RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En helt uvanlig uke på Adamstuen


TO GANGER MELNÆS: Virkelighetens Håvard Melnæs (t.v.) sammen med portrettør og hovedrolleinnhaver Jan Gunnar Røise etter forrige ukes pressevisning. FOTO: Erik Tangen
TO GANGER MELNÆS: Virkelighetens Håvard Melnæs (t.v.) sammen med portrettør og hovedrolleinnhaver Jan Gunnar Røise etter forrige ukes pressevisning. FOTO: Erik Tangen Foto: Erik Tangen
Vi tok en prat med tidligere Se og hør-journalist Håvard Melnæs om "En helt vanlig dag på jobben", uten å betale en eneste krone.

ADAMSTUEN: – Jeg synes filmen er blitt veldig bra, sier Melnæs, da vi møter ham på Kaffekoppen Kafé - et drøyt flaskekast unna hans hjem i General Birchs gate på Adamstuen.

Fredag hadde "En helt vanlig dag på jobben" premiere, som er basert på Melnæs' bok med samme navn.

I boken - som ble opplevd som et dolkestøt av hans tidligere arbeidsgiver - tar Melnæs et krasst oppgjør med sine ni år i ukebladsredaksjonen.

Humørfylt alvor

Da boken kom ut ble Melnæs umiddelbart kontaktet av produsent Øystein Karlsen, som ville sikre seg filmrettighetene

– Jeg satt lenge på gjerdet, siden jeg er skeptisk til norsk film i utgangspunktet og ikke var sikker på om en filmatisering var noen god idé. Jeg var opptatt av at det skulle bli et alvorlig prosjekt; Det er lett å bare lage fjas og moro av Se og hør-redaksjonen, sier han.

Melnæs forteller at han nærmest satte det som et krav at Erlend Loe skrev manuset.

– Erlend blander humor med alvor på en elegant måte Når han sa ja følte jeg at prosjektet hadde gode muligheter for å lykkes.

Og balansen mellom humor og alvor må sies å være en av filmens sterkeste sider.

– Akkurat som at det er viktig at folk ler, er det tilsvarende viktig at de setter latteren i halsen, sier Mælnes.

Melnæs synes naturlig nok det er merkelig å se seg selv portrettert på lerretet, men sier han er lettet over hvordan han blir fremstilt.

– Jeg synes Jan Gunnar Røise gjør en veldig god figur. Det kan godt hende at virkelighetens Håvard Melnæs var en mer kynisk ukebladreporter enn Jan Gunnar portretterer i filmen, men dette er igjen filmatiske veivalg som står utenfor min kontroll, sier han.

Han er samtidig enig i at han fremstår som noe mer naiv i filmen, enn hva som kommer til uttrykk i boken.

– Noen vil kanskje si at du har sluppet billig unna?

– Det finnes gode argumenter for det, ja - men selv om jeg har fungert som konsulent under hele prosessen, er det Erlend Loe i samarbeid med produsent og regissør som har tatt de avgjørende veivalgene.

Kjendiseri - et problem

Melnæs' bokslipp i 2007 medførte flere endringer i Vær Varsom-plakaten.

Han har ingen motforestillinger mot at filmen gjenopptar debatten som boken medførte.

– Enhver debatt om pressen bør ønskes hjertelig velkommen. Pressen er gode til å debattere alt annet enn seg selv, og jeg tror mye av grunnen til det er at underholdningen i stor grad overskyggger journalitikken. At kjendisjournalistikken tar så stor plass som den gjør i dag blir til slutt et samfunnsproblem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere