*Nettavisen* Nyheter.

En fryd for bilde og lyd

X6 utmerker seg som musikkspiller. Gode bilder tar den også.

Treg nettleser og rotete menyer trekker ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia X6

Klikk på bildet for å forstørre.

X6 er blant finnenes toppmodeller, og den er foreløpig den eneste som kan skilte med kapasitiv skjerm.

AMOBIL.NO: Nokia X6 er en av finnenes toppmodeller, og den er foreløpig den eneste som kan skilte med kapasitiv skjerm.

Dermed er X6 den første Nokia-telefonen som klarer seg med en lett berøring, mens alle de andre trykkskjermmodellene fra Nokia må trykkes på.

GUIDE: Slik fungerer kapasitive og resistive skjermer

I tillegg har den det meste av teknologier. Her finner vi trådløst nettverk, super-3G og GPS-mottaker. Nokia satser tungt på navigering for tiden, så Ovi Maps med kostnadsfri guiding er forhåndsinstallert på telefonen.

Finn prisen på dette produktet i Prisguide.no

God på multimedia

Som arvtager til Xpressmusic-serien forventer man at X6 gjør det dugelig bra på musikk og multimedia.

Her oppfyller telefonen forventningene våre med glans. Den håndterer musikk på en god måte, også dersom man investerer i andre hodetelefoner enn de som følger i esken.

X6 markedsføres ikke som en kameratelefon, men tar like fullt svært gode bilder. Dyrere kompaktkameraer kan den ikke erstatte, men øyeblikksbildene blir gode så lenge lyset spiller på lag. Videoopptak blir derimot ikke like gode.

Les også: Snart 3D-kamera på mobilen?

Les også disse testene:

Bra på det grunnleggende

På basisfunksjonene gjør X6 det godt. Lydkvaliteten under samtale er svært god, og den responsive og berøringsfølsomme skjermen gjør at tekstmeldinger går unna som olja lyn.

Av proffunksjoner har telefonen blant annet støtte for Exchange-e-post og visning av Office-dokumenter. Man kan imidlertid ikke redigere Office-dokumenter på X6 uten å kjøpe fullversjonen av Quickoffice som følger med.

Hva e-postfunksjonen angår, er det verdt å nevne at den sedvanlige veiviseren som finner innstillinger - også for mer eksotiske e-postadresser - er borte. Her må man kjenne innstillingene som kreves, og det er derfor noe mer kronglete å sette opp e-postkontoen.

Fortsatt rotete operativsystem

Menyene på Nokia X6 er svært raske og en utålmodig sjel vil neppe finne nevneverdig å klage over her.

Det vi ikke liker, er at innholdet i menyene ikke er konsekvent plassert. Det er rett og slett litt vanskelig å vite hvor ting kan ligge - ikke fordi funksjoner er direkte feilplassert, men fordi det ikke er entydig hvor saker og ting burde høre hjemme.

Langsomt på nett

Nettleseren i X6 er et kapittel for seg. Den er svært treg i nesten alle sammenhenger og opplevelsen likner overhodet ikke på den vi har av menysystemet for øvrig.

På X6 er en alternativ nettleser å betrakte som obligatorisk. Opera for Symbian fungerte utmerket på telefonen.

Test: Opera Mini 5 - Lynrask lettvekter

Les også: Se Symbian i ny drakt

Irritasjonsmomenter

X6 gir oss kort sagt en relativt blandet opplevelse. Den er glitrende på enkelte områder, som eksempelvis multimediebiten. Skjermen er også følsom og responsiv der programvaren henger med.

At telefonens menyer blir tilgjengelige lenge før telefonen faktisk er i stand til å reagere er et irritasjonsmoment.

Det samme er det at programvaren ikke alltid fungerer som forventet. Vi merket også enkelte bugs i programvaren, som at at telefonen innimellom henger seg opp. At et stillbilde vi nettopp hadde tatt hang seg fast over videofremvisningen, opplevde vi også.

GUIDE: Hvorfor virker ikke mobilen min?

Alternativer

Om man tåler høyere pris og større skjerm er Sony Ericsson Xperia X10 et svært godt alternativ. Her får man enda bedre multimedieegenskaper kombinert med operativsystemet Android.

Blir prisen på X10 for stiv, eller skjermen for stor, er Sony Ericsson Xperia X10 Mini et knallgodt alternativ som får plass i alle lommer. Billigere er den også.

Er man mer opptatt av byggekvalitet og design er muligens HTC Legend et bedre valg, uten å koste veldig mye mer.

Les hele testen av Nokia X6 på Amobil.no

Les også disse sakene på Amobil.no

Bli Wi-Fi-sosial med Nokia

Classic-Nokia overlevde 140 dager under snøen

Nokia vil inn i bilen din

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.