RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ellen Linde-Nielsen (73) og Mette Giæver (75) med spraybokser på graffitikurs i Hvervenbukta.
Ellen Linde-Nielsen (73) og Mette Giæver (75) med spraybokser på graffitikurs i Hvervenbukta. Foto: Foto: Marianne Holøien

Ellen (73) og Mette (75) møter gjerne veggen - med sprayboks!

Se opp for voksne damer med sprayboks i Hvervenbukta. Mette Giæver (75) og Ellen Linde-Nielsen (73) er nemlig i ferd med å debutere som graffitimalere.

HVERVENBUKTA:– Graffiti kan være både vakkert og meningsfylt, fastslår Oslo-kvinnen Giæver.

 

Da kunstneren Edith Stylo i forrige uke startet graffitikurs ved atelieret sitt i Hvervenbukta, var 75-åringen på plass – og sørget dermed for et voldsomt aldersspenn blant de fire deltakerne på kurset.

De andre som troppet opp, var nemlig Embret Ronde (10) og Tallak Ronde (12) sammen med bestemor Ellen Linde-Nielsen (73).

Fascinert av veggene på Blå

Det hører med til historien at begge de kvinnelige kursdeltakerne er kunstnere til daglig og dermed noe mer nysgjerrige på nye ting enn gjennomsnittet av oss.

Østkantmaleren Giæver har blant annet latt seg fascinere av veggene på Blå, og syntes graffitikurset var en god anledning til å teste større formater.

Kursleder Stylo har et langvarig forhold til graffiti – fra så tidlig som på 80-tallet. Den unge, punkete Edith Stylo fra Krakow i Polen hadde flyttet fra hjembyen til New York for å studere kunst, og endte i den kunstneriske bydelen Soho.

LES OGSÅ: Bare Egil sang om graffitien på Bøler

Fra jappetiden

– Dette var midt i jappetiden. Vi begynte å se veldig flotte kunstuttrykk på de forfalne husene. Subwayene var som regel dekket av graffiti. Det var ofte veldig flott – og veldig ulovlig, sier Stylo, som understreker at hun selv ikke fløy rundt med malingsbokser og dekorerte T-banevogner ulovlig.

Derimot lot hun seg fascinere voldsomt av kunstuttrykket, særlig da hun – mange år etter at hun hadde ankommet Norge og Hvervenbukta – oppdaget at mange har et forhold til graffiti, også i dag.

Les også:Adelina møter veggen hver dag

– Så oppdager jeg et kvart århundre senere at denne kunsten lever i beste velgående i Norge og blir digget av den unge generasjonen. Til og med bystyret har begynt å diskutere graffiti, sier Stylo.

Ramme for rappere

Det er heller ikke T-banevogner og andre folks vegger graffitimalerne i Hvervenbukta tar sikte på å dekorere. I løpet av kurset, skal de lage motiver som skal stilles opp på den store St. Hansfesten i Hvervenbukta 23. juni.

Både Stylo og elevene hennes understreker at de ikke har sansen for ulovligheter på annen manns eiendom som  tagging. Eller forsøpling, som Stylo kaller det.

– For meg er forskjellen på de to uttrykksformene å sammenlikne med musikk og støy. Musikk opplever man som noe vakkert, noe som kan være kreativt, som gir deg en opplevelse og en følelse. Graffiti er musikk for mine øyne, sier kunstneren.

LES OGSÅ: Skal feire graffitien

– Tagging er dumt. Jeg synes mye heller de kan male på et maleri, sier 10-åringen Embret Ronde.

Bildene gruppen skal stille ut, skal utgjøre rammen rundt en konsert med rappere på St. Hansfesten, der det også er ventet musikere fra legendariske Gipsy Kings.

– Det er jo rett og slett scenografi vi lager, sier Stylo.

Ny karriere ved fylte 62

Mens hun har bakgrunn som blant annet scenograf i NRK til kunstner som prøver seg på de fleste stilarter, har eleven hennes Mette Giæver  en fortid som sosialøkonom i det offentlige.

Yrkeslivet frem til fylte 62 år besto av regnskaper, budsjetter og bypanlegging.

– Det er den ene delen av hodet mitt. Den andre er vill og gal og full av farger og fest og moro, ler Giæver, som ikke var sen om å koble inn den andre hjernehalvdelen da hun kunne gå av med AFP.

Det ble to år på maleskole, eget atelier på Ensjø og flere utstillinger – deriblant flere i rådhusgalleriet. Og snart blir altså kunsten hennes – og Ellens, Embrets og Tallaks – å se i Hvervenbukta!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere