RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi ble vitner til stor idrett da den siste runden av sesongens Norges Cup ble avholdt i Lysakerfjorden sist helg. På bildet ser vi mesteren Fabian Wilkens Solheim i aksjon, sammen med blant andre Peder Vilhelm Aubert (høyre).
Vi ble vitner til stor idrett da den siste runden av sesongens Norges Cup ble avholdt i Lysakerfjorden sist helg. På bildet ser vi mesteren Fabian Wilkens Solheim i aksjon, sammen med blant andre Peder Vilhelm Aubert (høyre). Foto: Foto: Thomas Granerød

En idrett i sterk medvind

Strålende sol og to sekundmeter vind var rammen for avslutningshelgen på årets Norges Cup i brettseiling - en idrett i sterk medvind målt opp mot antall fremmøtte.

LYSAKERFJORDEN: Den femte og siste helgen i Norgescupen for brettseilere gikk av stabelen for klassene U15 og U17 på Snarøya helgen 4.-5. september - i tillegg til nevnte klasser var det også en egen rekruttklasse, og meget gledelig sett med et fremtidsrettet blikk var at det stilte mange seilere til sin aller første regatta.

Stort fremmøte

Totalt var det 33 brettseilere som deltok i helgens seks regattaer, fire regattaer på lørdag og to regattaer på søndag.

Ved over fem regattaer har deltagerne lov å stryke en regatta (kan stryke dårligste plassering). Dette medførte at Røa-gutten og KNS-brettseileren Fabian Wilkens Solheim strøk en andreplass og endte med fem poeng, det vil si fem førsteplasser i BIC 293 i klassen U-15, KNS-seileren Arthur Ulrichsen ble nummer to og Peder Vilhelm Aubert også han KNS-seiler ble nummer tre bare ett poeng bak Arthur.

– Litt nervøs akkurat nå

Sist helg i Lysakerfjorden var det 18 seilere som seilte lang bane, og 15 rekrutter som seilte kort bane - ganske jevnt fordelt mellom gutter og jenter, og én av dem som stilte til start for første gang var en meget spent 15-åring;

– Merker at jeg er litt nervøs akkurat nå, men jeg gleder meg aller mest til å bare komme i gang, forklarte rekrutten Ellen Baumann, sekunder før tidligere verdensmester og primus motor Thømas Føyen blåste i hornet for start.

– Anbefaler brettseiling til alle

Ellen var som nevnt overhodet ikke alene som førstegangsstartende i en regatta - og alpinisten fra Heming har den rette mentaliteten og instinktet som skal til for å takle enhver utfordring - det viste hun til gangs da hun endelig fikk beina på brettet og hendene ved seilet.

– Jeg tok nybegynnerkurset i fjor høst og så et kurs for viderekommende etter det. Jeg kan virkelig anbefale brettseiling til alle, det er en sport man veldig fint kan kombinere med andre idretter, forteller Ellen videre.

I tillegg til disse lovordene er brettseiling en idrett der man fort måler positiv progresjon. Ifølge flere av de mer erfarne seilerne så tar det ikke lange tiden før man behersker brett og seil, noe Ullern Avis sin utsendte til de grader fikk oppleve ved selvsyn.

En verdig mester

Merk dere navnet først som sist, Fabian Wilkens Solheim (14), som nevnt innledningsvis så gjorde Røa-gutten nærmest rent bord sist helg i Lysakerfjorden, noe som førte til at han også vant Norges Cupen sammenlagt for entypebrettet BIC 293 i klassen U-15, med tre førsteplasser og en andreplass i de fire Norges Cup-regattaene for 2010 som har blitt avholdt i Arendal, Kristiansand, Stavanger og den siste her i Lysakerfjorden.

– Jeg følte at jeg hadde god kontroll på konkurrentene fra vestlandet og sørlandet denne helgen - de er vanligvis bedre i mye vind, men nå som det var lite vind, samtidig med at jeg var på hjemmebane, gikk det ganske greit å kontrollere feltet og dermed vinne regattaene.

– Den eneste regattaen jeg ikke vant var den første på lørdag da Arthur Ulrichsen, en treningskamerat fra KNS, knep seieren med bra taktisk seiling, men jeg sikret andreplassen, sier Fabian.

Tøff konkurranse

Videre forteller Fabian at det er tøff konkurranse på tirsdagsregattaene i KNS, de er ofte 10-12 brettseilere på entypebrettet BIC 293- og både Arthur og Peder Vilhelm Aubert er harde konkurrenter, det viste seg også da det gjaldt som mest i Lysakerfjorden;

– Det var moro i helgen med 33 brett på startlinjen, det ble trangt om plassen og det var veldig viktig å posisjonere seg riktig for ikke å komme ut i andre eller tredje linje – da har man ingen sjanse og blir fort en av de siste brettene på første kryssmerke, fortsetter Fabian.

Fortell litt om type baner dere seilte sist helg?

– Vi seilte to runder i en vanlig pølsebane, det vil si kryss, lens, kryss og lens, forteller Fabian og hver regatta tok omlag 20 minutter.

– Det er tyngre å seile i så lite vind fordi vi pumper mye – det betyr at vi pumper med seilene hele tiden for å få ekstra fart på brettet.

Ettersom det ofte er lite vind på treningene til KNS på Ulabrand så har Fabian hatt gode muligheter til å trene på disse forholdene, og det var en stor fordel for unggutten denne helgen.

En formidabel sesong

Fabian har virkelig hatt en formidabel sesong på brettet og er selvsagt veldig fornøyd med sesongens prestasjoner. Selve kronen på verket var da han vant Nordisk mesterskap i august og med totalseier i Norges Cupen i 2010 og vinner av Norsk Brettseiler Klubb’s gjeveste trofé kan ikke Fabian annet enn å smile over årets meritter;

– Det har virkelig vært en fantastisk sesong og jeg gleder meg allerede til neste år, da skal mine kamerater og jeg opp en klasse til U17 med alle de utfordringer det fører med seg, da er vi yngst i klassen, smiler Fabian.

Fokus på alpint...

Fabian har overhodet ikke fritidsproblemer - og nå som brettseilingen snart er over for denne sesongen er det forberedelser til vinterens idrett som står for tur;

– Nå blir det fokus på alpint som er hovedidretten min, det blir moro å møte de samme gutta i renn til vinteren, sier Fabian, som trener brettseiling 3-4 dager i uken på ettermiddagene frem til høstferien.

– I helgene fremover blir det enten med Heming på skisamling eller med KNS på brettsamling, avslutter lysluggen fra Røa med et kjempesmil.

Som brettseiler har du sesong fra tidlig i april og til høstferien. Ut over dette finnes det en bråte av muligheter både i inn- og utland til å bedrive idretten. Les mer på KNS sine nettsider for mer utfyllende informasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere