Ekte liv på veggen

TOMATRØD: Med fototapet kan du ha råvarene som pynt på kjøkkenveggen. Denne varianten er fra Eijffinger og distribueres av Marthe Helstad i Astex.

TOMATRØD: Med fototapet kan du ha råvarene som pynt på kjøkkenveggen. Denne varianten er fra Eijffinger og distribueres av Marthe Helstad i Astex.

Nå inviteres plante- og dyreliv inn på tapetet.

NATUR: Hent sveitsisk natur inn på soverommet med dette tapetet fra Green Apple. (Foto: Produsenten)

DUS: Blomster gjør seg både på stuebordet og stueveggen. Dette fototapetet heter Impression og er fra Eijffinger. (Foto: Produsenten)

FUGLELIV: Mangel på fuglekvitter utenfor soveromsvinduet kan kompenseres innendørs med fugletapet fra Komar. (Foto: Produsenten)

MAKRO: Makrobilder er populære, her en rose fra Green Apple sitt sortiment. (Foto: Produsenten)

FART: Skap en illusjon av å bo rett ved hektisk gateliv i New York med nyheten "Yellow Cab" fra Eijffinger. (Foto:Produsenten)

GULL: Tapetet Gold fra Komar i brun/gulltoner med dybdeeffekt gir et soverom med særpreg. (Foto: Produsenten)

– Vi selger veldig mye fototapet med naturbilder nå – skog og blomster. Trenden er at naturen skal inn i huset, sier markedsfører i Astex, Marthe Helstad.

Eksotisk

Også hos fargehandleren Malerstua er natur etterspurt.

– Bilder fra National Geographic med motiv hentet fra eksotisk natur som savanne, ørken eller jungel er veldig populært, sier butikkmedarbeider hos Malerstua, Linda Christensen.

– Vi selger også mye motiver fra Hellas. Hvite murbygninger, turkist hav og kalde farger.

Men selv om mange nordmenn ser ut til å drømme om å komme seg både ut i naturen og ut i verden, er det få som vil ha sydhavspalmer og solnedganger.

– Sydenmotivene fra 70-tallet er ut. I stedet er det blitt populært med makrobilder, altså nærbilder av for eksempel blomster. Folk vil gjerne ha mer moderne og abstrakte motiver, sier daglig leder i Inspirasjon Interiør, Jens Thore Sirnes.

Sove- og barnerom

Også egne motiver er blitt populært å ha på tapetet.

– Fototapet gir særpreg. Velger du et bilde du har tatt selv, setter du et enda mer personlig preg på veggen din, mener Sirnes.

Fototapet med eget bilde kan bestilles på nettbutikker som for eksempel Tapetshop.no, eller spør din lokale fargehandel.

Vil du ikke ha fjeset ditt over hele stueveggen, kan du klistre tapetet i gangen eller på soverommet.

– Mange synes det blir litt voldsomt med fototapet i stua, sier Marthe Helstad.

– Soverom og barnerom er populære steder å tapetsere, det samme er gangen. Eller hva med å tapetsere en dør? foreslår hun.

– Det fine med fototapet er at det er et kunstverk i seg selv – du trenger ikke noe mer på den veggen enn tapetet.

Oppsett av fototapet

* For å oppnå best resultat bør veggen være slett, ren og fri for gammel tapet.

* Sentrer fototapetet på veggen. Det anbefales å starte med det nederste og midtre panelet/delen. Den første delen angir sluttresultatet og utseende, og det er derfor veldig viktig at denne settes riktig. Før du setter denne delen, bør du lage en horisontal og en vertikal linje på veggen ved hjelp av en vader/rettholt.

* Plasser det første panelet/delen på midten av veggen og i flukt med linjene du har streket på veggen. Ikke få panikk hvis det oppstår bobler i tapetet, de fleste bobler vil forsvinne når tapetet tørker og strekker seg ut. Ettersom tapetet kan krympe når det tørker, bør delene overlappes med cirka 2 mm.

* Hvis det følger med tapetlim blander du dette med vann i henhold til vedlagt instruksjon. Du kan også bruke andre vanlige tapetklister, følg da produsentens anvisning for utblanding.

* Veldig glatte eller sugende/porøse flater bør grunnes med heftgrunning eller tilsvarende. En tapetbørste er svært egnet til å jevne ut tapetet.

* Fototapet kan bli veldig fleksibelt når limet er påført, vær to personer om jobben, og jobb forsiktig. Limet påføres tapetdelene etter hvert som de skal settes opp, delene settes da opp omtrent umiddelbart etter limpåføring. Se etter at du har fått godt med lim over hele tapetdelen/panelet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.