RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elendig fiske i Akerselva lenge før klorutslippet


Her blir det tatt prøver av Akerselva etter det tragiske klorutslippet. Men ikke alt var som det skulle være før hendelsen heller.
Her blir det tatt prøver av Akerselva etter det tragiske klorutslippet. Men ikke alt var som det skulle være før hendelsen heller. Foto: Arkivfoto: Audun Sørsdal, Vann- og avløpsetaten
2010 ble et rekordår for elvefiske i Oslo, men i Akerselva ble det bare fanget én laks og én ørret. OFA skylder på vannstanden i byens hovedpuls.

OSLO: Ikke rart, mener OFA, som utrykker en misnøye angående minstevannsføringen i elva. Og dette var altså før klorutslippet i vinter.

– En god, miljøvennlig løsning vil være å øke den absolutte minstevannføringen fra 500 til 1000 liter i sekundet for hele året. De gamle bestemmelsene ble satt på en tid da man vanligvis ikke tok slike hensyn, forteller Fagkonsulent i OFA, Dag Øivind Ingierd.

Tørker ut

Han mener problemet er at mange bunndyr, krepseyngel og småfisk er så bundet til skjulestedene sine at de fort kan bli liggende og trykke i smådammene som dannes under steiner og røtter når vannet synker.

– Når disse dammene etter hvert tørker ut, er det for sent å flykte ned mot vannet. Husk at de beste skjulestedene er nettopp i vannkanten (mellom røtter til trær ). All kunstig nedtapping må derfor skje i etapper for å gjøre minst mulig skade. Brå oppjustering av vannføringen er derimot kun positivt, sier Ingierd.

Siden fisken, krepsen og næringsdyrene i vannet er vekselvarme, vil nedtapping om vinteren medføre at de nedkjølte og dermed trege dyrene i strandkanten ikke følger etter vannet i samme grad som om sommeren.


– Minusgrader i lufta utraderer alt av små vanndyr som gjemmer seg i smådammene som dannes langs land. Det er derfor helt avgjørende at det nedre vannivået er stabilt på vinteren, sier han.

Rognen dør

Et annet problem som OFA peker på, er at om vinteren tørrlegger også absolutt minstevannføring store deler av rognen på gytegrunnene. Fisken gyter under siste del av høstflommen da det går flere tusen liter vann. Om vannføringen plutselig tappes ned til 500 liter per sekund før rognen har klekket på våren har de overhode ingen mulighet.

– Fisken velger derfor gyteplassene der strømmen er hardest og vasker grusen ren. Det er så klart på de grunne partiene, og det er disse som tørrlegges under nedtappingen, sier Ingierd.

Ingierd er ikke sikker på om det finnes noen andre norske lakseelver hvor det fortsatt er lov til å tappe ned 50 prosent av vannføringen midt på vinteren for at det skal gjøres arbeider eller lignende i elveløpet.


– Dette skjedde senest 22.02.11, like før klorutslippet, sier han.

OFA mener at for å motvirke den sene oppgangen, så ville det vært fornuftig å øke minstevannføringsgrensen i siste måneden av laksefiskesesongen (september) så mye som mulig opp fra 1500 liter i sekundet.

LES OGSÅ: Fuglelivet vil lide av klorutslippet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere