*Nettavisen* Nyheter.

Elever på jakt etter bekk

BEKK I KUM: Lambertseter-elever gjorde tirsdag vannprøver i en kum i Munkelia. Her gikk i sin tid Lambertseterbekken. Hva forteller historien om bekken, og hvordan er vannkvaliteten her nå?, er en oppgave de skal finne svar på. Foto: ALLE FOTO: ARNE VIDAR JENSSEN

Hva får elever fra Lambertseter videregående til å trosse 15 minusgrader og gå ut for å finne restene av det som i sin tid var en bekk?

Klikk på bildet for å forstørre.

VANNPRØVE: Ronny Tobiassen fra Vann- og avløpsetaten hjalp til med vannprøver. De viste klart at her er det stor forurensning.

Klikk på bildet for å forstørre.

VEILEDER: Tor Holtan-Hartwig er Lambertseter-elevenes veileder i forskningsprosjektet. Her sammen med Linus Kristoffer Størbu og Simen Finderud som hadde laget utstyr for å ta vannprøver.

MUNKELIA/LJANSELVA: Svaret er vel at de har lyst til å finne ut litt om sitt gamle nærmiljø.

Om den gamle Lambertseterbekken igjen kan se dagens lys, er vel tvilsomt. Men elever på Lambertseter videregående skal med en forskningsoppgave både finne ut om bekkens historie og hvordan vannkvaliteten er på det overvannet som i sin tid var rent og ga tilsig.

Oppgaven elevene har er å oppspore Lambertseterbekken og/eller Krystallbekken/Røssedalsbekken.

De skal både lese seg frem i gammel historie, og de skal ut i terrenget for å finne det som er igjen av den gamle bekken som var en av flere småbekker som rant ut i Ljanselva.

På Nordstrand-siden er bekkene nå for det aller meste lagt i rør under bakken, mens de fra Søndre Nordstrand er åpne.

Ut i naturen

Det var kanskje ikke den mest innbydende dag for utflukt onsdag. Men i hutrende kuldegrader begynte turen fra Munkelia.

Første stopp var en kum ved garasjerekken nederst i Munkelia. Med god hjelp fra folk fra Vann- og avløpsetaten ble lokk fjernet, og med selvlaget måleutstyr ble vann fisket opp.

En rask vannprøve viste tydelig at her er det stor forurensning.

Kan renses

– Vi har med Ljanselva vist at det lar seg gjøre å rense et gammelt vassdrag, sier Tor Holtan-Hartwig i Miljøprosjekt Ljanselva.

– Det første store anlegg for å få skilt ut forurensning fra veier har vi i Skulleruddumpa under E6, forklarte Ida Elisabeth Hvoslef fra samme organisasjon.

Hun var i sin tid ansatt i Statens vegvesen og leder for prosjektet med Skullerudbassenget.

– Om det rensete vannet herfra noen gang blir så rent at det frister å bades i, er vel tvilsomt, men det bedrer i alle fall vannkvaliteten vesentlig på det som skal ut i Ljanselva.

Vannprøvene i Munkelia-kummen viste i alle fall stor forurensning. Bedre var det ikke ved målinger lenger nedover mot Ljanselva. Kan det gjøres noe med dette? Og hvor kommer forurensningene fra?

Dette er spørsmål som Lambertseter-elevene forhåpentligvis kan få noen svar på i sin forskningsoppgave.

Og er det muligheter for at noen av de gamle bekkene igjen kan se dagens lys?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.