RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Emosjonell kunstnerd med tekster om livet


SKRIBENT: Mathilde Fongen er glad i litteratur og har skrevet dikt siden hun var liten.
SKRIBENT: Mathilde Fongen er glad i litteratur og har skrevet dikt siden hun var liten. Foto: Trine Solberg
Mathilde Fongen startet musikkarrieren som nesten tonedøv og umusikalsk, i følge henne selv. Nå skriver Bandwagon-deltageren egne låter, har spilt inn EP og turnerer i både inn- og utland.

SENTRUM/BARE JAZZ: – Jeg var vel en av de få som likte å stå på scenen selv om jeg ikke hadde stemme, mener Mathilde Fongen.

Fra hennes første opptreden på en konfirmasjonsleir, gikk veien videre til UKM, der hun fikk stå på en scene og spille for første gang.
 
Fongen skrev sangene sine selv og elsket å opptre. Men synge, det kunne hun ikke. 

- Men selv om jeg hverken hadde stemme eller egentlig visste hva jeg drev med, har jeg alltid vært veldig glad i å stå på scenen. Det er så mange som har fantastiske stemmer, men ikke liker å stå på en scene, men jeg var altså omvendt.

LES OGSÅ: Anonyme rockere er favoritter i Bandwagon

Tonedøv dikter

Litt kulturnerd, kaller hun seg. Som liten hørte hun på klassisk musikk og skulle bli kunstmaler. Fortsatt har Fongen et lite staffeli hun maler på fra tid til annen. 

Hun begynte å skrive dikt omtrent på samme tid som hun lærte seg alfabetet, og tekstene står sentralt i musikken hennes. Den første låta ble til da en venninne spurte om hun ikke skulle sette melodi til et av diktene hun hadde skrevet. 

- Etter det begynte jeg å skrive låter. På det tidspunktet var jeg vel mer eller mindre tonedøv og kunne ikke spille noe instrument, men jeg ble veldig glad i å skrive sanger, og plukket opp gitaren i niende klasse.

Heldigvis har hun en ærlig far og etter timer med øving og sangtimer, er stemmen nå på plass og brukes til å formidle emosjonelle tekster og fortellinger om mennesker, livet og kjærligheten.

- Jeg er nok et sånt følelsesmenneske. Når jeg skriver sanger er det ofte følelser og usikkerheter som står i sentrum, forteller hun.

STEM PÅ MATHILDE FONGEN I BANDWAGON HER!

I studio før jul

Det har vært et spesielt år for 20-åringen. Etter at hun ble ferdig på videregående i fjor høst, har hun spilt inn EP, turnert i Spania og reist i Sør-Amerika. Siden påske har det vært fullt kjør med konserter.

EP-en ble spilt inn i Hexagon Studios før jul og har Bandwagon-låta Dinnertime Stories som tittellåt. Låta er satt sammen av flere utdrag av tekster hun har skriblet ned i en av notatbøkene sine.

 – Det er en ganske spesiell sang. Jeg hadde skrevet ut min første Moleskin notatbok og gikk tilbake i den og lagde en liste med linjer jeg likte. Det jeg fant der ble til slutt satt sammen til Dinnertime Stories.

 Tittelen på låta kommer fra Fongens svar på det store spørsmålet rundt meningen med livet.

 – Sean Plott sa en gang at meningen med livet er å samles med gode venner, spise god mat, drikke god vin og dele gode historier. Da jeg hørte det tenkte jeg at det er jo genialt, det er sånn jeg også tenker og der kommer tittelen Dinnertime Stories fra, forteller hun.

LES OGSÅ: Signe drømte om scenelivet fra hun var fem

- Er dette jeg skal gjøre

Fra høsten av begynner Fongen på Singer/songwriter-linja på Seljord Folkehøgskole, og gleder seg til å få jobbe og studere med folk som driver med det samme som henne.

Hva som skjer etter det vil tiden vise. Det eneste som er helt sikkert er at det er musikk hun skal drive med.

 – Det er det jeg skal. Jeg klarer ikke å se meg selv gjøre noe annet. Dette kommer jeg til å jobbe hardt for å oppnå, sier hun.

HØR ALLE BANDWAGON-LÅTENE OG STEM PÅ DIN FAVORITT HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere