En dag med Panto

16 barn fra fem- årsklubben i Midtstuen Barnehage er på omvisning hos Oslo Sporvognsdrift. Panto, Trikkens nye maskot, er med dem rundt.

Majorstuen: - Hvem pleier å bo i stallen? spør Trikkens Tove Oskarsen, som er leder for barnehageprosjektet.
- Hesten, mumles det forsiktig i barneflokken, men ingen hest er i siktet.
Riktig, men her er det jo ingen hester. Dette er en trikkestall, sier Tove. Barna står i samlet flokk rundt henne mens hun spør og forteller om forkjeller på ulike kjøretøy. Bilen kjører på hjul på veien, trikken kjører på skinner. Bilen trenger bensin eller diesel, trikken går på strøm.

Viktig opplæring

Barnehagen holder til på et sted der det er lite trafikk, men vi synes det er viktig at barna får lære hvordan de skal oppføre seg når de kjører med offentlig transport, sier førskolelærer Linn Vikdal Wold.
- Barna er veldig glad i å dra på tur og de er verdens flinkeste barn å dra på tur med. Barnehagen fikk en brosjyre i posten med invitasjon til å delta på omvisningen. Ingen ansatte hadde hørt om satsningen før, men de synets det så ut som et fint tilbud de ville få med seg. Og barna syntes det var stort å treffe Panto.

Trikkefører Sivertsen

Vel inne i stallen får barna klyve ombord i en tom trikk, etter at de hadde lært hvordan de skal få dørene til å åpne seg.
- Når døren er åpen, kan ikke trikken kjøre, men dørene går igjen helt av seg selv etter fire sekunder. Vet dere hvor fort det er? spør Tove og barna blir med å telle: En- to- tre-fire.Inne på trikken snakker de om å løse billett, hvor man kan se hvor trikken skal og at det er viktig å sitte stille. Deretter får alle barna prøve seg som trikkefører og noen får til og med tute med hornet og ringe i bjellen. Høydepunktet for de små kom kanskje etter omvisningen, da Panto inviterte på saft og boller.

Trygghet

- Jo tidligere ute man er med å kommunisere sikkerhet til barn, jo bedre er det, sier Tove Oskarsen.
- Vi vil lære de små å bli trygge i trafikken og på trikken. Barn bruker for eksempel ofte lengre tid enn voksne på å gå om bord og da vil det være trygt for dem å ha lært å trykke på riktig knapp, så døren blir stående oppe lenger. Vi vil at barna skal oppleve det som trygt og enkelt å kjøre trikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.