*Nettavisen* Nyheter.

Elevrådet pusser opp skolen

Elevrådet på Ris har gjort sitt til at skolen har fått et enda bedre miljø, på flere plan.

Ris: - Vi prøver å forbedre skolen, den er ganske gammel, sier sekretær Mathilde Bakken Arneberg.
Hittil har de pusset opp kantinen, byttet ut alle lysene, og snart skal de bytte ut alle vinduene. Et av de største problemene på den fredede skolebygningen fra 1917 er at ventilasjonen er dårlig.
- Vi har opprettet en inneklimagruppe, for det er utrolig dårlig luft her. Om vinteren er det kaldt, forteller Bakken Arneberg.
- Vi har kommet høyere opp på listen hos kommunen over hvilke skoler som har mest behov for å bli pusset opp, sier Sturla Kalstad, og forteller at det finnes noe som heter Ris skoles venner.
- De samler inn penger som de gir til skolen for å pusse opp, og snart skal vi få en skøytebane og en scene hvor det kan holdes konserter, forteller Kalstad.

Nivå 1 og 2

Flere fra elevrådet har deltatt på et kurs hvor de lærte om hvordan de skal legge frem saker, for å få et bedre resultat.
- Vi lærte at på nivå 1 er man mest opptatt av skolegensere og sånt, mens på nivå 2 er det mer elevpåvirkning. Før var det lærerne som bestemte mest, og elevene var mer tilskuere. Nå er det blitt mer dialog, mener Axel Severin Cappelen, som for tiden fungerer som elevrådets midlertidige leder.
Elevene synes at å lære om dette har hjulpet mye.
- Nå har vi færre komiteer enn tidligere. Før hadde vi komiteer for andre komiteer, sier Johanne Butenschøn Lindheim.

Fokus på inkludering

Elevene forteller at det i de to siste årene har vært mye fokus på mobbing og inkludering. De jobber med å inkludere alle.
- Vi har gjennomført en trivselsundersøkelse, og der var det kun en person som svarte at de følte seg mobbet, forteller Kalstad.
Skolen jobber aktivt med å få et inkluderende miljø, og Bakken Arneberg tror at ved å få et bredere miljø, så er det ikke behov for å mobbe.
- Ved å ha forskjellige aktiviteter på tvers av klassene, er det blitt mer variasjon på hvem som henger sammen med hvem, sier hun.
- På den måten kan man si at problemet ble fikset, mener Kalstad.

Samarbeid med politiet

- Vi dro på politistasjonen sammen med Hovseter og Midtstuen ungdomsskole, for å prate om at vi ønsket mer kontakt med dem. De kom og holdt et foredrag, og informerte om hjemmealenefester og problemer rundt helgen. De snakket blant annet om å røyke marjuhana på alenehjemmfester. Skulle politiet dukke opp på festen, og noen hadde prøvd å røyke det, måtte du også bli med ned på politistasjonen å ta blodprøver, selv om du ikke hadde gjort det. Det var veldig tankevekkende, og fikk oss til å tenke over om vi virkelig ønsket å gjøre det, sier Cappelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag