Gå til sidens hovedinnhold

Elsket kirke runder 100

Folk er glad i kirken på Frogner. I 100 år har den ønsket alle velkommen, og holder trofast stand selv om tidens tann gnager. Søndag er det jubileumsgudstjeneste!

FROGNER: Frogner er en veldig søkt kirke. Det kommer rundt 150 innom her hver uke, sier Liv Clemens i jubileumskomiteen. - Dette er en kirke som virkelig blir brukt. Og ikke bare til gudstjenester.

Frogner er en fin konsertkirke, understreker Trond Arild Lidalen og Kirsten Astrup, også i komiteen. Leder for orgelutvalget, Jardar Seim, nikker.

Akustikken er flott!

Vi kan også tilby barnegospel, pappagruppe, barnehage, hengekvelder for ungdom, trivselstiltak for eldre, for bare å nevne noe. Frogner er ikke bare gamle folk, bemerker Kirsten. - Det ble båret 14 barn til dåp her en søndag nylig!


Feiring og bibelmaraton

Hvordan skal jubileet markeres?

Vi har mange godbiter klare! Jubileumsuken begynner 1. desember, forteller Trond. Da fullføres "Bibelen fra perm til perm". Det enorme prosjektet har gått fra 2003 til 2007, og nå har vi kommet fram til slutten; Johannes Åpenbaring. I løpet av disse årene er tekstene blitt lest høyt av frivillige: folk fra menigheten og kunstnere. Avslutningen vil bli lest av medlemmene i Kulturutvalget. Det blir også musikkinnslag.

Da er prosjektet ved veis ende?


Vi ser det både som en avslutning og en begynnelse. Åpenbaringen eller apokalypsen er siste skriftet i Det nye testamente. I kristen tradisjon kalles det "Bibelens krone".


Stoff for sjelen

Alle må komme søndag 2. desember! sier de i kor. Da holdes selve jubileumskonserten - en kjempesatsning!

Den starter med Salme nr. 43 av Mendelssohn, sier Trond. Den er så vakker.

Så følger "Kirkevinduer" (Vetrate de chiesa) av Ottorino Respighi, fortsetter Jardar.

De vakre glassmaleriene vil bli opplyst utenfra, ett for ett mens verket spilles. Det blir en utrolig vakker opplevelse!

Liv gløder.

Konserten avsluttes med "Reach Out for Peace" av Knut Nysted. Et verk han skrev til Cæciliaforeningens 100-årsjubileum.

Bjørn Kleppe sitter ved orgelet, Operaorkesteret spiller og Cæciliaforeningen synger. Det blir utrolig flott! sier Kirsten.

3.desember er det ungdomsgudstjeneste i kapellet, ved kapellan Arne Slørdahl. Årets konfirmanter er også invitert. 6.desember blir det kveldsgudstjeneste med liturgi og salmer fra den tiden da Frogner kirke var ny i 1907. 9. desember er den store jubileumsgudstjenesten! Biskop Kvarme preker, og domprest Olav Dag Hauge og sokneprest Paul Nome, samt alle tidligere prester og bisper fra dette bispedømmet er invitert. Etterpå blir det åpen mottakelse i menighetshuset på Schafteløkken, sier Trond.

Vi må trolig stable folk! ler han. Da kommer det mange! Vi skaffer skyss til de skrøpeligste. Men det blir nok en stående mottakelse... Vi skal ha utstilling også, med liturgiske gjenstander og tekstiler. Prosjektet starter trolig litt før selve jubileumsfeiringen, og folk kan se gjenstandene bakerst i kirken. Frogner har noe så sjeldent som en rød messehagel, overstrødd med broderte stiliserte vingete dobbeltkors. Motivet markerer trolig et tidsskifte. Det er antakelig kirkens arkitekt som har tegnet den. Vi er dessuten den eneste menigheten som har en sort hagel! Lysestakene, brødesken, kalken og disken er utført av Borghild Arnesen. Lysestakene og vinkannen har samme motiv; drueranker med fugler som spiser og drikker. Vakre, og vel verdt å se på.


Trenger sårt et nytt orgel

Litt av et bursdagsbarn! Dere gir jo gaver til alle oss. Er ikke noe dere ønsker for dere selv?

Hmm... Komiteen ser beskjeden ut.

Vi trenger nytt orgel, er de klart enige om. Kantor Bjørn Kleppe er utrolig flink når han spiller på det. Han vet hvilke tangenter han må unngå. Trykker han på dem, piper, uler og hviner det! Skinnputene har nemlig sprukket. Men han tar utfordringen. Takket være ham, låter det jo bra, sier Liv.

Så hans eminente teknikk lurer fram skjønn musikk, og ikke noe som minner om jammer fra skjærsilden?


Ja, og det er godt gjort. Iver Kleive var her, og sa han aldri ville spille på det.

Vi er litt skuffet over forslaget til kirkebudsjett fra byrådet. De foreslår så små midler til rehabilitering av kirker at vi nok en gang risikerer å bli skjøvet til side. Vi håpet å kunne tilby folk en fullt oppusset kirke til 100-jubileet. Sånn ble det ikke. Pengene vi fikk holdt til litt gulvsliping og en ny løper, sier Kirsten.

Både Uranienborg og Fagerborg har fått nytt orgel, sier Jardar. - Frogner er jo en kultur,- musikk- og konsertkirke, og det stunder til 100-årsjubileum. Vi søkte om nytt orgel for åtte år siden! Men orglene fornyes innenfor de samlede bevilgningene.

Er det mus i orgelet, Bjørn?


Nei, da. Bare en og annen grevling, fleiper kantor Bjørn Kleppe. - Problemet er en mengde små deler av fiskeskinn som har tørket og sprukket. Så må vi til med heisekran og skifte en liten del. Det holder et par dager, så går en ny del i stykker.

Fiskeskinn? Sånn som de brukte under krigen?


Det er jo fra 1935, vet du. Jeg vet ikke om det er laks eller torsk, vi får sjekke. Vi trenger nytt! Orgelet brukes jo under store begivenheter i folks liv. Tenk om det plutselig ikke virker under et bryllup! Aldeles tragisk. På kommunebudsjettet stiller orgel i samme kategori som muggsopp og takstein. Men et nytt instrument koster 8-9 millioner.


Bjerketrær på taket

Vi har ikke fått gjort noen oppussing som synes! sier Liv. Kirkeskipene vil bli enda mer slitt under jubileet. En glede at folk kommer, men vi skulle gjerne ha gjort det litt fint for dem. Taket er ikke tett, og det vokser bjerketrær på det!.

Men vi klager ikke, understreker Trond. Vi er glade for at vi har fått være her i 100 år og at vi betyr så mye for folk. Vi håper at mange, mange skal komme hit og glede seg sammen med oss!

Vi har hatt flere kjente personer i menigheten, som også fikk betydning i samfunnet, sier Liv. Jeg tenker spesielt på Asle Enger, som var sokneprest 1955-76.

På Temakvelden 19. november holder hans sønn Elling kåseri om farens frivillige fangenskap under krigen. Han gjorde som kjent tjeneste som prest for norske offiserer i tysk krigsfangenskap. En historie ingen vil være uberørt av, som hører den.

Få med deg jubileumskonserten! Den vakre musikken gir en følelse av harmoni. Alle kan føle og bli en del av mysteriet. Når glassmaleriene blir lyst opp utenfra ettersom musikken spilles, vil det gi en skjønnhetsopplevelse du kan bære med deg resten av livet.

Delta i feiringen også om du ikke er med i menigheten! I ærbødighet for, og i glede over den kulturskatten Frogner kirke er.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre