*Nettavisen* Nyheter.

En festival for alle

Julie Ova lener seg tilbake i kinosetet og hviler armen på en av pappeskene som rommer filmruller fra sør.

Festivalsjef Julie Ova tror du kan bli bedre kjent med naboen hvis du drar på Film fra Sør.

SENTRUM: – Tidligere har vi sett på festivalen som en reise inn i fremmede områder, men verden er ikke så langt unna lengre, sier daglig leder for Film fra Sør, Julie Ova, som både håper og tror Film fra Sør kan kommunisere kulturforståelse på en litt annerledes måte.

God kunst skal inspirere

Festivalen sparkes i gang på Vika kino om nøyaktig en uke, og Julie forteller at hun er «utrolig stolt» over årets program.

Av de 35 nasjonene som er representert er mange utviklingsland, hvilket medfører mange politisk betonte filmer.

– Eksempelvis har latinamerikanske filmskapere produsert mye politisk film som har tatt et oppgjør med den nære fortiden. Etterhvert som disse historiene er blitt fortalt, ser vi at filmene går mer inn på enkeltindividets frustrasjon i forhold til samfunnet de lever i, sier hun.

Julie trekker blant annet fram den prisbelønte spansk-peruvianske åpningsfilmen «Faustas Perler», som omhandler en ung kvinnes traumer etter borgerkrigen i Peru på 80-tallet, som eksempel på denne tendensen.

Men selv om mange av filmene har historiske hendelser som bakteppe, er du slettes ikke nødt til å lese deg opp på forhånd, understreker Ova.

– Filmene vi viser fungerer godt på egenhånd, men som all annen god kunst skal også film inspirere oss til å søke mer kunnskap, sier hun.

– For oss er filmkvaliteten det viktiste, men samtidig tror jeg nok vi fungerer som en formidler av politisk og kulturell forståelse på tvers av landegrensene.

Mye mer enn «bare» film

Rollen som kunnskapsformidler er ikke ukjent for festivalen, som siden 2006 har vært en del av «Den Kulturelle Skolesekken» - et politisk initiativ for å skape møter mellom skoleelever og profesjonelle aktører i kulturlivet.

– I år har vi ett lukket tilbud for niende- og tiendeklassinger i Osloskolen hvor vi har satt sammen et program bestående av fem filmer. Vi har med oss en regissør eller en fagperson som introduserer filmen og som er tilstede for å svare på spørsmål i etterkant, forteller Ova. – Ideen bak er at vi kan presentere temaer vi mener det er viktig at ungdommene skal vite noe om, sier hun.

I tillegg til undervisningsopplegget byr festivalen på langt flere aktiviteter enn ordinære filmvisninger: Vi snakker gallavisninger på Ringen med rød løper og fakler, brasiliansk fest på MS Innvik med levende musikk, workshops, seminarer og debatter.

Festivalpublikummet har også mulighet til å møte to av de aktuelle regissørene på festivalen; meksikanske Carlos Reygadas og japanske Hirokazu Kore-Eda.

Japaneren skal også arrangere en workshop for et lite utvalg norske filmregissører.

Sjekk ut det fullstendige programmet på: www.filmfrasør.no

Ja, vi er sære

Men selv om festivalen kjenner sitt kjernepublikum er Ova tydelig på at festivalen er for alle; ikke bare de som frekventerer Cinemateket på ukentlig basis.

– Dere har jo et rykte på dere for å være litt sære?

– Ja, det har vi - men Film fra Sør er jo sært, nikker hun bekreftende. – Vi vet jo at de fleste foretrekker en amerikansk sjangerfilm på TV, men selv om vi ønsker å vise smale filmatiske perler, viser vi ikke de særeste produksjonene heller, sier hun.

– Det er ikke så mange testosteronsprengte actionfilmer på programmet?

– For min del handler det om å velge ut filmer jeg synes er bra, og som har en verdi; det finnes gode sjangerfilmer, men personlig synes jeg de aller fleste ikke fungerer i det hele tatt, sier Julie, som samtidig er rask med å presisere at de både har romantisk komedier og storbyfilmer på plakaten i år.

– Hvordan fungerer utvelgelsesprosessen?

– Vi har en som jobber med å se asiatisk film, en ser latinamerikansk film og en ser afrikansk film. I tillegg reiser jeg og Lasse Skagen (kunstnerisk leder - journ.anm.) på filmfestivaler, forteller hun.

Og selv om det kan høres ut som en særs takknemlig jobb, kan festivalsjefen bekrefte at hun har sett mange dårlige filmer det siste året; dette for at du skal slippe å se dem til uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.