*Nettavisen* Nyheter.

En ekte pudding

Det er ikke alle puddinger som er så treige.

Jeg liker å ta tak i gamle, slitne og utbrukte ord og redefinere dem, i det minste se om de har noe bra ved seg. "Pudding" er et sånt ord. Selv er jeg oppvokst med sjokoladepudding og vaniljesaus på sånn trekantkartong. Men en pudding kan være så mangt.
Da jeg gikk på kokkeskolen, lærte jeg å lage karamellpudding, eller den finere versjonen crème caramell. Dette må jo være puddingenes konge. Kald karamellpudding, som smelter på tunga, med smak av vanilje, karamell og fløte. Jeg elsker den fortsatt.
Men den er ikke alltid like bra. Jeg tror nok også andre enn meg er blitt skuffet over en crème caramell på en sliten veikro. For skillet er enormt stort mellom en ferdigkjøpt pudding og den du kan lage selv, med kjærlighet og tålmodighet.
Tålmodighet og nøyaktighet er viktig når du lager karamellpudding. Et lite feilskjær og du har en hard og hullete omelett. Karamellpudding er nærmest standard på fagprøven: Den må du liksom kunne, og det er her du har sjansen til å avansere fra amatørkokk til skikkelig mester. Råvarene er også viktige ekte vaniljestang, ferske egg og hjemmelaget karamellsaus.
Det finnes mange ulike puddinger, med ulikt innhold. Diplomatpudding, brødpudding, sjokoladepudding, semulepudding, bærpudding. Noen er bare stivnet med gelantin, andre er bakt med egg.
Engelskmennene synes å være opphavet til puddingtradisjonen. De serverer pudding til alt og til alle anledninger. Min favorittt er den friske summer pudding: Man kler en form med lyst brød, helt tett opp i kantene, oppi legger man alle sesongens bær som bare er lagt med sukker, litt brød imellom og i bunnen, pakkes tett og avkjøles. Når den har satt seg, serveres den med vaniljesaus.

Karamellpudding med jordbær

OPPSKRIFT:
5 dl melk
5 dl fløte
1 vaniljestang
100 g sukker
10 egg
200 g sukker til formene
norske jordbær

FRAMGANGSMÅTE:
Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestangen, som er delt i to på langs. Ta av og rør inn eggene, siles.
Sukkeret smeltes til karamell, helles i bunn og på sidene av formene du bruker. Hell fløteblandingen over og sett i vannbad. Settes inn i ovn som er forvarmet til 150 grader. Stek i 40-90 minutter, litt avhengig av formen. Husk at stekeovner kan variere i varme, pass derfor på at puddingen ikke er for varm og begynner å boble seg i kanten. Avkjøles godt.
Hvelves ut og serveres med pisket krem smaksatt med revet limeskall, karamellsausen fra formen og smakfulle norske jordbær.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag