En iskald sommer?

Lag isen selv! FOTO: PRESSENYTT

Lag isen selv! FOTO: PRESSENYTT

Matprat mener hjemmelaget iskrem kan være veien å gå når regnet plasker mot vinduet i sommer.

OSLO: Mer sol og varme legger til rette for mye iskremspising i sommer.

– Lag isen selv, så får du den akkurat slik du vil, anbefaler Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt. Matprat holder til på Økern.

Det er få norske matvarer som er så væravhengige som iskremen. Skinner solen går lastebilene til iskremprodusentene i skytteltrafikk over hele landet for å tilfredsstille vårt behov for nedkjølte forfriskninger. Regner det spiser vi heller en pølse.

– Jeg er neppe alene om å håpe på et rekordhøyt iskremsalg i sommer, sier Christensen. Og det er ting som tyder på at hun kan få ønsket sitt oppfylt.

Her er noen gode oppskrifter til hjemmelaget is i sommer:

Is med sjokoladesaus

Ingredienser4 eggeplommer

100 g sukker

2 ts vaniljesukker

4 dl kremfløteVarm sjokoladesaus:

1 plate kokesjokolade

3 dl kremfløteSlik gjør du:Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og bland kremen lett inn i eggedosisen. Hell isen i en form og sett den i fryser over natten.

Hvelv isen på fat ved servering.Ønsker du å tilsette andre smaker, kan du blande inn for eksempel sjokoladebiter, jordbærbiter, bringebær, hakket Non Stop og lignende.Varm opp kokesjokolade og fløte. La det småkoke på svak varme til sausen tykner litt. Server varm sjokoladesaus i en mugge ved siden av isen. Appelsin og marengs (pikekyss) smaker ekstra godt til.

Stjerneanis-is:

Er du glad i lakris og is? Her er isen for deg. Stjerneanis gir en lakrislignende smak.Ingredienser6 dl melk4 dl kremfløte4 stk hele stjerneanis10 stk eggeplomme4 ss sukkerSlik gjør du:1. Bring melk, kremfløte og stjerneanis til kokepunktet. Sil anisen fra og avkjøl.2. Pisk eggeplommene med sukker i en stor bolle, hell melken i under stadig omrøring.3. Gi det et oppkok. Avkjøl raskt i rennende kaldt vann eller i en bolle med vann og isbiter.4. Ha massen i ismaksinen og lag iskrem. Les bruksanvisningen for din maskin. Skal isen fryses uten ismaskin er det viktig å røre i isen ofte, så det ikke danner seg for store iskrystaller.

Lettis

Denne isen er lett i dobbel forstand - lett å lage og få kalorier.Ingredienser300 g bringebær (evt. annen frukt)1 stk egg1 ½ ss melis (etter smak)Slik gjør du:1. Legg bringebær eller biter av frukt utover på et brett som er dekket med plastfolie og sett brettet i fryseren i minst 1/2 time.2. Ha frosne bær eller frukt og melis i en matprosessor og kjør til frukten er knust. Ha i egg mens maskinen går. Kjør til en kremet konsistens på iskremen. Isen må spises med det samme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.