RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En etterlengtet debut


(F.v.) Predrag Glogovac og Slobodan Ernjakovic slapp debutplaten sin for to uker siden - tjue år etter planen.
(F.v.) Predrag Glogovac og Slobodan Ernjakovic slapp debutplaten sin for to uker siden - tjue år etter planen.
Bjerkebandet Monolit har en litt uvanlig historie. Nå er debutalbumet ute, 20 år på overtid.

BJERKE: Året er 2006. De to kompisene Slobodan Ernjakovik og Predrag Glogovac møtes et sted i Canada. Det er tretten år siden de så hverandre sist.

I løpet av to dager virker det ikke som om de noen gang har vært adskilt. Praten går lett. Om alt og ingenting. De oppdatterer seg på hverandres livssituasjoner og nylige hendelser, de snakker om den døde kameraten, og de snakker om ungdomstiden da de hadde enorme ambisjoner om å bryte igjennom som Jugoslavias største og eneste heavy metallband.

Siste gang samlet

Nyttårsaften 1991/1992. De fire guttene koser seg på fest i hjembyen Mostar i tidligere Jugoslavia. Det er store uroligheter i regionen, men Mostar har hittil fått være mer eller mindre i fred.

Guttene fabler om demoen de snart skal spille inn, og hvordan de skal slå igjennom som band. Svartkledde Metallica er in, og all fansen går kledd i svart. Guttene har kalt bandet sitt Monolit, og vil kle seg i hvitt. De har allerede fått kontakt med ei japansk syerske som har sydd hvite skinnbukser til dem.

Dette er siste gang alle fire er samlet.

100 prosent gira

Juni 2009, Oslo. Slobodan og Predrag sitter med hver sin kaffekopp på fru Hagen på Grünerløkka. Ute regner det.

- 1991 skulle være gjennombruddsåret. Vi lå allerede godt an som det største heavy metalbandet i tidligere Jugoslavia. Vi var unge og 100 prosent gira på å lykkes, forteller Predrag.

Én mindre

1992. Slobodan har dratt i militæret og kjemper i krigen. De tre andre guttene har lyst til å hente ham hjem, så de kan være sammen og spille inn demoen, men de er redde for å bli skadet eller drept hvis de prøver på det.

I 1993 eskalerer konfliktene i området i og rundt Mostar. Gitaristen Predrag flykter til Norge og bosetter seg på Bjerke, mens vokalist og gitarist Slobodan kommer tilbake fra krigen og flykter direkte til Canada. Bassisten og trommisen blir igjen. Det går ikke lang tid før trommisen dør i krigen.

Spredt for alle vinder

Tilbake i Oslo.

- Krigen ødela planene våre, vi ble spredt over hele verden, og en av oss døde, forteller Predrag.

Årene gikk, og guttene hørte litt fra hverandre innimellom, men møttes aldri. Så en dag i 2006 bestemte Predrag seg for å reise til Canada og treffe Slobodan som han ikke hadde sett på 13 år. De begynte å fantasere om å spille inn demoen sin på nytt i og med at det ble mer eller mindre amputert på grunn av krigen.

- Trommisen vår skrev bandets første sang i 1988 som går på morsmålet vårt. Det er en veldig sterk sang med en sterk tekst. Teksten kunne like så godt vært skrevet etter krigen, for det kan nesten virke som om trommisen visste hva som kom til å skje da han skrev sangen, sier Predrag.

- Så vi spilte inn sangen hans, og i dag er den kjempepopulær i det tidligere Jugoslavia, sier Predrag, som tør påstå at de i popularitet er det tidligere jugoslavias svar på det norske bandet TNT.

Ny demo

Besøket i Canada trigget ønsket om å spille inn debutplaten som guttene hadde drømt om siden 1988 enda mer, og da Predrag kom tilbake til Norge etter Canadabesøket, satte de igang. På hver sin side av Atlanterhavet satt Predrag på Bjerke med gitar og bass, mens Slobodan satt i Canada med sin gitar og stemmeprakt.

- Og trommene?

- Vi fikk god hjelp av en trommemaskin som høres omtrent ut som ordentlige trommer, smiler Predrag.

Deretter sendte guttene opptakene sine til Sverige, der de ble mikset sammen, og for to uker siden kom debutalbumet, 20 år senere enn planlagt.

- Albumet vårt blir solgt i platebutikker på Balkan, men det er dårlig med distribusjon andre steder. Det er kun mulig å få tak i det på nettet i andre land, sier Slobodan og Predrag, som allerede er i gang med å planlegge andrealbummet.

Masse tilbud

Guttene har allerede fått en del konserttilbud, blant annet om en miniturné i Kroatia, og om å spille på den gigantiske Exit-festivalen i Serbia.

- Vi har fått utrolig mange gode tilbakemeldinger, både da vi holdt på i skiftet 80- og 90-tallet, og når vi har spilt demoen og live for venner i senere tid, sier Predrag.

Nå bor Slobodan hjemme hos Predrag, og håpet er å finne en jobb så de kan spille sammen som et band på samme side av Atlanteren.

- Ingenting skal stoppe oss. Vi er unge i hodet og fortsatt 100 prosent gira, sier Predrag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere