RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldrevold meldes mest i Oslo vest


Fra venstre Elen Fosheim Bogstad, Kristin By Adler og Synøve Minde er blant dem som tar imot i Oscars gate 36A.
Fra venstre Elen Fosheim Bogstad, Kristin By Adler og Synøve Minde er blant dem som tar imot i Oscars gate 36A.
De får lite oppmerksomhet, men gjør en desto viktigere jobb.

FROGNER: I Oscars gate ligger kontorene til «Vern for eldre», en kommunal tjeneste som tilbyr hjelp til eldre som står i fare for eller er utsatt for overgrep.

Hit kan du ringe gratis på grønt nummer 800 30 196 eller komme å besøke oss til en hyggelig samtale i Oscars gate 36a. Her vil alle bli møtt med vennlighet og respekt og få råd og veiledning, sier daglig leder for «Vern for eldre», Synøve Minde.

Eldre uten pårørende

Hva slags type overgrep omfattes av tilbudet?

Det er mange grader av og ulike former for overgrep. Det kan dreie seg om alt fra fysiske, psykiske, økonomiske/materielle og seksuelle overgrep. I tillegg omfatter tilbudet egenomsorgssvikt, manglende omsorg og strukturelle overgrep. Med strukturelle overgrep tenker en her organisering av tiltak i offentlig og privat tjeneste som fører til at den eldres liv, helse og sikkerhet ikke blir ivaretatt. Ofte dreier det seg om eldre uten pårørende, som ikke klarer å håndtere dette med å søke hjelp når de trenger det, sier Minde.

Samarbeidspartner

Hva slags hjelp kan dere tilby?

Vi er først og fremst en samarbeidspartner når problemer oppstår. Vold og overgrep skjer ofte i nære relasjoner og er ofte forbundet med skam og skyld. Det kan være forhold som er vanskelig å snakke om. Eldre trenger egne tiltak. De henvender seg for eksempel sjelden til krisesentre, fordi de ikke ser på seg selv som offer. Mange føler seg alene og overlatt til seg selv. Våre arbeidsmetoder er å bruke tid og skape trygghet og tillit. I samarbeid med den eldre blir det viktig å finne frem til en god løsning.

Varig løsning

Hva er de vanligste overgrepene?

Ved siden av fysisk vold er psykisk trakassering fra egne barn veldig vanskelig å takle. Vi har flere tilfeller med økonomiske/materielle overgrep, ofte i forbindelse med barn som har rusproblemer. Løsningene kan inneholde alt fra samtaler med overgriper, til besøksforbud eller voldsalarm i samarbeid med politiet. Det viktigste er å bruke tid for å finne den beste og varige løsningen for den enkelte.

Overrepresentert

Når man ser på statistikken så er de vestlige bydeler klart overrepresentert med hensyn til meldte tilfeller av overgrep. Frogner, Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker topper denne statistikken.

Jeg har ingen sosiologisk forklaring på dette. Jeg tror bestemt ikke at det er flere overgrep i vest. Det kan ha sammenheng med at terskelen er lavere for å si fra. Vi tror det kan være store mørketall i alle bydeler når det gjelder overgrep mot eldre.

Innsynet for dårlig

Kan det ha sammenheng med at enkelte bydeler har store fremmedkulturelle innslag, hvor man i større grad er vant til å ordne opp innenfor egen familie?

Vi har ikke belegg for å si noe om hvordan det står til i det fremmedkulturelle miljøet. Der har vi en oppgave å gjøre, i og med at innsynet er for dårlig. Her trengs det mer kunnskap og ressurser. Vårt arbeid er basert på samarbeid, alltid med utgangspunkt i klientens ønske. Samarbeidspartnere er blant annet hjemmetjenesten, sosialkontor, institusjoner, leger og politi. Jeg ønsker å få frem at det er mye flott helsepersonell både i institusjonene og innenfor hjemmebaserte tjenester, sier hun.

Henvendelsene til «Vern for eldre» kommer blant annet fra pårørende, klienten selv, naboer og politi. Å arbeide med voldsutsatte eldre er tidkrevende. For å kunne utvikle tilbudet videre trenger vi mer ressurser i fremtiden, sier Minde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere