*Nettavisen* Nyheter.

Elvebakken-elever har ferdigstilt skole i Liberia

Nestleder Frederik Kroken og presseansvarlig Alexandra Letelier i Plan Elvebakken synes det er kult at skolen deres er først ut med samarbeid med Plan. Foto: Foto: Ella Fredheim

Elvebakken skole gikk i 2011 inn i et samarbeid med Plan Norge for å bygge en skole i Telemai i Liberia.

SENTRUM: Jenteuke. Pantemaskin i kantina. Temadager. Lussekattutdeling. Plakater hengt opp på alle skolens vegger. Samarbeid med Elvebakkenrevyen. Kakesalg.

Det er ikke ende på kampanjene Plan Elvebakken-komitéen setter i gang i løpet av året, og nestleder Frederik Kroken og presseansvarlig Alexandra Letelier ramser opp det ene etter det andre.

– Plan Elvebakken ble opprettet fordi elevene følte at man ikke fikk vite nok om resultatene fra Operasjon Dagsverk (OD), som vi tidligere var en del av. Mange ville vite helt konkret hva som skjedde med aksjonsområdene, men vi følte liten tilhørighet til OD, og ønsket oss noe eget, forteller Alexandra.

– Derfor opprettet vi en avtale med Plan Norge, hvor vi over en treårsperiode skulle bygge en skole i Liberia, kun med penger elevene selv tjente.

Budsjettet ble på rundt én million kroner, og nå er elevene på cirka 800.000 kroner.

– Det ser til og med ut som om vi kan nå over budsjettet også.

LES OGSÅ: Denne skolen er det tøffest å komme inn på

Ville støtte utdanning

Grunnen til at Elvebakken valgte å samarbeide med Plan Norge, var at som videregående skole var elevene stort sett enige om å benytte muligheten til å støtte utdanning.

Plan Norge jobber mye utdanning, så elevene tenkte at organisasjonen kunne bli en god samarbeidspartner.

Pådriverne bak samarbeidsavtalen opprettet en egen komité for arbeidet i Liberia, og alle elever som vil, får lov til å delta. Hittil er det rundt 80 stykker i komitéen, og Frederik og Alexandra er strålende fornøyde.

– Skolen i Liberia har vært i drift siden august, men vi mangler litt utstyr, noen pulter og slikt. Dersom vi går i overskudd har vi tenkt å etterutdanne lærerne og sørge for ett skolemåltid hver dag. Kanskje vi også kan bygge noen lærerboliger og dermed gjøre skolen mer attraktiv for lærere.

FØLG MED PÅ DITTOSLO.NOS UNGDOMSREDAKSJON HER!

Reiste til Liberia

For det er ikke bare skoler det er mangel på. Gode og faglig utdannede lærere er også sjeldne i land som Liberia, og det er vanskelig å få tak i dem. Derfor håper elevene i Plan Elvebakken-komitéen på å kunne bygge noen lærerboliger, så lærerne slipper å måtte gå langt hver dag. Det er ofte slik at både elever og lærere må dra langt for å komme til skolen.

– Jeg var i Liberia i januar for å se på skolen og møte noen elever, sier Frederik.

– Der var det en liten gutt som gikk tre timer hver vei for å kunne gå på skole.

LES OGSÅ: Sally (18) ble skutt: – I perioder har jeg vært min verste fiende

Jobber for utdanning

Plan Elvebakken jobber kontinuerlig med prosjektet i Liberia, og neste uke starter den aller største aksjonen av dem alle. Alle elevene på hele skolen skal ut og jobbe i én dag for å tjene 400 kroner hver som deretter doneres til Plan Elvebakken.

– Det er akkurat det samme prinsippet som OD, bare at pengene går til Plan og ikke til OD, forklarer Frederik.

– Ikke at det er noe galt med OD, altså, absolutt ikke. OD er et veldig greit tiltak, det var bare vi som ville ha det litt annerledes. Men det har vært en veldig fin opplevelse, vi har en veldig god erfaring med dette prosjektet.

Kult å være først

De siste årene har også andre skoler kastet seg på bølgen, og det synes Alexandra er veldig positivt.

– Det bra at elever fra andre skoler har lyst til å bøte på mangelen på skoler i andre fattige land. Spesielt er andelen utdannede kvinner i Liberia veldig lav, kvinner som fullfører utdannelsen er ekstremt sjeldne. Vi vil prøve å gjøre en forskjell på dette, og det føler vi at vi gjør ved det arbeidet vi holder på med via Plan Elvebakken. For eksempel arrangerte vi en jenteuke tidligere i skoleåret, hvor vi bevisstgjorde mangelen på jenters utdannelse i fattige and.

Frederik er enig.

– Det er veldig fint at flere skoler vil forandre verden ved å arrangere egne prosjekter i fattieg and. Men vi var først da… Og det er litt kult.

LES OGSÅ: «Russebitching»: Tør ikke tenke på hvor mange «drittkommentarer» som kommer i 2014

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag