RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldrebølgen kommer


Prosjektleder i Teknologirådet Åse Kari Haugeto (t.v.) og eldrebyråd Sylvi Listhaug.
Prosjektleder i Teknologirådet Åse Kari Haugeto (t.v.) og eldrebyråd Sylvi Listhaug.
Er du klar for eldrebølgen? Det er Teknologirådet.

OSLO: 68-erne, den nye eldrebølgen. Teknologi og eldreomsorg. Dette er noen av stikkordene Teknologirådet har i sitt prosjekt «Klar for eldrebølgen?».

Prosjektet tar for seg eldreomsorgen og teknologien for fremtidens alderdom. Enkle teknologiske grep kan lette hverdagen for både eldre og ansatte i omsorgssektoren.

I den forbindelse åpnet de en utstilling i sykehjemsetatens lokaler.

Tre store tårn med bilder og tekst er satt opp. Utstillingen er åpen for publikum hverdager mellom 9 og 14, fram til nyttår.

Tre scenarioer

Utstillingen viser tre scenarioer eller fremtidsbilder, med eldre mennesker lever i 2020. Det ene scenariet beskriver en virkelighet der mangel på arbeidskraft har gjort at staten satser tungt på teknologiinnføring i alle kommunene.

Det andre scenariet tar utgangspunkt i eldre med god økonomi som kan kjøpe pleie og omsorgstjenester fritt. Det siste tar for seg eldre som ressurser for samfunnet og hverandre. Her har teknologien en praktisk og sosial rolle.

I alle scenarioene er teknologien sentral, men blir brukt på ulikt vis.

– Ingen av disse scenarioene vil bli en helhetlig realitet, men de er laget for å få frem en diskusjon. I vårt prosjekt spør vi hvordan ny teknologi kan spille en rolle i eldreomsorgen i framtiden, sier Åse Kari Haugeto, som er prosjektleder i Teknologirådet.

Rådet startet med å arrangere et scenarieverksted i Bydel Grorud, nettopp på grunn av innvandrerbefolkningen.

– De lever litt annerledes enn etnisk norske, med store familienettverk og spiller på hverandre, sier Haugeto.

Rådets prosjekt har endt i en rekke anbefalinger som er oversendt Stortinget.

Teknologi i hjemmet

– Dette er veldig spennende. Mye har skjedd de siste årene og de eldre finner seg ikke i den gamle strukturen med lite innflytelse, sier eldrebyråd Sylvi Listhaug (FrP), som deltok på åpningen på fredag.

Hun påpeker at det er viktig at eldre får bestemme sin hverdag og ikke settes som oppbevaring på et gamlehjem.

– Dette har blitt bedre med årene, og teknologien kan spille en stor rolle her, sier Listhaug.

Haugeto forklarer:

– De fleste eldre å bo hjemme så lenge som mulig om de føler seg trygge på å få hjelp når de trenger det. Teknologi kan både hjelpe og trygge folk til å klare å være selvstendig litt lenger. For å gjøre hverdagen enklere kan man ha teknologi som minner om medisineringstider. Eller så kan en dement person bli utstyrt med en GPS, for lett å kunne bli funnet dersom man skulle gå seg bort, sier hun.

– Andre eksempler er kroppssensorer som måler helsetilstanden til kroniske pasienter, smarthusteknologi som tilkaller hjelp dersom det er mistanke om noen har falt, eller som at det er en begynnende oversvømmelse på badet. Støvsugerroboter og andre praktiske maskiner, som hjelper til med husarbeidet, eller internett, sier Haugeto.

Et kritisk blikk

– Dette er veldig interresant og veldig fasinerende. Man begynner jo allerede i dag å tenke på hvordan eldre vil ha det om 25 år, sier leder av bystyrets helse- og sosialkomité, Mazyar Keshvari.

Han er likevel bestemt på at det er viktig å ha et kristisk blikk.

– Vi er nødt til å tenke psykologisk og etisk også. Det ene som er beskrevet i prosjektet er en teknologi som kartlegger alle bevegelser, fra man står opp til man legger seg. I sånne tilfeller er det viktig å være kritisk. Ingen skal føle at de mister privatliv, sier Kahvari.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere