RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En god og aktiv alderdom

Arbeiderpartiet ønsker å fokusere på eldre som en ressurs, både her i Østensjø bydel og i landet ellers. Befolkningen i Norge blir stadig eldre, og det blir flere eldre. Mange eldre er også friske lengre, og det er derfor viktig å legge til rette for en meningsfylt og innholdsrik eldretilværelse.

Aktivitet og mosjon bidrar til bedre trivsel og helse. I Østensjø er det gode aktivitetstilbud for eldre både innenfor idrettslag, treningssentre, frivillighetssentraler og i tilknytning til eldresentra. Vi vet at det er store sosiale forskjeller i helse, så det er viktig med mosjons- og aktivitetstilbud som når alle og som finnes i nærmiljøet. Omsorgskomiteen i bydelen besøkte i juni Skullerud treningssenter, og vi var imponerte over hvordan aktiviteten der var tilpasset den enkelte bruker. Hvor står det at treningssenter bare er for tyveåringer?

Forebyggende arbeid både i forhold til helse, hjemmeulykker og ensomhet/psykiske problemer bidrar til bedre livskvalitet for den enkelte, og det hindrer sykdom og behov for større omfang av pleie og omsorg. Det er derfor viktig at den enkelte får den hjelpen man trenger med en gang et behov oppstår. Det vil være det beste både for den enkelte og for dem som skal gi personen et tilbud.

Mange eldre lider i dag av feil- eller underernæring. Matservering på eldresentra og utkjøring av varme måltider til eldre, bidrar til et bedre og mer variert kosthold. I vår bydel er blant andre Oppsal eldresenter kjent for å tilby sine kunder god mat. Mattilbudet må friste, for vi vet at manglende matlyst er et utbredt problem som fører til at mange spiser for lite.

De fleste eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Ved å tilby hjelp i hjemmet gir vi dem muligheten til det. Vi ser at det er flere enn tidligere som får omfattende bistand og tjenester i eget hjem eller omsorgsbolig, også når det er snakk om eldre som har behov for heldøgns pleie og omsorg.

Hjelp hjemme kan bety hjemmehjelp og hjemmesykepleie, men det kan også bestå av tilrettelegging for at det skal være mulig å klare seg selv. Utbedring av boligen, installasjon av heis, eller hjelpemidler i leiligheten som gjør daglige gjøremål enklere, er former for slik tilrettelegging.

Når mange eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, må man se på nye muligheter for å organisere dette. Omsorgsboliger med mer omsorg er en mulighet. Fleksible omsorgssentra der forskjellige boligtyper og varierende omfang av omsorg i boligene kan bygges i tilknytning til hverandre kan være en annen måte å møte dette behovet på.

Omsorgskomiteen og bydelsutvalget behandlet i juni resultatet av en brukerundersøkelse for bydelens hjemmetjenester. Undersøkelsen viste at brukertilfredsheten var høy, faktisk hadde vår bydel den nest høyeste brukertilfredsheten i Oslo. Det er et godt utgangspunkt for å skape en enda bedre hjemmetjeneste i Østensjø bydel.

Når man ikke lenger klarer eller ønsker å bo i egen bolig, må man ha trygghet for at det finnes et godt sykehjemstilbud med plass til alle. Samlet dekningsgrad av sykehjemsplasser og omsorgsboliger har aldri vært høyere enn i dag, og tilsvarer 33 % av befolkningen over 80 år i Norge. Allikevel ser vi stadige eksempler på eldre som har behov og ønske om en sykehjemsplass og ikke får det.

Arbeiderpartiet nasjonalt har utarbeidet en eldreplan som består av seks løfter for hvordan Arbeiderpartiet vil forbedre eldreomsorgen ytterligere i årene som kommer, for nettopp å kunne skape en enda bedre og mer aktiv alderdom:** 12.000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger innen 2015.** Kvalifisere og videreutdanne 10.000 ansatte i omsorgssektoren innen 2011.** Styrke demensomsorgen.** Lovfeste hjelp i hjemmet eller plass på institusjon for eldre som ikke klarer seg selv.** Lovfestet dagtilbud til eldre.** Faste hjemmehjelpere og rett til å bytte hjemmehjelp.

Disse seks løftene vil vi aktivt arbeide for å innfri.

Rune S. Opstad, Ap

leder av omsorgskomiteen i bydel Østensjø

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere