RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En inspirerende kveld for elever og foreldre

Tirsdag før påske var det elev- og foreldrekveld på Lofsrud ungdomskole i regi av skolens elevråd og FAU. Cato Zahl Pedersen og Tufte gutta Lars Olav Karlsen og Stian Jensen var kveldens foredragsholdere.

Lofsrud: Temaet for kvelden var "annerledeshet en styrke når du tør" med Zahl Pedersen og "teambuilding/mobbing" med Lars Olav Karlsen og Stian Jensen fra Tufte I L - kjent gjennom tv-programmet på TV-Norge der 16 "nerder" skulle lære seg å spille fotball i løpet av tre måneder.

Tør å vær deg selv!

Det var Cato Zahl Pedersen som var først ut med sitt foredrag. Da han som 14-åring mistet sin hele venstre og halve høyre arm i en høyspent-ulykke, fikk han virkelig en annen stilling til livet. Fra å være en lat gutt i tenårene måtte han møte virkeligheten og ta konsekvensen av denne. Ofte velger man det lette, som mange unge gjør i dag, istedenfor å lære seg kunsten å balansere mellom det lette og vanskelige. Det kan være vanskelig å være et godt medmenneske, og ikke minst være seg selv. Det er deg selv som har regien av ditt eget liv.

Om å rive fasader

Videre snakket Zahl Pedersen om annerledeshet og minoriteter. Som ung arbeidssøker var det arbeidsgiverne som lagde problemene fordi de ikke var vant til det som var annerledes. Han opplevde fordommer, som også mange andre minoriteter opplever. - Derfor har det vært viktig for meg å rive fasader, og bryte de fordommene folk lett setter, fortalte Cato Zahl Pedersen. Ekspedisjonen til Sydpolen var et svar på dette, og beviste at andre kunne ta feil.

Idrett er viktig!

Zahl Pedersen var opptatt av å fortelle at man må ta vare på kroppen sin og ikke ta den som en selvfølge. I perioden 1980-94 oppnådde han 13 gull og 1 sølv i Paralympics i friidrett, langrenn, alpint. - Det er i ungdommen man legger grunnlag for kroppens tilstand seinere i livet, sa han. Det å drive med idrett er godt for kroppen, samtidig som det er sosialt og gjør deg mer selvstendig.

Humor og selvironi

Etter en times foredrag med vekt på troen på deg selv og som medmenneske, slapp Tufte-gutta til på scenen. Kanskje var noen skuffet over at de ikke stilte opp i de grønne, karakteristiske Tufte-draktene, men løsne på folks smilebånd klarte de. En del humor og en dose selvironi var noen av ingrediensene i guttas foredrag. De tok opp viktige temaer som motivasjon, likeverd og samhold.

Lov til å ha drømmer

En annen sak guttene mente var viktig var det å ha drømmer. Ikke la andre stoppe drømmene deres, sa Lars Olav, det er like viktig å akseptere andres drømmer. Gjennom hele foredraget brukte de Tufte IL som eksempler på det de sa. I den episoden da fotballspillerne skulle hoppe i strikk, valgte Stian å stå over dette; han turte ikke. Selv om man må prøve å overvinne frykten for det ukjente, er det lov å si at man ikke tør, fortalte han. - Og aksepterte resten av laget, det var ingen som sa noe på det, tilføyde Lars Olav.

Fokuserer på verdier

Nordstrands Blad fikk en liten prat med de kjente Tufte-gutta etter foredraget. Da vi spurte hvordan det føles for de to å stå foran en stor forsamling med ungdommer, var de raske til å svare. Jeg har alltid likt å prate foran en forsamling som dette, og på grunn av min politiske karriere og engasjement, har jeg vært vant til dette siden jeg var 16 år, fortalte Jensen. Karlsen setter stor pris på det å få lov til å være et slags forbilde for unge mennesker, og den erfaring han får.

Hvorfor er akkurat dette temaet så viktig? Det er viktig fordi det handler om toleranse og det å fungere selv. Man må lære av egen utvikling, sa Stian Jensen.

Mobbing har vi opplevd selv, og man vet at det fortsatt foregår. Vi vil fokusere på de viktige verdiene, og bidra med noe som kan føre til at mobbing tar slutt.

Hyggelige tilbakemeldinger

Guttene har fått mange hyggelige tilbakemeldinger. De ser at konseptet har gjort en framgang. Som personer begge svært ulike, men de har blitt gode venner. Dette gjør at foredraget kan brukes av flere og forskjellige steder. Folk setter nettopp pris på disse ulikhetene, og verdiene de har.

Lene Ørbech Jensen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere