*Nettavisen* Nyheter.

En annerledes religion

Tom Njaa Eriksen kaller gjerne Tottenham Hotspur sin religion. Tempelet har 43-åringen innredet selv i kjelleren på Tveita.

Tveita: Det hele begynte da Tom var seks år. Og det var ikke fordi Tottenham var best til å spille fotball, 43-åringen begynte å heie på laget.
- Jeg likte så godt de hvite, fine draktene, også var navnet så fint. Alle andre heter jo United eller noe sånt noe, smiler Tottenham-supporteren.

Religion og hobby

Etterhvert har interessen for Premier League laget blitt større og større. Mens Tom heier på Lyn hjemme og ser på det som en hobby, er Tottenham hans religion. Men selv om fotball-entuasiasten fortsatt er like engasjert, har han lært å kontrollere temperamentet sitt.
- Da jeg var yngre, knuste jeg en gang en pinnestol hjemme hos mor og far. Da fikk jeg beskjed om å gå meg en lang tur, mimrer Tom.
Hvis Tottenham tapte en kamp på en lørdag, var ikke Tom i godt humør igjen før langt ut på tirsdagen. Nå derimot, innrømmer fotball-entusiasten at det går fortere over. Tottenham-tap ødelegger helga, men på mandag går det bra. Ihvertfall bedre.
I 1972/73 ble en av Toms største drømmer oppfylt. Da så han Tottenham live for første gang. Og det var en litt spesiell kamp for Tom. Det ble nemlig et møte mellom hans religion og hobby. Eller mellom Tottenham og Lyn. Og religionen seiret 6-3 etter at Lyn hadde ledet 1-0.
Snaue ti år senere dro Tom på juletur med familien til London og overvar tre kamper.
- Det var kjempestort. Det tok rimelig av etter det, fortsetter Tom som har besøkt over 70 baner og overvært mellom 120 og 150 fotballkamper på de britiske øyer.

Reiser rundt

Selv om Tottenham har spillefri, sitter ikke Tom inne på et hotellrom i England. Da reiser han rundt og ser andre lag.
Ifjor innviet Tom pub'en sin i kjelleren der han og samboeren, som er moderat fotballinteressert, bor. Når dommeren blåser igang en Tottenham-kamp, setter Tom seg i den blå sofaen med Tottenham-putene i et rom som er fylt av alt fra Tottenham-kalkulatorer, titalls av skjerf til Tottenham-gardiner. Og innimellom får Tom besøk av andre Tottenham-supportere. Men fotballsupporterne klarer å holde lydnivået under kontroll. Eller så er Tom omkranset av tolerante naboer. For noe nabovarsel har han ikke mottatt. Ikke ennå.
- Det kommer vel av at resultatene har vært så dårlige, men jeg har en god følelse i år. Jeg tror vi kommer til å gjøre det bra i cupene.
Og Tom har også en forståelsesfull samboer. Mens Tom har fått fritt spillerom i kjelleren, er hun sjefen oppe.
Men at han er gal, benekter han.
- Jeg synes synd på folk som ikke har en lidenskap. Men det er også vondt. Jeg har aldri kost meg under en fotballkamp - bortsett fra hvis vi leder 3-0 fem minutter før full tid. Det er en lettelse hver gang vi vinner, sier Tom som ikke har vanskelig for å innrømme at uka blir lagt opp etter Tottenhams kamper. For Tom får med seg alle kampene.
- Hvis jeg skal bort en lørdag, må jeg forsikre meg om at de har SKY der jeg drar. Jeg mister kanskje en kamp hver fjerde sesong, avslutter Tom. Tottenham-Tom.

Se flere bilder fra puben i bildegalleriet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.