*Nettavisen* Nyheter.

En dag i Hasssan Brejiehs liv

Dette er en stor dag for meg, det er fem år siden jeg sist kunne stelle jorda mi her! Hassan Brejieh er takknemlig for den store internasjonale tilstedeværelsen som gjorde at han for første gang på fem år kunne stelle jordflekken han eier mellom Murens trasé og bosettingen Efrat.

Vi er tilbake i Umm Salamone, åstedet for ikkevoldelig demonstrasjoner mot Muren hver fredag. Denne fredagen blir vi fortalt at vi skal ledsage lokale bønder som vil stelle jorda de eier på andre siden av veien som markerer hvor Muren skal komme. Vi krysser veien og blir denne gangen ikke stoppet av israelske soldater. Snart er vi i gang med å plukke drueblader og rydde olivenlundene for stein og ugress.

Steller egen jord for første gang på fem år

Når vi beveger oss oppover åssiden mot den israelske bosettingen Efrat blir vi imidlertid etterhvert stoppet av væpnede soldater.
Hit, men ikke lenger, er den klare meldingen fra dem.
Hassan Brejieh, som både eier mye av av landområdet bosettingen ble bygget på i 1979 og området som soldatene vil hindre ham i å bevege seg fritt på, finner seg ikke i dette. Han slipper forbi soldatene og går helt alene og plukker drueblader ovenfor rekka med soldatene som ikke helt vet hvordan de skal reagere på dette.

Ikke rett til å være her

Sami Awad, leder av Holy Land Trust og en av hovedmennene bak demonstrasjonen, holder en kort appell.
Vi erklærer at dette er vårt land. Aksjonen er en suksess, for bøndene har ikke kunnet stelle jorda si på månedsvis. En dag vil vi få landet vårt tilbake, og leve i fred med isralerne, sier han før han henvender seg til soldatene.
Dere har ikke rett til å være her, men dere har rett til å nekte å tjenestegjøre for okkupasjonsmakten, forteller han dem.

Skjellsord fra bosetterne

En liten gruppe bosettere dukker opp på bakkekammen og slynger ut skjellesord av den typen som ikke egner seg på trykk. De får svar fra israelere som deltar i aksjonen. Snart kommer Hassan Brejieh tilbake, lykkelig og med hendene fulle av drueblader. Denne symbolsk handlingen har gitt ham nytt håp om at han en dag skal få jorda si tilbake, den som ble stjålet en julimorgen i 1979 da bosetterne kom med den israelsk hæren og tok den fra ham med våpenmakt.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.