RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elever kastet tusenvis av mynter


MYNTFORSKNING: Elever fra Hallagerbakken har forsket på myntkasting, det har tatt dem, helt til finalen i den landsomfattende nysgjerrigperkonkurransen.
MYNTFORSKNING: Elever fra Hallagerbakken har forsket på myntkasting, det har tatt dem, helt til finalen i den landsomfattende nysgjerrigperkonkurransen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: SIMEN SUNDSBØ
Elever fra Hallagerbakken skole har nådd finalen i den landsomfattende forskningskonkurransen Nysgjerrigper.

HALLAGERBAKKEN: Elever fra hele landet har sendt inn forskningsprosjekter til nysgjerrigperkonkurransen. Det er nå blitt trukket ut 20 finalister, og en av dem er 7. klasse fra Hallagerbakken skole.

Del på Facebook

Omfattende rapport

Er det like stor sannsynlighet for å få begge sider av mynten? Det er spørsmålet elevene fra Hallagerbakken har prøvd å finne svaret på.

De har kastet tusenvis av mynter og skrevet en omfattende rapport om hva de har funnet ut.

Aktuell forskning

Kron og mynt kan kanskje virke som et trivielt forskningsemne, men det er fortsatt mange steder hvor man lar mynten ta viktige avgjørelser. Før fotballkamper er for eksempel vanlig å kaste mynt om hvilket lag som skal få starte med ballen.

På Filippinene avgjorde mann et politisk valg ved myntkast, etter at to kandidater fikk like mange stemmer.

Derfor kan resultatene av hallagerbakkenelevenes forskning være viktig i mange sammenhenger.

Ikke 50 prosent

Elevenes hypotese var at ulik vekt på de ulike sidene betyr at det ikke er 50 prosents sannsynlighet for å få kron eller mynt. I forskningsrapporten gjør elevene rede for hvordan de har forsket og hva de har kommet fram til.

De har testet ulike mynter og etter to hundre kast med en femkroning fant elevene et avvik på 5 prosent flere kron enn mynt. Elevene testet alle de norske myntene og kom fram til små avvik på alle.

Nysgjerrigperkonkurransen har blitt holdt hvert år siden 2002 og arrangeres av Norges forskningsråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere