RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En fremtid på strøm og bensin


Mange kvinner vil falle for Amperas miljøvennlighet og design.
Mange kvinner vil falle for Amperas miljøvennlighet og design. Foto: Alle foto: Øivind Skar
I Opel Ampera kombineres det beste fra elbilen og bensinbilen.

Opel Ampera er elbilen som ikke stopper. For når batteriene er tomme, starter en 82 hk motor (rekkeviddeforlenger) opp og driver bilens strømgenerator.

Prøvekjøring

Derfor kan reisen i Opel Ampera fortsette så lenge det er fossilt drivstoff på tanken, i dette tilfellet bensin. Genialt? Opel Ampera er akkurat kåret til Årets Bil for 2012 i Europa på grunn av denne banebrytende teknologien.

Men heller ikke Opel Ampera er treet som vokser inn i himmelen. Vi har, sammen med bladet BIL, prøvekjørt ett av de tre eksemplarene av Ampera som så langt befinner seg i landet.

Kjøringen foregikk både med og uten strøm på batteripakken. Vi har sett hvordan den fungerer i byen og i Bygde-Norge, på smale landeveier og på motorveier. Og vi har testet ut hvor langt vi kom under helt normal kjøring med temperaturer mellom 3 og 8 plussgrader før den fulladede batteripakken var tom: 51,2 kilometer for å være helt nøyaktig.

Opel Ampera – uten elbilfordeler

Opel Ampera er elbilen uten elbilens økonomiske fordeler i Norge. Den slipper ikke unna bilavgiftene og momsen. Ikke slipper den til i kollektivfeltene eller gratis gjennom bomringene heller, og så langt får den ikke parkere gratis på offentlig eide parkeringsplasser. Årsaken ligger i rekkeviddeforlengeren.

Den eneste fordelen er at det lave CO2-utslippet gir så lav avgift at det delvis kompenserer for kostbar teknologi. Derfor prises Opel Ampera til 380.000 kroner når den betydelig forsinket snart kommer i salg.

Etter sommeren introduserer Toyota en ladbar variant av den kjente hybridbilen Prius. Toyota Prius får i praksis sannsynligvis ikke mer enn en tredel av elrekkevidden til Opel Ampera, men vil til gjengjeld koste rundt 55.000 kroner mindre (325.000 kroner).

Liv og lære

Offisielt oppgis utslippet av klimagassen CO2 til kun 27 gram/km fordi forbruket i den offisielle kjøresyklusen begrenses til beskjedne 0,12 liter per mil.

Opel Ampera er udiskutabelt utslippsfri og ganske så stille å kjøre så lenge den går på strøm. 150 elektriske hestekrefter med maksimal dragkraft fra stillestående (370 Nm) gjør den til en ganske rask kompaktbil.

Dessuten er Opel Ampera bedre og morsommere å kjøre enn Toyota Prius. Den ser tøff ut og vekker betydelig oppsikt i trafikken. Instrumenteringen består av to store skjermer og minner mest om en moderne flycockpit.

Trang bak

Men alt er ikke like greit. I baksetet får kun to plass fordi batteripakken stjeler midtsetet. Takhøyden bak og bagasjeplassen begrenses mer enn i de fleste konvensjonelle biler. Dette er med andre ord ikke bilen du kjører for plassens skyld, men fordi du er teknologiopptatt og har råd til å kjøpe deg litt grønn samvittighet. Å kjøre Ampera gir følelsen av å bryte ny vei i trafikken og å være med å introdusere et nytt kapittel i bilhistorien.

Men hvor utslippsvennlig er egentlig Opel Ampera? Ja, det spørsmålet kan først stilles når batteripakken er tom for vanlig strøm og bilen går over til å være hybrid. Er det energieffektivt å la en bensinmotor produsere strømmen som forbrukes av bilens elmotor?

0,577 liter/mil

Spørsmålet må besvares med et tja. I bensinmodus kontrollmålte vi Amperas forbruk over en strekning på 413 kilometer, gjennom fem norske fylker. Målingen viste at Opel Ampera brukte 0,577 liter/mil. Det gir 133,6 gram/km i CO2-utslipp. Den høye batterivekten (rundt 200 kilo) trekker forbruket opp.

Forbruket er naturligvis milevidt fra vognkortoppgitt CO2-utslipp, men samtidig slett ikke urimelig til en såpass tung bil (1657 kilo) å være. Tallet sier dessuten mest om hvor gal den offisielle kjøresyklusen er i forhold til praktisk bruk av bilen.

Opel Ampera – best på korte turer

Siden du nå vet hvor langt du kan regne med å komme før batteripakken er tom, og du vet hva bilen forbruker i bensinmodus, så er det bare å sette seg ned med kalkulator og beregne enhver tenkelig kjøretur. Eksempelvis vil Ampera slurpe i seg 25,89 liter bensin på en 500 km lang kjøretur når starten foregår med fulladede batterier. Det gir et utslipp på hele kjøreturen på 119,9 gram CO2.

Konklusjon: Ampera er det miljøvennlige og utslippsfrie alternativet så lenge den kjøres i elmodus. Tom for strøm oppfører Opel Ampera seg som et helt vanlig bil. Miljøvennligheten avtar med avstanden til stikkontakten.

LES MER OM BIL OG TRAFIKK I OSLO HER!

Parkere i Oslo? Sjekk denne siden!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere