RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HJELP SÅRBARE BARN: Årets SOS-barnebyer legges ut på nett 1. desember. Bak lukene skjuler det seg en historie om barn i ulike SOS-barnebyer verden rundt, i form av filmer, bilder og tekster.
HJELP SÅRBARE BARN: Årets SOS-barnebyer legges ut på nett 1. desember. Bak lukene skjuler det seg en historie om barn i ulike SOS-barnebyer verden rundt, i form av filmer, bilder og tekster. Foto: FOTO: SOS-barnebyer

En givende julekalender

For fjerde år på rad inviterer SOS-barnebyer norske skolebarn til å delta i Omvendt julekalender – en julekalender som handler om å gi i stedet for å få.

OSLO: Det nærmer seg advent, og tradisjonen tro inviterer SOS-barnebyer skolebarn i Oslo til en annerledes juleoppladning.

 
 


Adventstiden byr på mange forberedelser og forventninger, både for små og store. Mange kan oppleve at førjulstiden i stor grad preges av kommersielle budskap og bekymringer knyttet til forberedelser.

Giverglede

– Gjennom Omvendt julekalender ønsker vi å oppfordre barn og voksne til å fylle adventstiden med innhold som skaper glede og mening for andre. Jeg håper at et konsept som Omvendt julekalender kan være med å bringe noen av julens verdier tilbake, og at barna opplever glede ved å kjenne at deres egeninnsats nytter, sier fylkesleder for SOS-barnebyer i Oslo, Solveig Hauge.

I fjor deltok over 750 skoleklasser fra 245 skoler på landsbasis i Omvendt julekalender, hvorav 11 fra Oslo. Fokuset var å gi i stedet for å få.

– Julekalenderen skapte stort engasjement blant både elever og lærere. Tilbakemeldingen fra elever som var med i fjor var blant annet at de syntes det var godt å kunne gi noe til andre gjennom julekalenderen til SOS-barnebyer, i stedet for at de selv skulle få flere ting, sier Synne Rønning.

Sammen med fylkeslederen oppfordrer hun nå enda flere skoler i fylket til å bli med.

På nett

Årets utgave av Omvendt julekalender lanseres på SOS-barnebyers nettsider for skoler og barnehager den 1. desember. Bak lukene skjuler det seg en historie om barn i ulike SOS-barnebyer verden rundt, i form av filmer, bilder og tekster.

– Dagens luke kan åpnes i en felles samlingsstund, hvor elevene snakker rundt historiene og lærer om barns oppvekstsvilkår i andre land. Som en del av kalenderkonseptet oppfordres elevene til å gjøre en innsats hjemme i førjulsstria, som de får en liten belønning for, forteller Rønning. 

Det kan være alt fra å støvsuge rommet, passe småsøsken og måke snø, til å synge julesanger eller lage julegaver. Belønningen samles inn anonymt i klassen, og er en fin mulighet for barna til å gjøre en innsats for andre.

Hjelp sårbare barn

I fjor samlet engasjerte skolebarn inn hele 800 000 kroner gjennom julekalenderen, og med det bidro de til å gi sårbare barn et trygt hjem. Kalenderen har en ny luke for hver av skoledagene i desember. I stedet for å få en liten gave hver dag, kan elevene ha med seg en anonym pengegave i en konvolutt.

– Tilbakemeldingene fra skolene har vært utelukkende positive, og i år satser SOS-barnebyer på nok en rekordoppslutning, sier Rønning.


Klikk deg inn på denne siden for å melde på barnehagen/skoleklassen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere