RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elever blir frastjålet jakker på skolen


Paula Hellsegg Grünfeld ble frastjålet sine Uggs, Maximilian Lunde Skjønhaug ble frastjålet en jakke til 8000 kroner.
Paula Hellsegg Grünfeld ble frastjålet sine Uggs, Maximilian Lunde Skjønhaug ble frastjålet en jakke til 8000 kroner.
Elevene på Marienlyst skole henger ikke lenger fra seg jakkene i garderoben etter siste måneds mange tyverier på skolen. – Og skapene skal være låst, sier rektor Leif Ersnes.

MARIENLYST: – Jeg fikk frastjålet et par nye Uggs sko i fellesgangen på skolen, sier Paula Hellsegg Grûnfeld i 8.klasse på Marienlyst skole. Klassekamerat Maximilian Lunde Skjønhaug er heller ikke fornøyd om dagen.– Noen stjal Canada Goose jakken min til 8000 kroner i gymgarderoben, sier han. Begge elevene forteller at det burde vært ordentlig lås på dørene for å unngå tyveriet.

Store verdi

Disse tyveriene er bare toppen av isberget, for etter at dittoslo.no fikk tips om jakketyverier på Hartvig Nissen skole for en ukes tid tilbake ble vi informert av politiet om en «tyveritopp» på Marienlyst skole.

Det har blitt frastjålet 11 par Uggs sko, fem Canada goose (verdi rundt 7000 kroner, journ. anm.)-jakker, penger og i-phoner bare den siste måneden.

I tillegg til disse tyveriene har de to elevene begge blitt frastjålet henholdsvis en seiljakke til en verdi av 5000 kroner og en lommebok på idrettsarrangementet Ungdomslekene på Bislett stadion i fjor.

Lås på skap

– Det er vanskelig å beskytte seg mot at slike ting skjer, sier nyansatt rektor siden 1. februar, Leif Ersnes. Etter onsdagens (9. februar) hendelse har skolen holdt et møte om den økende situasjonen av tyverier og nasking, og har kommet fram til visse tiltak som kan hjelpe

– Vi har tett kontakt med politiet, og vi tar dette alvorlig, sier Ersnes.

Nå blir det besøkskontroll, hvor alle besøkende må skrive seg inn i resepsjonen og ha på seg et kort som viser hvem de er, og elevene må bruke hengelås på garderobeskapene. Skolen har en policy om såkalt «ren sone», hvor alle henger fra seg jakker og sko i garderober.

– Alle må bruke innesko, og elevene på ungdomstrinnet må låse skapene sine, sier rektor som skal se til at alle dører også kan låses.

Ersnes kan også bekrefte at det likevel ikke blir fire meter høye sikkerhetsgjerder og videoovervåking ved skolen.

– Nei, en slik skole vil vi ikke ha, sier han.

Mange tyverier

Politiet jobber stadig med slike saker.

– Vi har et godt samarbeid med forebyggende avdelinger ved andre politiavsnitt, som Grønland, sier Øystein Falch ved forebyggende politiavsnitt på Majorstua politistasjon.

– Det er også en del interne naskesituasjoner, og det kan selvsagt være samarbeid fra «innsiden» med noen som tipser om «mange Canada Goose jakker i en ulåst garderobe til elever fra andre skoler, sier Falch som har jobbet på forebyggende i 20 år.

Flere av jakkene dukker opp igjen, ofte på andre siden av byen.

– De fleste slike saker blir oppklart for «tyvene» er under 18, går på skole og har foreldre. De er med andre ord lette å finne, sier Falch.

Åpne skoler?

Både skole og foreldre har ansvar for å anmelde tyverier.

– Det kan hjelpe vårt arbeid, om flest mulig tyverier blir anmeldt fortest mulig, sier Falch.

Han trekker fram at arkitekter sannsynligvis ikke er like oppmerksomme rundt "tyveri-problemer" som politiet, når de designer åpne løsninger med klasserom uten dører, og enklere tilgang for uvedkommede.

– Politiet er litt mer mistenksom enn en arkitekt, sier Falck som mener man bør tenke «smart» i utforming av hvor garderobeskap befinner seg. Gjerne et godt synlig sted midt inne i bygningen.

Og til slutt mener Falch at ungdommene må bli mindre sløve,

– Lås skapene med hengelås, Ikke si at du ikke har nøkkel, eller at det tar så lang tid å låse, sier han med et smil om munnen.

Politibetjent Øystein Falch mener foreldrene også har et ansvar for å avverge tyverier:

Øysteins tips til foreldre:


– Vær til stede i ungdommenes liv. Snakk sammen, sett av tid til barna dine,hjelp til med leksene.

– Ta stikkprøver på rommet under støvesugingen. Er dette dine klær, mobil etc er greit å spørre om?

– Ring andre foreldre, prat sammen om det som måtte komme opp.

– Steng av tilgang til internett og telefon på natta.

– Tillit går begge veier. Det er lov å sjekke barna, uten at dette er brudd på tilliten.

– Voksne må være voksne.

– Ikke kjøp altfor dyre jakker, klær og telefoner til ungdommene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere