RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Isak Iguan, Jenny jerv og Marian Mammut følger oppskriften nøye når de skal lage økologisk gulrotbrød. FOTO: Anita Bakk Henriksen
Isak Iguan, Jenny jerv og Marian Mammut følger oppskriften nøye når de skal lage økologisk gulrotbrød. FOTO: Anita Bakk Henriksen

Ekte økologisk matglede

Det er ivrige barn som kaster seg over dagens rett, og på menyen for 4h matskole står gulrotbrød og grønnsakssuppe.

OSLO: 4H matskole er et tilbud til barn mellom ni og tretten år som vil lære mer om matlaging og først og fremt økologisk mat. Her kommer barn fra hele byen og det arrangeres på Bogstad, Lutvann, og Jordal som er stedet Østkantavisa tok turen til.

Dyrenavn

– Barna her er kjempeflinke, og de er virkelig interesserte i lære om mat, sier leder fro 4H Jordal, Ragnhild (rådyr) Ingeberg.

– Rådyr?

– Ja, alle får bestemme sitt eget dyr som starter på forbokstaven i navnet ditt. Her kommer for eksempel Isak Iguan, sier hun og peker på en ung gutt som rydder flittig av bordet etter frokost.

– De kommer hit fire dager i ferien og lager mat, mens vi har en dag hvor vi drar ut på fisketur. Så i morgen skal vi sammen med de andre matskolene møtes på Bogstadvannet for å pilke, sier Ingeberg, som håper at det blir noe fisk som de kan grille på bålet.

Undervurderer barn

Det legges stor vekt på sunn mat med mye smak, og Ragnhild mener helt klart at barn ofte blir undervurdert når det gjelder mat.

– Ja, jeg ser det ofte og det er bare tull. Jeg har en nevø på et og et halvt år som spiser den samme grønnsakssuppen med masse krydder som vi skal lage i dag, og han digger den, sier Ingeberg som mener det er helt unødvendig å kun gi barna tullemat som chicken nuggets og pommes frites når det finnes så mye annet godt som man kan lage sammen.

Matkunnskap

Barna på 4H matskolen lærer mye om hvor maten kommer fra, informasjon om både korn , frukt og grønnsaker, og Ragnhild kan fortelle at alle hennes elever vet at for eksempel pommes frites kommer fra poteter, og ikke rett fra frysedisken. Det legges vekt på å lære sunn mat på en rask måte.

– Vi prøver å fortelle disse barna at skal du lage potetmos, ja så kan du lage den fra bunnen av like fort, men enda bedre, sier Ragnhild.

Og ikke bare er barna glade, Ragnhild mottar ofte beskjeder fra lykkelige foreldre som forteller om at barna gjerne vil lage middag hjemme. Og det er vel alle foreldres drøm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere