RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Else Kåss Furuseth er klar for sesongpremiere

Denne uken er den helsprø gjengen i «Torsdag kveld fra Nydalen» igjen klare for å trimme lattermusklene til det norske folk. DittOslo.no møtte Else Kåss Furuseth under de siste forberedelsene.

ADAMSTUEN/NYDALEN: – Vi har jobbet med innholdet til den nye sesongen siden vi gikk av skjermen før jul og er veldig klare for å komme i gang. Mye av materialet havner i skuffen, men hvis mange nok ler under prøvene, så havner det kanskje på TV, sier Else Kåss Furuseth.

30-åringen, som bor på Adamstuen, er sammen med Morten Ramm, Odd-Magnus Williamson, Henriette Steenstrup, Henrik Thodesen og John Brungot parat til å spre humring og latter i den femte sesongen av det populære humorprogrammet på TV2.

Men det har ifølge Furuseth vært en tidkrevende prosess i det siste.

– Det blir kanskje litt mye kos for min del. Med biljardbord på kontoret jobber jeg innimellom i helgetempo, så jeg ligger som regel litt etter skjemaet. Men vi kommer i mål til slutt, avslører Furuseth.

Thodesen skal jaktes

I den nye sesongen vil publikum og TV-seerne få oppleve en god blanding av gamle helter og nytt materiale. En av de største nyvinningene er det ukentlige innslaget «Jakten på Henrik Thodesen», der målet er at komikeren skal finne seg en kjæreste.

– Jeg tror folk kommer til å le, men samtidig ha puta klar. Det kan fort bli flaut å åpne hjertedøra, sier Furuseth om kollegaens forsøk på å finne kjærligheten.

Selv sier hun at hun inntar rollen som en typisk idol-dommer, og deler villig ut klemmer til de utstemte deltakerne.

Fikk invalideforsikring i julegave

Furuseth har også gjort seg bemerket i andre TV-programmer det siste året. Deltakelsen i «Camp Senkveld» beskriver hun som en eneste stor klassefest lik slike man har i sjette klasse, selv om det ifølge Furuseth ikke ble noe roligdans.

– Det var utrolig stas. Men før jeg ble med mente pappa at det var en svært dårlig idé. Jeg fikk faktisk invalideforsikring av ham til jul i fjor, forteller hun.

Like over nyttår var hun også å se på NRK i programmet «Kjendisbarnevakten», der fire barn skulle kåre Norges beste kjendisbarnevakt. Det ble ikke helt som hun trodde på forhånd.

– Jeg hadde en litt avslappet langhelginnstilling til det, som førte til at jeg måtte ty til smertestillende i starten. Å ha med fire barn på slep på IKEA minner ikke så mye om spa, forteller Furuseth.

Korpsfortid

Hun virker ellers tilfreds med sitt daglige virke i TV2, til tross for at hun benytter enhver anledning til å spøke om seg selv og sitt.

Men det er kanskje nettopp galskapen og evnen til å ta seg selv så uhøytidelig som har gjort at hun har gått fra en relativt anonym tilværelse som assistent i «Klaus Sonstad-show» på P3, via et par programlederjobber i samme radiokanal, til å bli en av de største profilene i seersuksessen «Torsdag kveld fra Nydalen».

Furuseth-stjernen på Norges komikerhimmel har gått fra nyfødt til tenåring på rekordtid.

Jessheim-kvinnens egen tenåringstid gikk imidlertid i marsjtempo, med barytonsax i korpset på hjemstedet.

Ifølge henne selv var det en karriere som minnet svært lite om skinnet fra en stjerne, men som ga en viktig tilhørighet i trygge omgivelser.

– 17. mai er julaften for alle i korps. Folk heier jo som de er i Kollen, og det er en god trøst. Å marsjere i takt med pensko er kanskje ikke en prestasjon på Johaug-nivå, men gnagsår er gnagsår. Heldigvis er folk rause med ros på nasjonaldagen, det kommer godt med når båtlua gir deg konstant hjelmsveis. En slags sleik, altså.

Pappa som rådgiver

I dag er sleiken byttet ut med det karakteristiske bustehåret, som sammen med en uvanlig vri på uttalen av bokstaven «r», kanskje er de fremste kjennetegnene ved komikeren.

Pappa Kristian har derimot ikke lidd samme skjebne som sleiken, og er ifølge Furuseth en viktig støttespiller.

– Fedre er gode på råd. Han er den første jeg ringer til dersom jeg trenger trøst. Men det er ikke sånn at vi snakker sammen hver dag, det er ikke akkurat Team Northug. Vi har ikke like boblejakker og ikke har jeg egen naprapat heller, spøker hun.

Sekundviseren flytter seg imidlertid ikke mange plassene før opphavet også får en karakteristikk i karikatur-klassen.

– Så lenge du ikke skal på «Oslo Fashionweek» så er det perfekt å få råd fra en lav mann med fleece-genser, jeans fra Henry Choice og med Kangool caps bak frem.

Skuespillerdrømmen brast

Selv byttet hun ut korpsuniformen med rød snekkerbukse da russetiden stod for dør, og dermed var et årelangt kjærlighetsforhold med barytonsaxen over.

Etter fullført eksamen, gikk turen til Romerike Folkehøgskole, før det ble to år med teatervitenskap på Blindern.

Ønsket om å underholde et stort publikum måtte imidlertid la vente på seg, ettersom forsøkene på å komme inn på Teaterhøyskolen bokstavelig talt endte i tårer.

– Jeg klarte å gråte på kommando under audition, noe jeg følte var helt unikt. Naivt nok tenkte jeg at det skulle holde til å komme inn, men det gjorde det så absolutt ikke. Og året etter, da jeg kom til andre runde, var den gjengse oppfatningen at «ingen av de flinke kom videre til runde to i år», forteller Furuseth, uten å virke særlig berørt av skuffelsen.

– Det er kanskje som søsteren min sier, jeg er like tydelig som et smilefjes i en sms. Jeg driver ikke akkurat med småspill, jeg er og blir en typisk «Midt i Smørøyet»-skuespiller, sier TV2-fjeset, med henvisning til ungdomsprogrammet som gikk på NRK på nittitallet.

Har ikke tatt noen valg

– Hvordan føles det i dag da, å ikke oppnå den store skuespillerdrømmen?

– Jeg har aldri hatt én spesiell drøm. Jeg føler vel egentlig ikke at jeg har tatt noen valg de siste årene, ting har bare blitt sånn de er nærmest av seg selv. Jeg er glad i å jobbe! Og nå trives jeg veldig godt med det jeg gjør og med dem som er en del av hverdagen min, sier hun, før hun stopper opp.

De andre gjestene i det glisne restaurantlokalet nærmest skvetter i det stillheten får innta bord 34 for første gang siden det ble befolket.

Selv om Furuseth gjorde narr av sin egen vekt med ukentlig veiing på direkten i forrige sesong av «Torsdag kveld fra Nydalen», ser det likevel ikke ut til å være noe i veien med pratekondisen hennes.

– Jeg elsker å jobbe med Torsdag kveld-gjengen, fortsetter hun.

– Har jeg hyggelige folk rundt meg, så tror jeg at jeg kan gjøre hva som helst. Men jeg liker ikke å være alene, verken privat eller i jobbsammenheng.

Må ha lyd for å få sove

Kalenderen viser desember 2010 og Furuseth er nylig ferdig med innspillingen av sesong fire av «Torsdag kveld fra Nydalen».

Etter den nærmest daglige middagen hos sin yngre søster i første etasje, forserer hun opp trappene to etasjer i leilighetskomplekset på Adamstuen og inn i sin egen leilighet.

Stikkontakten til fjernsynet plugges i og apparatet skrus på. TVen får etter hvert konkurranse av Furuseths laptop om å oppta hennes oppmerksomhet.

Ettersom den har stått uten strøm gjennom hele dagen, våkner laptopen først til liv etter en dose fra laderen. Sekunder senere løper fingrene over tastaturet og produktet kan leses på mikrobloggen Twitter samme kveld.

«Yes! Kl. 03.55 kommer «Hvordan se bra ut naken» på TVN! Lenge å vente, dunern med TKFN BEST OF og en bolle med chiiips imens. Kl 2215 på TV2.»


En ny dag svinner hen og Furuseth er i gang med leggerutinene sine.

– Jeg sovner alltid med TVen på.

– En slags erstatning for mangel på mennesker rundt deg der og da?

– Ja, kanskje. Da jeg bodde i kollektiv fikk jeg klager fra samboerne mine på at nattradioen stod på. Jeg klarer ikke sovne uten lyd.

– Tvangstanker?

– Det vil jeg ikke kalle det, men jeg har en del rutiner som sikkert kan høres lettere nevrotiske ut.

Redd for brann

Når morgenstellet er unnagjort, er det nemlig en stund igjen før Furuseth kommer seg ut døren. Hun forteller om en ekstrem redsel for brann, uten å kunne tilskrive redselen en spesiell traumatisk opplevelse.

Ikke én eneste stikkontakt får tilbringe dagen i støpselet med mindre husfruen er hjemme. Deretter er det komfyren som skal stå skolerett.

– Hvis jeg har brukt komfyren om morgenen, kan jeg gjerne stå og stirre på den i ti minutter, for å være sikker på at jeg har skrudd den av.
Derfor unngår jeg vanligvis å bruke den, forteller Furuseth, før hun kaster et sjeldent blikk ut i det dunkle restaurantlokalet.

– Han der må jo være ekstremt lei av å høre stemmen min nå, hvisker hun, mens hun nikker diskret mot nabobordet og følger opp med:

– Hvordan er din hverdag som journalist, da?

– Venner betyr alt

Nettopp denne interessen for andre menneskers ve og vel er en karakteristikk av Furuseth som går igjen hos hennes venner og kolleger.

Og venner er for romerikingen også selve grunnpilaren i livet.

– De betyr alt. Hva skal man gjøre uten dem? For meg går venner og kolleger veldig ofte hånd i hånd. Jeg føler at jeg har ekstremt gode venner fra ulike steder og fra forskjellige tidsepoker i livet – litt som en greatest hits-plate. De opptar en stor del av hverdagen min, sier hun, med en ørliten vibrasjon i stemmebåndet.

– På hvilken måte da?

– Som da jeg skulle møte deg her i kveld, for eksempel. Grunnen til at jeg kom for sent til avtalen vår var fordi jeg ville ta følge med noen fra kontoret i Nydalen. Jeg ville ikke gå alene til T-banen. Ikke fordi jeg er redd for noe, men jeg liker å ha selskap av andre, fastslår Furuseth, før hun inntar siste rest av kyllingsalaten, som har fått sjeldne besøk av gaffelen siden den ble plassert på bord 34.

– Livet er nok helt likt om ti år

I det komikeren titter på klokken, spretter øyebrynene i været.

– Oi, har vi sittet her så lenge? Jeg må nesten hjemover for å skrive litt til programmet, jeg. Hvordan kommer du deg hjem? Til Bislett, var det ikke?

Ikke lenge etter stiger Furuseth inn på 37-bussen retning Adamstuen og slår seg ned innerst på et dobbeltsete. Oppsiktsvekkende nok er hun ikke alene, og får raskt selskap på den ytterste delen av setet.

Nok en lang dag går mot slutten i skøyemakerens liv, og sovemedisinen må snart til pers.

– Så naboene på Adamstuen må regne med TV-støy nattestid også i årene som kommer?

– Jeg har ingen planer om å flytte derfra i hvert fall. Livet mitt ser nok helt likt ut om ti år, bortsett fra at jeg kanskje har fått badekar i leiligheten. Og skulle det en gang bli aktuelt å kjøpe seg en ny leilighet, må jeg beholde den gamle, selv om pappa har fortalt meg at det ikke er slik det fungerer. Jeg kan ikke se for meg at noen andre skal bo der.


«Torsdag kveld fra Nydalen» har premiere på TV2 torsdag kl. 21.40.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere