Gå til sidens hovedinnhold

Ekte kugutt fra Høyenhall

Tom Christensen (51) fra Høyenhall deltar i TV3s nye realityserie Ville Vesten. Søndager kan du se den lokale cowboyen drive kveg gjennom villmarken i Arizona.

HØYENHALL: Det har vært utrolig morsomt å være med på dette her, flirer Høyenhallmannen under cowboyhatten.
Tom Christensen driver eget byggfirma og har vært aktiv i lokalpolitikken på Manglerud i flere år, men de neste ukene er det som ekte kugutt vi får møte ham på TV-skjermen.
Hvorfor valgte du å melde seg på i en realetyserie?

Dette er en såkalt feelgood-serie hvor man slipper intriger og allianser. Det er mann mot mann. Det er kanskje en gammel guttedrøm å være litt cowboy, ler han og legger til at det er en fascinerende tidsalder.
Jeg har egentlig aldri vært så glad i westernserier og sånn, men har lest mye om indianerkultur. Når jeg nå fikk muligheten til å reise dit og få litt historikk og leve i områdene der det en gang var naturfolk, kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg.

Ekte cowboy

Konseptet er at 12 nordmenn skal leve som ekte cowboyer i Arizona, og sammen får de ansvaret for å drive en flokk kveg trygt over villmarken til en kvegauksjon på den andre siden av fjellene. Premien til vinneren er verdien av det kveget deltakerne klarer å ta frem til auksjonen. Det er derfor viktig at de mister færrest mulig dyr på veien og at de holder kveget i best mulig forfatning. For å kåre vinneren, blir jentene og guttene satt på mange harde prøvelser i løpet av den lange reisen. Ranchcowboyen Adam lærer dem opp i ferdigheter man må ha for å kunne kalles en ekte cowboy.
Det har vært fem utrolige uker med naturopplevelser og kontakt med dyr. Vi har sovet under åpen himmel og delvis i telt. Om dagen var det 25 varmegrader og om natten minus 8. Vi var langt fra toalett og dusj, elektrisitet, aviser og telefoner. Der ute var vi avsondret fra omverdenen og fikk muligheten til å teste egne grenser. Det gjaldt både det å være alene og leve sammen med 11 ukjente 24 timer i døgnet.

"Trailboss"

Tom forteller at han også fikk brynet seg på en del fysiske prøver.
De var ganske harde! Jeg har ridd på okser, kjempet med okser, klatret i fjell og vært på flåtetur i Colorado river. Mye av dette kunne jeg aldri ha gjort ellers, sier han fornøyd.
Første episode av serien ble vist søndag. Da ble Tom valgt til første "trailboss". Han hadde dermed ansvaret for å få de norske cowboyene til å samarbeide om å flytte kveget til en fastsatt plass.
Det var en ganske enkel oppgave å være "trailboss" på den første oppgaven. Da skulle vi trene på å drive kuene, men gjorde det innenfor et inngjerdet område, så det var ikke så stor utfordring. Men det var jo helt nytt for oss, så det var en utfordring uansett.
Etter den første konkurransen, hvor de blant annet skulle ri på hest og kaste lasso, ble Tom sittende på benken og var i faresonen for å bli sendt hjem.
Det var ikke moro å sitte der når jeg visste at det var en mulighet for at jeg kunne ryke ut. Vi hadde fått veldig lite opplæring og lite tid til å trene, så den konkurransen var rent sjansespill. Det gikk på tid, og jeg kom sist i min gruppe, men heldigvis var det en i en annen gruppe som var dårligere enn meg. Utover i serien ble konkurransene tøffere og adskillig hardere og mer omfattende, forteller han.

Tar hevn

Oppholdet i Arizona foregikk i januar og februar i år. Hvert program er basert på en dag med opplevelser, en med oppdrag og en dag med konkurranser.
Det var en veldig fin blanding av gøy, anstrengelser og til dels frustrasjoner. Det var moro å bryne seg på oppgaver av både teknisk- og utholdenhetsmessig art.
Tom er den eldste av deltagerne i programserien og forteller at han i begynnelsen så på det som et handikap.
Jeg er dobbelt så gammel som flere av deltakerne, men med alderen har man jo lært seg å bruke huet også, så jeg får tatt en grusom hevn i de neste konkurransene, røper han.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus