RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En hund å holde i


Jan stråler når Loretta Brefält og Spiran kommer på sin faste mandagsvisitt.
Jan stråler når Loretta Brefält og Spiran kommer på sin faste mandagsvisitt.
Hver mandag våkner noen av beboerne på Cathinka Guldberg-senteret med en følelse av forventning og glede.

Lovisenberggata: Det er nemlig dagen da hundefører Loretta og border collie Spiran kommer på besøk.

– Det ukentlige besøket er så positivt for alle, vi skulle gjerne hatt dem her hver dag! Tonje Reiss, frivillighetsleder på senteret, ser at både beboere og ansatte har stor glede av Spiran og hans matmor.

Dyreassistert terapi

I helgen var Cathinka Guldbergsenteret vertskap for et eksamens-kull frivillige hunder og førere.

Norsk organisasjon for dyreassistert terapi, NODAT, står bak utdannelsen av terapihunder og deres førere, og er en tverrfaglig ideel organisasjon ledet av Ida Eliassen-Coker.

Viktig skolering

Forrige helg besto seks nye ekvipasjer eksamen. Skolering er viktig, og hundene må først og fremst være trygge og sosiale.

– Hundene må virkelig være glade i og søke kontakt med mennesker for at de skal passe, forteller Ida. – I tillegg må de være trygge i forhold til uventede og ukjente bevegelser, lyder og lukter, rullestoler og krykker. Hund og fører består eksamen sammen, for dette er teamarbeid. Det er så uendelig mange områder dyr kan bidra positivt i terapien! AS

Stor etterspørsel

– Vi jobber for legge til rette for å bruke dyr til å hjelpe mennesker i ulike institusjoner, og etterspørselen etter terapihunder er stor. Det er også gledelig stor pågang til våre gratis kurs for frivillige med dyr, forteller Ida.

Hun har jobbet som frivillig fra hun var veldig ung, og Ida er dyreelsker på sin hals. Da hun studerte i USA – og også der engasjerte seg som frivillig – ble hun oppmerksom på The Delta Society, som har drevet med dyreassistert terapi i mer enn 30 år. Erfaringene fra USA var utslagsgivende for at Ida startet NODAT da hun returnerte til Norge. Og positive erfaringer har Cathinka Guldberg-senteret også virkelig gjort det drøye halvåret Spiran har vært fast gjest.

Gamle hender og myk pels

– Det er fantastisk å se hvilken glede Spiran og Loretta sprer blant beboerne her, sier Tonje Reiss.

– Vissheten om at det kommer noen på besøk en gang i uken gjør en stor forskjell for mange. Og nærkontakten med hunden gjør så uendelig godt. Fysisk nærhet er en mangelvare for mange, og det å kunne begrave både hender og ansikt i myk hundepels, og få glad logring som respons, det gjør godt!

Det kan beboer på Cathinka Guldberg-senteret Jan skrive under på. Han lyser opp når Loretta og Spiran kommer på besøk, og skulle ønske at alle dager var en Spiran- dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere