RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En gigant er gått bort


- Det er en gigant i norsk politikk og samfunnshistorie som nå er borte, sier Ronald Bye om Haakon Lie.
- Det er en gigant i norsk politikk og samfunnshistorie som nå er borte, sier Ronald Bye om Haakon Lie.
En hel nasjon minnes nå Haakon Lie, etter at han sovnet inn på Oppsal alders- og sykehjem i går. En av dem som minnes Ap-giganten med glede er vår lokale Ap-kjempe Ronald Bye.

ULVØYA: Ronald Bye har ikke gitt noen kommentarer til noen medier etter Haakon Lies bortgang. Men gjør et unntak for Nordstrands Blad.

Da Haakon Lie gikk av som partisekretær var det Ronald Bye som tok over. Mannen som fortsatt sitter som styremedlem i Simensbråten og Ekeberg Arbeidersamfunn har vært i de innerste sirklene av partiet i svært mange år.

- Det er en gigant i norsk politikk og samfunnshistorie som nå er borte. Jeg hadde den fornøyelse å overta som partisekretær. Det var ikke problematisk, han pakket sine saker og forlot kontoret. Men han dukket opp når hadde noe på hjertet. Da meddelte han klart og tydelig og kraftig hva han mente, sier Ronald Bye.

LES OGSÅ: - Hyggelig og bestemt

- Han var en unik personlighet. Han hadde mange særpreg, ett var definitivt at han var intellektuell. Han var ingen elefant i en glassbutikk, men jobbet gjennom tingene. Han skrev bøker, og det skinner tydelig gjennom at dette er en kunst han behersker, sier Ronald Bye videre.

Sosialt menneske

- Han var også en stor taler, det var vel bare Martin Tranmæl som kunne måle seg. Og jeg vil huske ham for hans rolle innen kulturlivet. Han startet Arbeidernes Opplysningsfond, han var ivrig på filmsiden, han samarbeidet med forfattere, og han benyttet seg av teater. Kåre Holt er en av de forfatterne som skrev sanger for arbeiderbevegelsen. Ennå synger vi "De unge slekter". Lie var opptatt av film både som kunstform og som effektivt propaganda-redskap. Også starten på Tramteaterne var et ledd i propagandaarbeidet, sier Bye.

- Haakon Lie var et sosialt menneske, understreker Ronald Bye.

Han forteller at Lie følte sterkt for dem som hadde problemer. Også for folk som han ellers slåss mot så busta føyk politisk. Det finnes eksempler på at Lie gikk inn og hjalp motstandere som kom i problemer privat.

Naboskap

Ronald Bye sier han ikke har merket så mye til Haakon Lie i den helt lokale politikken, selv om han var opptatt av Oslo. Men det skinte gjennom at han hadde en lokal tilhørighet. Han snakket gjerne om at han bodde på østsiden av Oslo.

- Han snakket ikke så tydelig om at det var på nettopp Ulvøya. Vi som er kjent her vet jo at den adressen har en litt annen klang, smiler Ronald Bye.

Han har vært i huset på øya mange ganger. Blant annet husker han sterkt dagen da Haakon Lie fylte 80 år. Da ble Haakon Lie og Einar Gerhardsen gjenforent i regi av Jens Christian Hauge. De tok hverandre i hendene, og i hvert fall i det ytre så det ut som en forsoning etter den bitre striden dem imellom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere