RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En feel-good dude


I forbindelse med Rollefiguren Harry i Mamma Mia, dro Heine Totland fram gitaren igjen. Han er selvlært gitarist, men legger til: Det meste jeg har lært, har jeg lært på veien. FOTO: Line Rundmo
I forbindelse med Rollefiguren Harry i Mamma Mia, dro Heine Totland fram gitaren igjen. Han er selvlært gitarist, men legger til: Det meste jeg har lært, har jeg lært på veien. FOTO: Line Rundmo
Heine Totland (38) var heldig med været da han valgte å slippe sin nye plate, The sunny side, ut på markedet.

EKEBERG: Det var kjærlighet ved første blikk da Bømlingen Totland fant sitt drømmehus på Bekkelaget, like ved Ekebergsletta. Han og kona Silje slo til med vinnerbudet allerede før visning.

- Det så ikke ut, men vi har pussa opp masse. Eller, det vil si, vi har hatt folk til å gjøre det, men jeg har bestemt alt selv, da.

- Det er mye arbeid, skjønner du.

Og arbeid, det har han nok av om dagen. I tillegg til å stå på scenen på Folketeatret i Oslo syv kvelder i uka som Harry i Mamma Mia, gir han nå ut plate nummer to, The sunny side.

- Dette er en feel-good plate. Sjangeren er vel litt sånn west coast, pop/rock, soul og jazz, slår han fast.

- Jeg har prøvd å lage et slags gammeldags produkt, sier han.

CD-coveret er preget av Totlands blidfjes (noen vil nok sikkert lett kunne forveksle ham med Roy Orbison her), og ellers solgule farger med en solid dose flashback til 70-tallet. Han er nemlig håpløst fortapt i 70-tallsmusikk.

- Foreldrene mine spilte den musikken i barneårene, sier han nesten litt drømmende.

Han digger blant annet Steely Dan, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Paul McCartney og Beatles. De er store forbilder.

100 prosent vestlending

Låtene til plata er både skrevet og spilt inn i Bergen, hans hjertested.

- Jeg er ekstremt glad i Bergen! Plata er et livespilt Bergensprodukt og ble laga på tre dager, beretter han.

Med seg på skiva har han blant annet Stavanger symfoniorkester, Sandefjord storband og Jojje Wadenius, samt en del av Norges fremste musikere.

- Jeg ønsker at folk skal sitte igjen med en følelse av å være oppløftet etter å ha hørt plata. Er det noe jeg brenner for så er det musikkglede. Jeg vil at det skal sprute energi og det synes jeg det er på plata. Jeg håper også at den gir litt nostalgisk følelse. Den er veldig upretensiøs, sier Totland.

Fingrene hans danser over arve-gitaren, som er 40 år gammel. Skravla går i ett mens han spiller, men han kan også kunsten å være stille. Kanskje er det hans egenkomponerte sanger som får tankene til å fly?

Stillheten varer ikke så lenge.

- Jeg er ikke typen som sitter og tvinner tommeltotter. Jeg har alltid jobba veldig hardt og masse. Jeg er ganske seig sånn sett. Jeg spiller syv forestillinger i uka. Da jeg fortalte at jeg ville gi ut plate, så Silje dumt på meg, sier han med gutteaktig blikk.

Nå er solskinnsplata hans ute og går sin gang. Tre av låtene på plata er coverlåter. Resten har Totland og hans to medkomponister snekret sammen.

- Coversangene har valgt meg. Det er låter som jeg må synge hver gang på konsert. He ain't heavy, he's my brother har jeg spilt inn mange ganger. Jeg har sunget den fire ganger i uka i 10 år. Den er en del av meg.

Totland synger ABBA sangen Our last summer hver kveld på scenen, som Harry, en av fedrene i Mamma Mia. Denne sangen har altså havnet på plata hans.

- Jeg tenkte: hvorfor ikke spille den inn? Det er en veldig fin sang. Vi spilte den inn live i studio, det tok en time.

Han forteller at han har gått oppover karrieremessig, men brukt ekstrem lang tid på dette.

- Alt som skjer med meg, skjer sakte. Det har tatt meg mange år på å være den jeg er. Jeg er stolt over det jeg har oppnådd. Plata er et visittkort, et manifest på hvor jeg er i dag.

Totland takler tydelig å ha flere baller i lufta, enten han går solo eller er med på musikaler som Jesus Christ Superstar, Les misérables, Chess og sist men ikke minst, Mamma Mia.

- Jeg føler meg så privilegert som får være med på den festen der!

Han var på flere auditions før han fikk tildelt rollen som Harry av de "spikspennagærne musikalteater-ringrevene fra England".

- De skremte vannet av meg. Jeg skalv i knærne mens jeg sang på første audition. Men etter hvert følte jeg at det gikk min vei. Jeg har aldri jobba med teater før. Mamma Mia er et godt gammeldags komedieteater. Det har vært en utrolig lærerik prosess, sier Totland som selv var forelska i blonde Agnetha i ABBA da han var 10 år.

Følsom

Hans første plate Though Times For Gentlemen kom ut i november 2005. Han sier at den er en helt annen planet enn nybakte The sunny side.

- Rent stilistisk ligger de ikke så langt fra hverandre, men plata er preget av at 2005 var et grusomt år, forteller han åpenhjertig.

I den stygge tsunamiulykken i Thailand mistet han vennen og musikerkollegaen, saksofonisten Sigurd Khøn.

- Jeg ble hardt rammet psykisk. Dette kom også fram på plata, som betyr veldig mye for meg. I ettertid fremstår den som mye mer sutrete enn det jeg hadde tenkt. Den ble veldig balladete. Den nye plata er mer riktig i forhold til meg.

Fritid

Totland er gift med jazzartist Silje Nergaard og sammen har de barna Erle på 12 og Karla på 6 år. Han forteller at det er mye musikk i hjemmet deres.

- Vi er veldig glad i musikk alle sammen. Karla er helt miljøskadd. Hun skal begynne på pianoundervisning, mens Erle er mer en sportsjente. Hun spiller på Kåffa så da står vi og heier på turneringer, sier familiefaren.

I sommer har han tenkt til å slappe helt av med familien, noen glass vin og grillen. Om det er plata hans som kommer til å surre og gå rundt om i de tusen hjem denne sesongen, vil han ikke forutsi. Han sier i alle fall at det er koselig hvis noen har glede av plata hans.

- Jeg synes at musikkNorge har godt av litt musikkglede. Det er drivkraften min!

Totland kommer til å være Harry i hvert fall til og med 27. Juni. Da tar han ferie.

- Det synes jeg at jeg har fortjent.

Litt jobb blir det likevel, for sammen med kompis Gisle Børge Styve, best kjent som pianist fra Beat for Beat, skal han holde fem - seks konserter.

Vi har turnert veldig mye sammen i et par år. Det er et stort privilegium å få spille med en så stor musiker. Vi har det innmari gøy sammen. Jeg tror framtia mi kommer til å bli mye sammen med ham, forteller Totland.

Hele 2007 og 2008 turnerte duoen landet rundt for fulle hus. Gutta startet turneringen sin med den populære fremføringen av Queens Bohemian Rhapsody. Strålende kritikker haglet inn. Om tilværelsen som fremadstormende musiker, forteller Totland: Jeg ække no kjendis.

Det er folk som kjenner meg igjen på gata, men det er vel de som er ekstra interessert i musikken. Jeg er en enkel fyr med jevnt godt humør og kan kanskje sammenlignes med en duracellkanin, sier Heine "Harry" Totland, før han hiver gitaren han fikk av fatteren over skulderen og trasker over sletta.

- Nå har jeg halvannen times fri før karusellen fortsetter, roper han blidt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere