RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En fylkesmann i hagebyen


Her er'n:I Ullevål Hageby har Stiftamtmann Kaas' vei ligget i 90 år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Her er'n:I Ullevål Hageby har Stiftamtmann Kaas' vei ligget i 90 år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Fredrik Julius Kaas var den danske offiseren som ble stiftamtmann i Norge.

Ullevål: Stiftamtmann Kaas' vei er en veistubb mellom John Collets Allé og Ullevålsalléen i Ullevål Hageby. Mannen bak veinavnet var den danske adelsmannen Fredrik Julius Kaas (1758-1827). Kaas var yrkesoffiser og jurist, og han hadde en rekke flotte stillinger, blant annet som president for Christiania magistrat fra 1792 til 94, og (som gateskiltet antyder) stiftamtmann i Akershus i årene 1795 til 1802.

Magistrat og amt

For lesere som ikke umiddelbart kan forklare hva et magistrat eller en stiftamtmann er, kommer forklaringen her:

Betegnelsen 'magistrat' ble fram til 1922 brukt om embetsmenn som hadde myndighet i byene. Som magistrat-president ledet med andre ord Kaas Christianias 'kommunaladministrasjon', eller 'kommunestyre'.

'Stift' var tidligere betegnelsen på bispedømmer i Norge. Ordet 'amt' kommer fra tysk og betyr egentlig embede eller embedsdistrikt. Fra 19. februar 1662 var amt betegnelsen på de danske og norske forvaltningsområdene, og avløste de tidligere enhetene 'len' og 'sysler'. Det ble skilt mellom stiftamt eller hovedamt og underliggende amt (underamt). Fra 1. januar 1919 fikk amtene i Norge betegnelsen fylker og amtmennene fikk tittelen fylkesmann. (I Danmark ble amtene avskaffet først 1. januar 2007, og erstattet av 5 regioner).

Tittelen 'stiftamtmann' kan dermed forklares med dagens 'fylkesmann' statens representant i et fylke. I dag er det 19 fylker i Norge, men kun 18 fylkesmenn, siden fylkene Oslo og Akershus har felles fylkesmann.

Kongevenn

Fredrik Julius Kaas var i Norge i tre omganger. Først fra 1783 til 1787, så 1795-1802 og til slutt fra 1809-1814, og han skal ha vært en nær venn av kong Fredrik VI.
Vei-navnet ble vedtatt i 1918, i perioden da Ullevål Hageby ble anlagt.

(Kilder: ordbok.no, wikipedia.no, Oslo Byleksikon, Ullevål Hageby gjennom 90 år, Ullern Historielag).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere