RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldre diskrimineres i norsk politikk

Ingen steder i verden blir eldre satt fortere utenfor politisk innflytelse i samfunnslivet enn i Norge. Norske politiske partier har begynt å sette folk utefor allerede lenge før folk er 50 og de som er over den alder blir byttet ut med representanter fra partienes ungdomsorganisasjoner før slike representanter er blitt skikkelig tørre bak ørene.

Stortinget skal representere alle aldersgrupper. Det er de gamle som vet hva det er å bli gammel. De gamle burde ha en helt annen representasjon i det offentlige. Nå har de så godt som ingen representanter , bortsett fra de såkalte eldreråd som jeg anser for å være et skuebrød fra de politikerne som i sin tid fant på at det skulle opprettes eldreråd. De er eldreråd i alle norske kommuner, i mange bydeler, i fylker og states Eldreråd.

Vi kaller oss et demokrati, men det begynner å kaste seg et komediens skjær over det norske demokrati. Norge har 435 kommuner og et eldreråd i hver og i tillegg kommer bydelsråd, fylkeseldreråd og Statens eldreråd. Det blir nesten 500 eldreråd til , en av meg beregnet kostnad på cirka 15. millioner kroner i året bare i møtehonorarer. La oss ha det klart foran oss at i Sverige bor det dobbelt så mange mennesker som i Norge, der har de bare 94 kommuner. Det virker forunderlig at Norge opprettholder alle disse kommunene av hensyn til demokratiet. Det virker fullstendig mot sin hensikt. På stortinget bestemmer man stort sett alt og krever at kommunen skal gjøre hva de sier i departementer og på Løvebakken, men det forutsetter at den enkelte kommune har penger for gjennomføring av alle påfunn, og det er alt for mange som ikke har.

Noen av kommunene som har minst blir da satt under fomynderskap. Det er vanskelig å begripe at vi ikke har en sentral myndighet i Norge som kan slå i bordet og få bort alt dette daukjøttet av unødvendige kommuner. De koster for meget og det går utover for meget.

Med dagens kommuneinndeling får vi altså 500 eldreråd i Norge og det blir i alt cirka 3500 mennesker som sitter i disse. Disse 5000 bruker en mengde tid på å snakke, men uten å ha noen slags myndighet og innflytelse Jeg kritiserer ikke eldrerådene , jeg sitter selv i et eldreråd og vet at de som er med ser alvorlig på oppgavene. Det er godt gjort når det ikke kommer noe ut av arbeidet. Det er bare noen få politikere som bestemmer, blant annet på Stortinget og i rådhuset.
Det de bestemmer at kommunen skal gjøre -er avhengig av at kommuner og bydeler har penger. Har de ikke det får de ikke gjort noe. Og hvem er er som sitter på pengesekkene? Jo, det er departementene og for Oslos vedkommende Rådhuset. Ingen av dem lytter til eldreråd når det gjelder eldresaker. De tar bestemmelsene uten å forelegge saker for dem de etter systemet skal rådføre seg med. Nå kan det være tungvindt hver gang å be alle eldreråd om veiledning i eldresaker. Derfor bør vi tenke på å få eldre inn i en annen politisk posisjon. Det vil si at eldre må få med folk påen plass hvor de kan være medbestemmende og hvor de kan delta før beslutningen blir tatt.

Dette er ikke eldresutring. Selv er jeg for gammel til å være med på noe nytt, og jeg snakker ikke for meg selv i dagens situasjon. Mange eldre har det i dag bra, men det er avhengig av helse og økonomi. Mange eldre er syke eller utslitte og de som sitter nederst på trygdelistene og som ikke er gjeldsfri når det gjelder hus eller leilighet har det for trangt. De eksisterer, men de lever ikke. Dagens norske politikere burde skamme seg langt inn i sjelen for de forhold som mange eldre lever under i dag. Politikerne prater for meget og spesielt når de skal sanke stemmer blant de eldre. Da er løftene mange og fine og innfrielsen av dem i det blå.
Norge har langt igjen før de kan leve opp til FNs eldreprinsipper om eldre hvis landet i det hele tatt noensinne kommer til å oppnå dem. Jeg kan ikke her skrive opp alle FN-prisippene, men sentralt står det:
Eldre skal forbli i samfunnet, delta aktivt i utforming og gjennomføring av politikken som direkte angår deres velferd og dele sine kunnskaper og fredigheter og erfaringer med yngre generasjoner, videre står det.-
at eldre skal ha muligheter for å utvikle sitt eget potensiale gjennom utdanning, kultur, rekreasjon og åndelig virksomhet og de skal leve i verdighet, trygghet, rettferdighet, uavhengig av økonomi, kjønn, rase,- og de skal ikke bli utnyttet eller utsatt for overgrep.

Alle generasjoner her i landet bør ha det bra, men når det gjelder ledre så har politikerne glemt de syke og de med dårligst økonomi. Det går ikke så lang tid før Norge har dobbelt så mange eldre som idag, men Norge har ikke tatt opp mer enn en prosent av oljen i Nordsjøen så det er ingen fare med dem. Bruk litt mere på dem som har det vondt i dag.

Christian H. Taranger sr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere