*Nettavisen* Nyheter.

En endring i det stille

I juni la Helse Sør-Øst frem sitt forslag til organisering av landets største helseregion. I det teksttunge dokumentet var det et forslag som hittil har fått liten oppmerksomhet. De 124.000 innbyggerne i våre tre bydeler, pluss innbyggerne i Nordre Aker, vil etter forslaget miste Ullevål sykehus som sitt lokalsykehus. I steden skal Aker sykehus overta ansvaret for pasientene fra disse bydelene.

Høringsfristen er ute allerede 20. oktober, og nå slår Jan Bøhler alarm gjennom Nordstrands Blad. Den befolkningen som har hatt Ullevål har hatt en stor fordel - her har de kunnet komme til sitt lokalsykehus og også få spesialbehandling. En stor fordel for slagpasienter for eksempel, som kan få behandling på sitt lokalsykehus og ikke måtte fraktes videre. Jeg har også i all min tid fått høre at Ullevål-modellen, som både har akuttmottak og lokalsykehus som funksjon, fungerer utmerket og kostnadseffektivt, sier Bøhler.

Realitetene i saken er alvorlige nok. Men det er også grunn til å se på prosessen. Hovedstadsprosessen ble satt i gang for å spare, effektivisere og sikre kvalitet i helseregionen. Men dette er viktige forhold for fire av Oslos største bydeler, og saken blir ikke en gang lagt frem for Stortinget. Den skal enkelt og greitt behandles på et styremøte i Helse Sør-Øst.

Vi støtter Jan Bøhler i at dette er en sak som er så stor at den fortjener politisk behandling. Det er mange som aldri er på sykehus og derfor ikke har noe forhold til om de har Ullevål eller Aker som «sitt» sykehus. Men de som har vært gjennom en del runder med behandling ved Ullevål sykehus vil nok bli overrasket når de plutselig får beskjed om at de er overført til et annet sykehus. Modellen med et sykehus med akuttmottak og lokalsykehus i kombinasjon har også vist seg hensiktsmessig og kostnadseffektivt.

Et stort paradoks er det også at kapasiteten som er ledig ved Aker er skapt ved å flytte pasienter fra Groruddalen, pasienter som svært gjerne ville beholde Aker som sitt lokalsykehus. Det ble ikke hørt. Men ennå er det heldigvis tid. Nå er det opp til våre lokale politikere og innbyggere i de berørte bydelene å si sin hjertens mening i denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag