Gå til sidens hovedinnhold

En brukervennlig Linux-mobil

N900 er Nokias første telefon som virkelig kan konkurrere mot Android både på brukervennlighet og åpenhet.

AMOBIL.NO:

Vi har sett litt nærmere på Nokia N900, som kommer ut i butikkene litt senere denne måneden. N900 er en telefon med operativsystemet Maemo 5 basert på Linux.

Maemo 5 er helt åpent, og brukere rundt i verden kan lage programmer og gjøre de tilgjengelig i programvarebutikken. Denne er basert på Debian Package Management.

LES OGSÅ: De beste musikkmobilene

Brukervennlig men funksjonell

Selv om det kanskje er de Linux-interesserte som nå har våknet til og satt seg opp i stolen, er N900 også brukervennlig for "folk flest".

Telefonen prøver å være et hakk nærmere en datamaskin enn de fleste andre mobiler, og derfor er det litt tilvenning å bruke mobilen. Brukeren må forstå at programmer ligger i bakgrunnen og hvordan man veksler mellom disse og lukker vinduene i bakgrunnen. Videre er det viktig å vite at du trykker på tomme felter i menyene for å gå tilbake, og det kan være kjekt å lære seg noen snarveistaster.

LES OGSÅ: Test av Iphone 3GS

Kontaktlisten er ikke av den tradisjonelle typen. Her legger du til Facebook, MSN, e-post, tekstmeldinger og andre kommunikasjonskanaler på hver kontakt. Deretter kan du bla i kontaktlisten og se hvem som er pålogget noen av tjenestene. Telefonen samler alle tekstsamtaler du har hatt med hver kontakt, slik at Facebook- og MSN-samtaler havner i samme samtalevindu som tekstmeldingene. Dette ser ut til å fungere veldig greit.

LES OGSÅ: Test av Samsung i7500 Galaxy

Nettleseren er basert på Mozilla, og fungerer svært bra. Det går lynraskt å bla rundt på nettsidene, det tar kort tid å laste sider og det er enkelt å zoome ved å dobbeltklikke. Du kan også zoome ved å rotere fingeren eller pekepennen på skjermen. Det som imidlertid er synd med nettleseren, er at den ikke støtter flere faner ("tabs"). Dermed må du åpne flere nettleservinduer for å surfe på flere nettsider om gangen. Det er kanskje like enkelt, men ikke like ryddig.

Se videoen øverst for en liten gjennomgang av telefonen.

Telefonen har et fulltastatur som du kan skyve frem. Vi reagerer på at mellomrom-tasten er plassert til høyre for m-tasten, noe som ikke er tilfelle i andre mobiltastaturer i qwerty-format. Imidlertid er m-tasten plassert rett under "j", så plasseringen er ganske korrekt i forhold til et vanlig PC-tastatur.

Les hele sniktitten på Amobil.no

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar