RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldre må få oppleve livsglede

Kan en dame som blir matet på sykehjemmet, klare å spise selv på restaurant med kniv og gaffel? "Livsglede for eldre" har klart akkurat dette. Nå har denne bevegelsen kommet til Oslo, og jeg hilser dem hjertelig velkommen. Oslo trenger alle gode tiltak som kan gi sykehjemsbeboere og andre eldre meningsfylte og gode opplevelser. Det første arrangementet til "Livsglede for eldre" her i Oslo var nylig på Bogstad gård. Beboere fra Økern sykehjem fikk en formiddag her ute, der noen var med på omvisning i Ankerfamiliens hjem, mens andre tok seg en tur i parken eller i fjøset, før det fikk deilig lunsj på "låven". Jeg håper "Livsglede for eldre" vil lykkes like godt her i byen som der de startet.
Hva og hvem er "Livsglede for eldre"? I utgangspunktet noen sykepleierstudenter i Kristiansand som oppdaget at mange eldre satt inne i eget hjem eller på sykehjem og aldri kom seg ut. Én dame de møtte, hadde sittet inne i ti år.
Studentene tenkte at de og andre frivillige kunne være ledsagere så de eldre kom seg på turer, konserter, fikk danse, bade, møte barn, gå på restaurant, reise utenlands osv. I det hele tatt, gjøre ting som andre mennesker gjør. Dette førte til at de arrangerte sin Livsglede-uke som har vakt stor oppmerksomhet både i Kristiansand og gjennom mediene. Siden fikk de til månedlige arrangementer i Kristiansandsområdet. En 93-åring fikk oppfylt sitt livs drøm - å hoppe i fallskjerm. Han måtte bare vente til kona var død, for hun ville aldri gitt han tillatelse, fortalte han pressen.
"Livsglede for eldre" har holdt på i flere år. Initiativtakerne er nå ferdig utdannet, og tiltaket deres er blitt en egen stiftelse. Nå etablerer de seg i flere byer bl.a. i Bergen og Oslo.
Undersøkelser har vist at mange nyutdannede sykepleiere rangerer jobb i sykehjem som det de ønsker minst av alt. "Livsglede for eldre" snur det helt rundt. De har lyst til å jobbe i sykehjem fordi eldre mennesker er så interessante og har så mange ressurser. La det få smitteeffekt. Vi trenger flere slike hender i eldreomsorgen. Vi trenger disse entusiastiske unge menneskene sammen med alle dem som allerede gjør en god og trofast jobb i Oslos sykehjem.

Aud Kvalbein
Varaordfører i Oslo og
KrFs gruppeleder i bystyret

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere