RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elever gir ut bok

Rykende fersk og rett fra trykkeriet. 65 unge forfattere fra Lambertseter videregående ser endelig resultatet av flere måneders bokskriving.

Lambertseter: Helt sprøtt. Dette hadde jeg aldri forventet, sier Piotr Dziedzic som gjenkjenner sine egne ord i glanset papir på forsiden. Bokens tittel, "Verdens farger i mitt blod", er nemlig hentet fra Dziedzics dikt "Stå opp". Snur man boken, finner man ut at det egentlig er to bøker i én. Førstnevnte står e-klassen bak, mens c-klassen har samlet sine verk under tittelen "Verdens raskeste sprinter".

Helt siden vinteren har de 65 førsteklassingene svettet over datamaskinene for å skrive og perfeksjonere tekstene sine. Nå kan de høste fruktene; en rykende fersk bok og lovord fra lyriker, pådriver og inspirator Per Ivar Martinsen.

Klar for bank

Alle som er misfornøyd med boken kan komme og banke meg i skolegården etterpå. Jeg står lagelig til for hugg, sier Martinsen. Han er overbevist om at flere av elevene kan komme til å bli forfattere. Jeg fikk sjokk da jeg så hvor bra dette har blitt, roser han.

Elevene har fått frie tøyler i skriveprosessen, noe som har gitt seg utslag i en svært mangfoldig bok med ulike antologier. Selvbiografier, sangtekster, dikt, rap og dagboknotater har til slutt blitt samlet mellom to permer, med Martinsen som kyndig redaktør.

SMS som dikt

Dette er et flott tverrsnitt av den språklige valuta som finnes. Elevene har skrevet tekster på kebabnorsk, dialekt, slang og røverspråk. For meg har dette vært kjempeinspirerende og utfordrende, sier Martinsen. Han forteller om ytterpunktet da en av elevene sendte en utskrift av en sms-samtale og sa at dette var like mye en litterær rekst som alt annet. Da måtte jeg fortelle dem litt om frihet under ansvar. Visse formelle krav må oppfylles når man skal utgi en bok, selv om de stort sett fikk skrive helt fritt, fortsetter han.

Tøylesløst

Elevene selv forteller at det var nettopp de frie tøylene som fikk frem skrivegleden i dem.

Dette har vært kjempegøy! Det beste var at vi fikk lov til å skrive akkurat hva vi selv ønsket, sier Kristine Moen i 1 e. Khurram Khaliq fra 1 c brukte morsmålet urdu i diktet sitt "Kharab Shaddi".

Jeg ville skrive en humoristisk tekst om et bryllup som gikk dårlig. Jeg tok ord fra morsmålet mitt og fant andre ord som rimte, forteller han.

I de to bøkene finner man hele følelsesregisteret fra bunnløs sorg til ellevill glede. Tracey Paula Da Cruz har skrevet en sterk historie om livet på Radiumhospitalet.

Jeg fikk kreft i kneet og måtte sette inn en protese. I noen måneder var jeg på sykehuset og fikk cellegift. Jeg har alltid hatt et mål om å bli verdens raskeste sprinter, men måtte innse at drømmen ble knust. Det har hjulpet å skrive om det, sier Da Cruz. Selv om drømmen er å bli kirurg eller barnelege, merket hun forfatterspiren vokse i seg da hun fikk boken.

Det var kjempegøy å se historien min på trykk. Kanskje jeg skriver en hel bok selv en gang?, lurer hun. Siste ord er nok ennå ikke skrevet fra denne gjengen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere