RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Én hjemme – én ute


Søstrene Sofie (til venstre) og Helene Ousland Mordt synes utveksling er toppen - Helene har bodd ett år i Frankrike, nå skal lillesøster til Italia. Kristin Tufte Haga
Søstrene Sofie (til venstre) og Helene Ousland Mordt synes utveksling er toppen - Helene har bodd ett år i Frankrike, nå skal lillesøster til Italia. Kristin Tufte Haga
Familien Ousland Mordt utveksler gjerne. Storesøster har bodd i Frankrike, og nå skal lillesøster ta 2. vgs-skoleåret i Italia! Men i Norge mangler vertsfamilier for utvekslingsstudentene.

KORSVOLL: – Vi har vært heldige og fått formidlet vertsfamilier gjennom AFS. For det er jo noe av problemet med utvekslingsstudenter som ønsker seg til Norge – det er manko på vertsfamilier! Vi skjønner ikke det – italienske Alessandra bodde hos oss på Korsvoll i fjor, og det var en fin og positiv erfaring for hele familien. Og veldig gøy å kunne lære bort og vise frem vårt eget land til andre, sier de to søstrene, Sofie (17) og Helene (23), som legger til at familien også har vært velkomstfamilie – det betyr å losjere inn en utvekslingsstudent i noen uker, til et permanent bosted er ordnet.

LES OGSÅ: Italienske Alessandra: - Jeg gleder meg!

Unik språkmulighet

– Det er morsomt og givende å lære om andre kulturer. Og ikke minst er man selv utvekslingsstudent så har man jo en unik mulighet til å lære fremmedspråk, forteller de to Korsvoll-jentene.

– Jeg har også vært og besøkt Alessandra i Italia etter at hun dro hjem, og hun har også vært på besøk her. Så vi holder kontakten. Det var jo også spesielt hyggelig at Alessandra bodde hos oss i forfjor, for da hadde jo Helene flyttet for å gå på folkehøyskole, forteller Sofie, som nå gleder seg til høsten.

LES OGSÅ: Familien Kumenje Grinde har utveksling i blodet!

Vertsbror og verts-lillesøster

Sofie er så klart spent på sin nye vertsfamilie, som hun kun har sett bilder av, og kommunisert med på mail.

-– Men jeg gleder meg også veldig til å møte familien, og jeg tror nok det skal gå bra! Jeg vet at familien har en sønn og en datter – sønnen er ett år eldre enn meg, og datteren er ett år yngre enn meg, forteller Sofie, som faktisk ikke har noen som helst forkunnskaper i italiensk.

– Det ordner seg. Alessandra lærte seg jo norsk her!

LES OGSÅ: Familien Høgåsen Kittilsen er storfornøyde med utvekslingsstudenter

LES OGSÅ: - Slipp verden inn

Følge pensum fra utlandet

Etter planen skal Sofie fortsette på tredje og siste året på Ullern vgs. når hun kommer hjem fra Italia. Og ifølge den fremtidige utvekslingsstudenten så er det ikke noe problem – faglig sett – å ta ett år av videregående i et annet land.

– Man kan jo også ta med seg de delene av pensumet som ikke dekkes opp av skolen i utlandet. Vi vet jo hva vi må kunne etter 3-års videregående! Og via internett kan man jo holde kontakten med Ullern vgs., og følge med på hva de driver med der

Ellers så kan man gjøre som storesøster Helene, som heller brukte ett år ekstra på videregående.

Generalsekretær i utvekslingsorganisasjonen AFS håper at det fremover blir lettere å finne vertsfamilier i Oslo.


– Som vertsfamilie må man stille med en seng, mat og hjerterom. Det har lenge vært litt tungt å finne vertsfamilier i Oslo, men i år håper vi trenden snur, og mange familier i hovedstaden åpner dørene sine, sier Kristin Heinrich.

LES OGSÅ: Ikke føste gang Oslo trenger vertsfamilier

Og har du husrom og hjerterom finner du mer info på www.afs.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere