*Nettavisen* Nyheter.

En annerledes politihverdag

GLADE I BÅT OG SJØ: Øyvind Holm og Fredrik Røhrt Hansen er svært glade i livet på sjøen og i båt, og stortrives i naturen som følger med jobben i Oslo havnepoliti.

Om sommeren er det nok å gjøre for havnepolitiet i Oslo, men også på vinterstid er politibåtene ute på patrulje.

Klikk på bildet for å forstørre.

MYE IS: Heldigvis har politibåten en «metallskinne» i baugen som tar en del av isen så skroget ikke blir ødelagt.

AKERSHUSKAIA: I 16 minusgrader er nok ikke akkurat en båttur det som frister mest, men havnepolitiet i Oslo er ute med båten hver dag – og det er mange forskjellige oppdrag som må utføres.


– Vi har ansvaret for blant annet natur, orden og båttyverier, i tillegg passer vi på at folk ikke ferdes på utrygg is her i vinter, sier Fredrik Røhrt Hansen fra Drøbak.

– Alle som jobber i havnepolitiet har en interesse for båt og sjø, og alle har enten eid eller eier egen båt, forteller Hansen i det vi kjører rundt ved Aker Brygge.

Både Hansen og dagens makker, Øyvind Holm fra Lørenskog, har bodd i båt på Aker Brygge tidligere, men Holm er den eneste av de to som fortsatt eier båt.

– En vinter jeg bodde på båten var det en dame som var ute og gikk ved bryggen klokken fire om morgenen. Hun gikk i vannet og holdt på å bli tatt av strømmen så hun var på vei under bryggen. Jeg hoppet uti og fikk tak i henne og holdt meg fast i en båt så jeg fikk dratt henne tilbake, forteller Holm, og legger til at båteieren hjalp han med å få kvinnen opp av vannet.

Ikke bare båt

Selv om havnepolitiet har mest fokus på vannet, er de også ute på bilpatrulje både om sommeren og vinteren.

– Om vinteren er vi en del ute på patrulje med bil, for da skjer det jo ikke så mye her ute. Om sommeren blir det jo et par bilpatruljer da og, men mest når det skjer noe inne i byen, som for eksempel større demonstrasjoner, sier Hansen.

Delfinbesøk

Alle i havnepolitiet er enige om at de er heldige som får jobbe så tett på naturen, og syntes det var svært stas da det var hele fem forskjellige fuglearter på bryggen utenfor kontorene på Akershuskaia her om dagen.

– Vi har faktisk hatt delfin her en vinter, forteller mennene med et smil.

– Noen av gutta var ute med den lille båten og kjente at den dyttet oppunder i skroget. Dessverre døde delfinen, den ble nok fanget under isen og fikk ikke luft, sier Hansen.

– En vinter fant vi en sel på et berg her ute. Den kom seg ikke ned i sjøen for å hente mat, og den måtte til slutt avlives fordi den var så syk, forteller Holm.

På glattisen

Mye av arbeidet til havnepolitiet om vinteren er også å passe på at folk ikke ferdes på utrygg is.

– Det er mange understrømmer man ikke vet om, og skulle man være så uheldig at man går gjennom isen er det farlig å bli tatt av disse. Det tryggeste er nok å holde seg på land istedenfor på isen, advarer politimennene, som legger til at det er svært sjeldent noen går under isen i Oslo politidistrikt.

Men det er ikke bare på isen man må være forsiktig. Alle må huske på, sommer som vinter, at det kan være glatt i og rundt båten, og at dette fungerer dårlig med promille.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.