RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En kollektiv-hybrid


12 meter lang, 95 passasjerer, lav innstigningshøyde og tre doble dører. Svenske energimyndigheter har gitt Volvo støtte til utvikling av teknologien. Denne demonstrasjonsbussen skal gå på linje 69. I sommer settes to nye busser i permanent trafikk på linje 54. Foto: Merete Agerbak-Jensen
12 meter lang, 95 passasjerer, lav innstigningshøyde og tre doble dører. Svenske energimyndigheter har gitt Volvo støtte til utvikling av teknologien. Denne demonstrasjonsbussen skal gå på linje 69. I sommer settes to nye busser i permanent trafikk på linje 54. Foto: Merete Agerbak-Jensen Foto: Foto: Merete Agerbak-Jensen
Søndag settes Oslos første hybridbuss i trafikk på linje 69 i Groruddalen. Fra sommeren skal slike busser trafikkere linje 54, Kjelsås-Aker Brygge.

OSLO: Hybridbilene har for alvor inntatt norske veier. Nå er teknologien tatt i bruk i rutebusser.

Demo-buss i dalen

Søndag 11. april settes en demonstrasjonsbuss av typen Volvo 7700 inn på rute 69 Tveita-Lutvann. Det grønne vidunderet som er utlånt fra Volvo, er lett gjenkjennelig og skal trafikkere Groruddalen i et par måneder.

Fra månedsskiftet juli-august settes to tilsvarende hybridbusser inn på linje 54 mellom Kjelsås og Aker Brygge.

Bussene har både elektrisk motor og dieselmotor som kan operere bussen både parallelt og separat. Hybridbussen reduserer både drivstofforbruk og utslipp med cirka 30 prosent sammenliknet med en vanlig dieselbuss, først og fremst CO2 men også NOx og partikler. Dessuten sørger elmotoren for at støyen er redusert med 4 dB(A).

Ved oppstart er det elmotoren som drar i gang og akselererer opp til 20 km/t, hvor dieselmotoren tar over. Når bussen stanser ved et lyskryss eller en holdeplass slås dieselmotoren automatisk av og elmotoren aktiveres.

Først i landet

– Vi er ganske stolte av å være først ute i Norge med en bussløsning som både er energieffektiv og mer miljøvennlig, sier administrerende direktør Helge Leite i Unibuss. Det er Unibuss som operer ruten på vegne av Ruter AS.

Hybridbuss-prosjektet kom i stand ved at Unibuss tilbød Ruter en slik løsning for bussene som skal trafikkere ruteutvidelsen fra 11. april. Ruter sa ja til initiativet fra Unibuss, og dermed kunne selskapet gå til bestilling av de to bussene.

– Det var ikke vanskelig å si ja til denne forespørselen. I Ruter er vi også opptatt av at bussene som kjører på vår bestilling skal ha høy miljøstandard og god komfort. Dette legger vi stor vekt på når vi legger kontrakter ut på anbud, sier Ruters administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere