RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elg i vårsol


Elggryte «Bourguignon» er ukas mattips fra kokkene på Soria Moria. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Elggryte «Bourguignon» er ukas mattips fra kokkene på Soria Moria. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Våren er over oss med lyse kvelder og begynnende varme, men en franskinspirert elggryte gjøres vårlig med rett tilbehør.

TORSHOV: Ukas mattips fra kokkene på Soria Moria er nemlig elggryte «Bourguignon» med lys rotgrønnsakspuré. Hver uke gir kokkene på Soria Moria og Sult deg mattips i Østkantavisa.

Retten er inspirert av den franske originalretten Beef Bourguignon, som lages av oksekjøtt, men med elgkjøtt får retten et litt mer rotnorsk preg – liker vi i alle fall å tro.

Riktignok er elgjakta på høsten, men alle som har skutt en elg vet at det er MYE kjøtt på dyret, og dermed er det slettes ikke umulig at det finnes noen rester av fjorårets jakt, dersom du eller noen du kjenner har vært med på den slags.

Elgkjøtt er uansett mulig å få tak i over det ganske land, og alternativet er selvsagt å gå for den franske varianten og bruke oksekjøtt.Dette trenger du til elggryte «bourguignon» til 6 personer:1,2 kg elgkjøtt (grytekjøtt eller annet tilsvarende)

200 g løk

200 g gulerot

200 g selleri

100 g champignon

5 stk laurblad

10 stk hvite pepperkorn

20g fersk timian

¼ flaske rødvin

Smør til steking

1 stk kaffefilterFremgangsmåte:

Kutt kjøttet i 3x3 cm biter.

Skrell løk og rotgrønnsakene og kutt de i grove biter (serveringsbiter). Legg rotgrønnsakene, løk og sopp i en langpanne. Vend de i litt olje og stek i ovn på 175°C, til de har fått litt farge og kjennes møre.

Brun kjøttet i en stekepanne på høy varme. Ha i litt og litt av kjøttet, slik at alle biter får en fin stekeskorpe.

Legg de bakte grønnsakene og de stekte kjøttbitene i en gryte. Kok ut stekepannen med litt vann. Hell rødvinen i gryten sammen med stekesjyen fra pannen.

Legg alt krydder i kaffefilteret, knyt sammen toppen og legg det i gryten. Fyll på med kaldt vann til alt kjøtt og grønnsaker er dekket.

Kok opp gryten og skum av. La gryten småputre i en til to timer. Gryten er klar når kjøttet er såpass mørt at det nesten faller i biter når du klemmer på det.

Ta alt av kjøtt og grønnsaker ut av gryten og redusere kraften til du får ønsket kraftig smak.

Kjøttet legges så til siden frem til de skal tilsettes den nye sausen du nå skal lage.Saus:

Kraften fra kokingen av kjøttet

2 dl rødvin

0,5 dl balsamicoeddik

3 ss sukker

Salt og pepperFremgangsmåte:

Ha sukkeret i en gryte med tykk bunn og varm opp på middels varme. Smelt sukkeret, mens du rører i sukkeret med en tresleiv.

Hell i rødvinen og redusere mengden til det halve. Hell i kjøttkraften og kok det opp. Smak til med salt og pepper. Tilsett gjerne litt maisena om du ønsker en tykkere konsistens på sausen.Grønnaskspure:

800 g poteter

250 g selleri

250 g pastinakk

300 g jordskokk

2 sjalottløk

2dl fløte

25 g smør

1 dl melk

Salt og pepperFremgangsmåte:

Skrell potene og kok de i lettsaltet vann.

Skrell og hakk løk og rotgrønnsakene. Stek løk i mye smør til de er møre på svak varme. Tilsett rotgrønnskaene, øk varmen på platen og stek i ytterligere ett minutt. Hell over 0,5 dl vann og fløten og reduser vesken til halvparten på svak varme. Bruk en stavmisker til å mose rotgrønnsakene til en puré.

Varm opp melk og smør. Mos potene og spe på med den varme melken og smøret. Rør inn rotgrønnsakspuréen og smak til med salt og pepper.Gryte:

300 g champignon

300 g miniløker

200 g bacon (hel bit)

Smør til stekningSkjær bacon i biter på omlag 1 x 1 cm og stek hardt i stekepanne til baconet har fått en fin farge. La baconet tørke på papir.

Rens løk og del de på langs. Stek løken på svak varme i masse smør inntil de er myke. Ta de opp og tørk de på et papir.

Del champignon i fire deler og stek de på høy varme i en stekepanne til de har fått en fin farge.

Kok opp sausen. Legg i kjøttet og la det bli varmt. Ha i sopp, bacon og løk og la det koke i ett minutt.Drikkeanbefalninger:

Anbefalinger til Elg gryte «Bourgignon» med lys rotgrønnsakpure

Innkokt grytekjøtt blir mykt og litt søtt, og denne retten er fleksibel når det kommer til rødvin. Men en del smak og karakter må til. Her er et par som vil passe godt og som ikke ruinerer deg: 13479 Estancia del Fuego, Argentina, kr. 89,00 eller 13754 Canaletto Primitivo, Italia, kr. 101,90. Boeuf

Bourguignon er jo den franske originalretten - laget på oksekjøtt, og der drikkes gjerne røde burgundere på den solide siden. Da blir det gjerne viner fra kommunene Gevrey Chambertin, Nuits St. Georges eller Pommard, men da snakker vi jo straks 300 kroner og oppover. Vinmonopolet har fått et godt utvalg her også for de som vil ha mer nyanser i vinen sin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere