RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En historie om hopp og fall

Forfatter Thorvald Steen var som ung gutt aktiv skihopper for Røa. I sin nyeste roman "Vekten av snøkrystaller" forteller han om en ung gutts brå møte med en uhelbredelig muskelsykdom.

Holmenkollen: - Det er det ypperste av kroppsbeherskelse, sier Thorvald Steen, mens han nyter det trolske lyset som så vidt trenger seg gjennom skodden. Vi sitter på Frognerseteren ikke langt unna hoppbakken der han selv gjorde sitt aller siste skihopp som resulterte i to brukne ankler.
- Det er mot, trass, stil, eleganse, spenst og hurtighet. Det er kraft, spenst og skjønnhet, fortsetter han.

Fornemmelse av sykdom

Steen er født og oppvokst på Huseby og var en aktiv skihopper i Røa frem til han i femtenårsalderen fikk den nådeløse beskjeden om at han hadde en muskelsykdom som gjorde at han aldri skulle få hoppe igjen. Og det er nettopp dette som er tema for hans nyeste bok "Vekten av snøkrystaller". Boken handler om en gutt som blir bråvoksen etter at han får beskjeden om at han er uhelbrederlig syk.
- Alt i boken som gjelder opplevelsen rundt diagnosen og idretten er selvbiografisk. Alt fra det første hoppet i Hytlibakken til det siste i Midtstubakken er dønn selvopplevd, forteller han.
Som unggutt elsket og levde han for hopping. Så, høsten 1971, får han ikke til nedslaget.
- Jeg skjønte ikke hvorfor, men fornemmelsen av sykdommen var helt klar.
Det tok lang tid før Steen skulle skrive boken som er så tett knyttet til hans egne opplevelser av sykdommen.
- Det var nødvendig å vente så lenge for å oppnå en nøkternhet rundt det jeg skrev, for å unngå at boken ble for sentimental.
Jeg-personens mor lider av en psykisk lidelse og blir psykotisk. Faren holder sønnens sykdom hemmelig for moren og gjør sitt for å holde morens tilstand hemmelig for omverdenen, også for sønnen.
- Psykiske lidelser blir ikke tatt imot bedre i dag enn tidligere. Du må være tidligere statsminister for å kunne gå ut offentlig med noe sånt. Ingen skal få komme og si at en som er åpen om sin psykiske lidelse står likestilt med andre kandidater i en jobbsøkersammenheng, sier Steen.
Det samme gjelder for fysiske lidelser, i følge Steen, som tidligere har jobbet på Gaustad.
- En av mine favorittbøker er "Vår forakt for svakhet", skrevet av Harald Ofstad i 1971. Med utgangspunkt i jødeutryddelsen, tar den for seg den latente forakten som ligger i mennesket. Den uhyggelige tendensen som vitner om neglisjering av folk med fysisk og psykiske lidelser.
Selv er han uredd.
- Men det kan jeg være. Det har tatt lang tid å bygge opp den selvtilliten jeg har i dag. Jeg er kjent og kan være åpen om min sykdom. Jeg bryr meg ikke om folk som stirrer. Det kan jeg. Det kan ikke du. Ikke slik samfunnet i dag fungerer.

Det er håp

Det er ikke mye støtte sønnen får av sin far da han får vite om sykdommen.
- Faren er livredd for at moren skal bli psykotisk og bikke over. Han vet mer om sin kones sinnslidelse enn sønnen. Derfor velger han å holde det hemmelig.
Gutten i boken går gjennom erkjennelsen av sykdommen ganske alene.
- Det å bli syk, er til syvende og sist en ensomhetsfølelse. Gutten i boken her ber ikke om hjelp. Når du blir alvorlig syk, er det din egen kropp som forråder deg. Det er først og fremst et stort sjokk. Det er når man har kommet dit at man har akseptert sin nye kropp, man trenger oppbacking. Dit har ikke gutten i denne boken kommet. Det er altfor tidlig.
Det ligger likevel momenter av håp i "Vekten av snøkrystaller".
- Det er viktig at han gjør det siste hoppet sitt. Det er viktig for stoltheten og verdigheten. Det at han tilslutt tar et oppgjør med faren er også viktig og ikke minst ligger det håp i at Nina, som han har et godt øye til, på slutten kommer på besøk og klarer stikke en fot inn døra idet han forsøker smelle den igjen.
Steen er allerede i gang med tankeprosessen rundt en ny bok.
- Alt tyder på at det blir en oppfølger som tar for seg gutten som godt voksen, forteller Steen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere