Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En dame uten like

Nedenfor «ballongen»: Trygve Fjetland viser hvor Maridalen Rotary ser for seg at «Laila Schou Nilsens plass» skal ligge. Foto: Karl A. Kjelstrup
Nedenfor «ballongen»: Trygve Fjetland viser hvor Maridalen Rotary ser for seg at «Laila Schou Nilsens plass» skal ligge. Foto: Karl A. Kjelstrup
Laila Schou Nilsen kan endelig få sin velfortjente heder ikke i en vei, men på en plass.

Disen: Klubbmester Trygve Fjetland skritter opp en firkant på omlag 6x6 meter på Gransjordet, nedenfor «pumpehuset» ved tennisbanene ved trikkeholdeplassen på Disen. Her vil Maridalen Rotary Klubb reise et minnesmerke over Laila Schou Nilsen.

En allsidig idrettsutøver

Laila Schou Nilsens (1919-1998) sportslige merittliste er intet annet enn imponerende. Hun drev med håndball, skøyter, tennis og ski, og var innom fotball og skihopping. I 1935, 1937, 1939 og 1940 var hun norgesmester i hurtigløp på skøyter, og verdensmester i 1937 og 1938.

Hun ble olympisk mester i utfor i 1936 og tok også en bronsemedalje i de samme lekene. Hun var mange ganger norsk mester i tennis og i håndball. I 1937 fikk Schou Nilsen, som var medlem i Grefsen og Disen idrettsforening, Egebergs ærespris, og damen eide til og med sin egen skifabrikk.

Ikke seriøst

Laila Schou Nilsen bodde i mange år i Bråtenalleen på Grefsen, og på slutten av 1990-tallet forelå det flere forslag om å kalle opp en vei etter henne i området.

Både Bråtenalleen og en vei i Akebakkeskogen ble foreslått, men møtte motstand fra beboerne, som ville beholde de opprinnelige veinavnene. Det var ingen pådrivere bak forslagene, derfor ble de heller aldri tatt seriøst tak i, forteller Ivar Christiansen (Ap), som var bydelsutvalgsleder i tidligere bydel Grefsen-Kjelsås på 90-tallet.

Sterkere krefter

Forslaget som nå ligger til behandling hos Friluftsetaten, etter å ha blitt anbefalt av bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker, er seriøst. Maridalen Rotary Klubb ønsker at det lille området skal gruses, og at det reises en bauta med en bronsebyste av Schou Nilsen. Bysten er laget av billedhugger Nils Aas.

Ved siden av vil de anlegge et par benker med utsikt mot fjorden, og hele plassen ønsker de skal få bære Laila Schou Nilsens navn.

Det er ikke tilfeldig at vi ønsker monumentet her. Det er i en direkte forlengelse av Bråtenalleen, og tett opptil tennismiljøet, som var en av hennes fremste idretter. Her er Schou Nilsen på hjemmebane, sier Trygve Fjetland.

Han mener det er naturlig for klubben å jobbe med prosjekter som er positive for bydelen.

Laila Schou Nilsen fortjener en markering for sine enestående prestasjoner, også slik at hun skal huskes for ettertiden. Jeg tror det er vanskelig å finne noen som matcher henne, sier Fjetland.

Maridalen Rotary vil bekoste oppføringen av minnesmerket, og deretter overgi det til bydelen som en gave, sier han, og håper monumentet med navnet «Laila Schou Nilsens plass» kan avdukes senere i år.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!