*Nettavisen* Nyheter.

Emanuel i skyggen av Maria Amelie

Emanuel er ikke lykkelig i Norge som papirløs. Han får ikke jobbe på Abildsø gård fordi norske myndigheter nekter å gi ham midlertidig arbeidstillatelse. Foto: FOTO: Medieoperatørene

I skyggen av Maria Amelie kjemper Emanuel en kamp om retten til en plass i samfunnet. Se dokumentarfilmen om ham onsdag 26. januar.

ABILDSØ: Norske myndigheter hevder at han kommer fra Ghana, og har tvangssendt ham dit to ganger. Ghana sender ham tilbake i retur. Emanuel befinner seg i et evig ingenmannsland.

Tilbud om jobb

Emanuel tror han er 26 år, men han er ikke sikker. For åtte år siden flyktet han fra borgerkrigen i Liberia.

Både mor og far er antatt døde. Han har ingen utdannelse, er analfabet, kan ikke snakke norsk, og uten identitetspapirer er det ingen land som vil ha ham.

Emanuel har lenge hatt tilbud om jobb på Abildsø gård, der venn og leder Asgeir Føyen har forsøkt å skaffe ham arbeidstillatelse.

Fortvilet

– Emanuel har klart seg ved hjelp av frivillige som har stilt med det helt nødvendige av mat og klær, sier Asgeir Føyen.

Han møtte Emanuel da han først kom til Norge i 2003, og er fortvilet over den unge guttens vanskelige tilværelse.

– Han har stående tilbud om jobb hos oss på Abildsø gård, men norske myndigheter nekter å gi ham midlertidig arbeidstillatelse, sier Føyen, som mener det bør være mer fokus på mennesker som ressurs, ikke et problem.

Han mener at myndighetene gjemmer seg bak lovverket for å slippe å se enkeltmenneskene de lager reglene for.

Dokumentarfilm om Emanuel

Onsdag 26. januar har filmen «Imagining Emanuel» premiere, og det er regissør Thomas Østbye som står bak.

Asgeir Føyen håper at filmen vil nå ut til alle, men spesielt de med innflytelse til å forandre synet på de papirløse, og å forandre lovverket til en mer gunstig løsning enn hva det er i dag.

– Livet er veldig vanskelig. Jeg har ingen steder å dra. Jeg lurer på hva slags land jeg er kommet til. Vil dere ta livet av meg, eller gi meg liv? Jeg trodde Norge var et land med høyt utdannede mennesker, sa Emanuel til NRK.no.

«Imagining Emanuel» ser du på NRK2 onsdag 26. januar klokken 22.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.