarka: Marenvollen, Narjordet
 

Utstyr

Felles for både utleiehyttene og Turistforeningens hytter, er at de som regel er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. Maten må man selv ta med. Enkelte hytter har stearinlys og dopapir, men det anbefales at man tar med litt ekstra. Når du klikker på hver enkelt hytte finner du fort ut hva du trenger til turen. Sengene har som regel dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen lakenpose eller sovepose.

Vann henter du selv i en brønn eller bekk ved hytta. Bekkeløpet er ofte åpent om vinteren, men i svært kalde perioder kan det hende du må smelte snø. Noen som sa ekte hytteliv?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere