*Nettavisen* Nyheter.

Elendig mobil!

Det meste er galt med Omnia Pro 4.

Samsung Omnia Pro 4 er en telefon du definitivt ikke vil ha. Hvis du sliter med å bli kvitt pengene dine kan du like gjerne brenne de opp som å kjøpe deg denne Windows Mobile 6.5-telefonen.

Sjansen er nemlig stor for at du blir mindre irritert av å se pengene dine gå opp i røyk - rent bokstavelig - enn å vite at du har kastet de bort på en telefon som er håpløst utdatert.

Forrige generasjon

Ubrukelig er Omnia Pro 4 rett nok ikke. Du kan ringe med den, ta bilder, se hvor du er på kart og lese e-posten din. Andre lyspunkter, som den utmerkede kontorpakken Office Mobile 2010, finnes også.

Problemet er at Windows Mobile 6.5 slik operativsystemet fremstår her er håpløst udatert. Menyene er kronglete, lite gjennomtenkt og generelt vanskelig å bruke.

Noe av skylden for dette har trykkskjermen, som i likhet med operativsystemet er av den gammeldagse sorten. Her må det fysiske trykk til for at telefonen skal reagere.

Traurige taster - forferdelig meny

Bruker du heller tastaturet til å betjene telefonen er ikke situasjonen stort lysere. Fulltastaturet har en merkelig utforming som vi ikke ble venn med, og menytastene innbyr også til feiltasting.

Både ikoner i menyene og fysiske taster finnes i overflod, og det blir rett og slett for mye av det gode. Microsoft selv er nok hjertens enig, for det nyeste mobiloperativet til Microsoft, Windows Phone 7, er langt enklere og mer strømlinjeformet.

Les også: Slik er Windows Phone 7

Kommentar: Windows Phone 7 - lek eller alvor?

Hulter til bulter

Her er det dessverre det utdøende Windows Mobile 6.5 som står for menyene.

En skulle ikke tro at det gikk an å kludre til en så enkel ting som å bla seg rundt i hovedmenyen, men joda!

Ikoner som står hulter til bulter gjør manøvrering i hovedmenyen til en tilfeldig opplevelse.

Et av de få lyspunktene ved Omnia Pro 4 er betegnende nok nettleseren. Og da snakker vi ikke om Internet Explorer-versjonen som Windows Mobile leveres med, men om tredjepartsproduktet Opera Mobile.

Den dårligste vi har testet

Siden vi vet hvor mye bedre dette kan gjøres av Google, Apple og ikke minst Microsoft selv, ser vi få grunner til å kjøpe Omnia Pro 4 annet enn av sentimentale grunner.

Windows Mobile 6.5 skal vel være et slags proft alternativ for de som synes det nye Windows Phone 7 blir for enkelt, men i 2011 er dette så langt fra proft som det går an.

Omnia Pro 4 er rett og slett den dårligste telefonen vi har testet så langt i år. Den avløser dermed forrige nedtur, Samsung Omnia Pro, som fikk svak karakter for et år siden.

Les også: Her er Windows Phone 7-mobilene

Se video: Sniktitt: Windows Phone 7-telefonene

Finn alternativer snarest

Du bør derfor snarest se deg om etter alternativer dersom du vurdere å kjøpe en Omnia Pro 4.

Hvilken som helst telefon vil sannsynligvis være et bedre valg enn dette, men skal vi trekke frem et alternativ, er Nokias E5 en svært god løsning for proffbrukeren på budsjett. Ellers er Android et godt alternativ for de som trenger trykkskjerm.

LG Optimus One er en billig og god telefon som kan oppfylle mange av proffenes krav. Om et av disse kravene er fulltastatur, er HTC Desire Z verdt å vurdere, men den koster betydelig mer.

Se flere bilder og lese hele testen på Amobil.no

Les også: Samsung Galaxy SL er offisiell

Les også: Test: Samsung Nexus S

Les også: Her er verdens første 3D-mobil

Guide: Slik fungerer brilleløs 3D

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag