*Nettavisen* Nyheter.

Elevmedvirkning på Hovseter

På Hovseter ungdomsskole er elev-rådet opptatt av elevmedvirkning: - Vi ønsker at elevene skal føle at de har noe å si, sier de.

Hovseter: -Vi deltok på et elevmedvirkningsseminar. Der lærte vi mye. Etterpå hadde vi et møte med lærerne, og fortalte at vi ønsket mer fokus på elevmedvirkning. Det er viktig at elevrådet ikke blir bortgjemt. Det fungerte bra før også, men vi ble litt skuet bort i et skap, sier nestleder Thea Ovtun Vanderhagen.
Etter møtet er det blitt mer akseptert å bruke timer på elevrådsarbeid.

Større påvirkning

Elevene ønsket større påvirkning på undervisningen. De mener det er viktig at elevene har noe å si om læremåten.
- Nå får vi for eksempel være med å bestemme når vi skal ha prøver, og hva vi ønsker å fordype oss i, forteller elevrådsleder Anna Holm Heide.
Hun mener det har blitt mye enklere for elevene.
- Før var det mye klager på at det var for mange prøver. Vi satt der som dukker mens lærerne bestemte alt. Nå kan vi arbeide på en annen måte, sier elevrådslederen, som tror det er viktig å lære om elevmedvirkning allerede på ungdomsskolen, da det vil bli et enda større fokus på dette på videregående.
- Det er viktig at vi lærer å si i fra. Av og til må vi kjempe ganske mye for at noen vil høre på oss. Vi føler at vi ofte har elevene i ryggen og det er vi som vet hvordan det er å være elev her, ikke lærerne, mener Vanderhagen.

Vil gjøre skolen bedre

- Elevrådet er der for å gjøre skolen til et bedre sted. Det bruker vi klassens time til. Da har hver enkelt elev anledning til å ta opp saker, og det er jeg som leder disse timene, sier Holm Heide.
I tillegg til elevrådet har de forskjellige komiteer. Karnevalkomiteen, årbokkomiteen og snus- og tyggiskomiteen. Sistnevnte komité er ny;
- Alle som snuser og tygger tyggis må ta ansvar. Vi har kommet med et forslag om at man kan henge en pose på pulten for å hive det der, i stedet for at man klistrer det under pulten. Det er utrolig ekkelt for oss andre, sier Vanderhagen.
Karnevalsdager
De synes alle at Hovseter er en god skole å gå på, og tror at folk føler seg akseptert.
- Første dag på skolen ble vi oppmuntret til å hilse på noen vi ikke kjente. Vi gjør det, og jeg tror få føler at de er bedre enn andre, sier Holm Heide.
Noe annet de har tatt initiativ til, er å arrangere karnevalsdager. De tror det kan være med på å skape trivsel.
- Når vi merker at stemningen er litt dyster, skal vi ha en slik dag. Det vil være en dag hvor elever og lærere kler seg ut, men går på skolen og har timer som vanlig. Det skal ikke gå ut over skolearbeidet, men det hadde vært koselig å for eksempel bake boller. Vi ønsker at alle skal føle seg inkludert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag